Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Federale overheid lanceert Aviation Portal

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Federale overheid lanceert Aviation Portal

De federale overheidsdienst (fod) Mobiliteit en Vervoer heeft zopas het Aviation Portal voorgesteld, een webtoepassing die een heleboel administratieve zaken die te maken hebben met luchtvaart digitaliseert en vereenvoudigt. In de loop van september moeten klasse 1-dronepiloten verplicht via  Droneguide vluchtnotificaties doorgeven of afwijkingen aanvragen. Deze toepassing zal eveneens toegankelijk zijn via het nieuwe Aviation Portal. Gebruikers kunnen de Droneguide-appe ook op hun smartphone of tablet installeren. 

Met dit nieuwe online portaal wil het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV) de dienstverlening voor zowel professionele als niet-professionele klanten vereenvoudigen. Via het Avitation Portal kan je onder andere een luchtvaartuig in- en uitschrijven; wijzigingen van de registratiegegevens van de toestellen doorgeven; online betalen zodat het dossier sneller behandeld wordt en online een overzicht raadplegen met alle informatie over je luchtvaartuig(en) waarover het DGLV beschikt. Zo kan je online je eigen vloot beheren. Met de app krijg je eveneens toegang tot de kaarten in Droneguide, vind je een overzicht van je vluchten en kan je zelfs een logboek aanmaken.
 
Een online aanvraag verloopt veel eenvoudiger via het Aviation Portal. Verschillende papieren formulieren werden samengebracht in één online applicatie waarvan de invulvelden dynamische aangepast worden naargelang de vraag van de indiener. De aanvrager moet dus niet langer op zoek gaan naar het juiste formulier. Bovendien worden de gegevens die reeds gekend zijn bij het DGLV vooringevuld. Dankzij de controle op de verplicht in te vullen velden en op de ingevulde data verkleint het aantal foute of onvolledig ingevulde aanvragen. Hierdoor kunnen dossiers sneller worden afgehandeld.
 
Wie een organisatie of bedrijf vertegenwoordigt en het Aviation Portal wil gebruiken, heeft een account bij CSAM nodig, dat is de officiële toegangspoort tot de online diensten van de federale overheid. Wie onder eigen naam een toestel wil inschrijven of registratiehouder is van één of meer toestellen, kan van de diensten gebruik maken door in te loggen met zijn of haar identiteitskaart. Het Aviation Portal zal in de toekomst nog uitbreiden. Ook voor andere bevoegdheden van de fod Mobiliteit en Vervoer zoals scheepvaart en wegvervoer zijn dergelijke vernieuwingen op komst.   
 
“Een luchtvaartuig is een verzamelnaam voor heel wat toestellen: vliegtuigen, zweefvliegtuigen en helikopters, maar ook luchtballonnen, ulm’s, paramotors en drones. In totaal bevat het Belgische register momenteel 6.173 luchtvaartuigen waarvan 2.715 drones. Vooral deze laatste groep groeit zeer snel. Met dit Aviation Portal wordt het beheer van al die toestellen eenvoudiger. Eigenaars en piloten zullen de gebruiksvriendelijkheid ervan waarderen”, aldus Emmanuelle Vandamme, voorzitster van de fod Mobiliteit en Vervoer.
 
Link naar het Aviation Portal: https://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/aviation_portal
Kaart waar je mag vliegen met drones in België: https://map.droneguide.be/
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Antwerpen maakt knoppen aan verkeerslichten elleboogrviendelijk

Antwerpen maakt knoppen aan verkeerslichten elleboogrviendelijk

De stad Antwerpen zal een bijkomende knop installeren bovenop de drukknoppen aan verkeerslichten aan kruispunten op stadswegen. Hierdoor zullen de drukknoppen verder uitsteken en kunnen fietsers en voetgangers deze gemakkelijk bedienen met de[…]

Vlaams-Brabant vernieuwt fietsnetwerk Groene Gordel

Vlaams-Brabant vernieuwt fietsnetwerk Groene Gordel

Antwerpen test flexibele snelheidsdrempels

Antwerpen test flexibele snelheidsdrempels

Eerste Hoppinpunt in Vlaanderen geopend

Eerste Hoppinpunt in Vlaanderen geopend

Meer artikels