Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Federaal Voedselagentschap in AMCA-gebouw in Antwerpen

Gerelateerde onderwerpen :

Federaal Voedselagentschap in AMCA-gebouw in Antwerpen

De Provinciale controle-eenheid van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) nam zopas haar intrek in het voormalige AMCA-gebouw aan de Italiëlei in Antwerpen. Vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken, Veiligheid en de Regie der Gebouwen Jan Jambon opende de nieuwe kantoren. Het AMCA-gebouw werd in 1992 opgetrokken. Het bestaat uit ongeveer 58.000 m² kantoren, 1.500 m² archiefruimte en 500 parkeerplaatsen. Het gebouw wordt gehuurd tot 2029. Door de centralisering en de rationalisering van de diensten van de fod Financiën kwam een deel van de zesde verdieping in het gebouw leeg te staan.

Het FAVV was gehuisvest in verouderde en weinig functionele kantoren in de Theaterbuilding. Het kampte ook met plaatsgebrek. De leegstand in het AMCA-gebouw bood een kans om de diensten van het FAVV in betere condities te huisvesten. De beschikbare oppervlakte (2.200 m²) kwam bijna overeen met hun behoefteprogramma dat werd opgesteld overeenkomstig de gestandaardiseerde normen die de Regie der Gebouwen sinds 2012 hanteert (13,5 m² per voltijds equivalent). Het FAVV had nood aan 1.633 m² kantooroppervlakte.

In december vorig jaar verhuisde de provinciale controle-eenheid naar haar nieuwe werkplek, nadat er eerst grondige herinrichtingswerken werden uitgevoerd. De kostprijs van deze renovatie bedroeg 903.627 ' (21% btw inbegrepen) en werd gefinancierd door de Regie der Gebouwen. In deze kosten zijn tevens de zwak- en sterkstroomwerken en de toegangscontrole vervat.

De bestaande lokaalindelingen op de zesde verdieping werden volledig verwijderd en maakten plaats voor lichte wanden, nieuwe vloeren en plafonds. De technische uitrustingen zoals elektro, data, hvac, verlichting, enz. werden aangepast of vernieuwd. Op verzoek van het FAVV werd een flexibele wand geplaatst in de grote vergaderzaal zodat deze in twee afzonderlijke ruimtes kan worden opgesplitst.

Open office

De kantoren zijn ingericht op basis van het 'open office'-model met gemeenschappelijke werkzones per functionele entiteit, overlegplekken, vergaderzalen, cockpits, copy-zones, douches, kitchenettes, enz. Op de kelderverdieping werden de lokalen voor de dispatching ingericht met koelzones, frigo's voor het bewaren van de voedselstalen, een database, enz. 44 parkeerplaatsen zijn toegewezen aan het FAVV.

'De integratie van de provinciale controle-eenheid van het Federaal Voedsel­agentschap in het AMCA-gebouw heeft ons toegelaten de beschikbare oppervlakte in dit gebouw optimaal te benutten. Hierdoor kon de huurovereenkomst worden opgezegd van drie verdiepingen in de Theaterbuilding, samen met 44 parkeerplaatsen en archiefruimte in de parking Molenbergstraat. De terugverdientijd van deze vastgoedoperatie wordt op ongeveer 3,5 jaar geschat', verklaart Jan Jambon.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voetbalstadion Club Brugge krijgt originele en innovatieve architectuur

Voetbalstadion Club Brugge krijgt originele en innovatieve architectuur

De groepering van Alheembouw en Cordeel, geassocieerd met de architectenbureaus SCAU en B2Ai, de structureel ingenieurs van Bollinger+Grohmann en de technische studiebureaus Istema en HQE SuReal, is aangewezen als voorkeurinschrijver bij de[…]

29/10/2020 | ProjectenArchitecten
Nieuwe toegangsbeveiliging voor gerechtsgebouw Luik

Nieuwe toegangsbeveiliging voor gerechtsgebouw Luik

Bouw Evergems zwembad start in 2022

Bouw Evergems zwembad start in 2022

Glabbeek verbouwt kerk tot woongebouw

Glabbeek verbouwt kerk tot woongebouw

Meer artikels