Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Febelcem rekent op handhaving van het cementverbruik in 2017

Gerelateerde onderwerpen :

,
Febelcem rekent op handhaving van het cementverbruik in 2017

De Federatie van de Belgische cementnijverheid (Febelcem) hield zopas zijn algemene vergadering. Voor 2017 hoopt men dat het cementverbruik het niveau van 2016 kan handhaven.

De cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen tonen aan dat de bouwsector vorig jaar een groei kende van 3,6%. Omdat de openbare werken op een laag maar stabiel niveau bleven ten opzichte van 2015, ligt de verklaring voor deze stijging in de gebouwensector.

De sector van de woningbouw kende inderdaad een groei met zowat 5%, met nog altijd een opvallend groot aantal appartementsgebouwen in de grote steden. Volgens de federale overheidsdienst Economie is vorig jaar ook het aantal bouwvergunningen voor nieuwe woningen toegenomen. De renovatie van woongebouwen kende eveneens een toename met 2,5%. Voor de cementindustrie zal 2016 dus opnieuw een heel gunstig jaar zijn, evenwel getemperd door het gebrek aan investeringen in de burgerlijke bouwkunde.

Febelcem hoopt dat het cementverbruik dit jaar op het niveau van 2016 blijft. De voorspellingen van de Confederatie Bouw gaan in die richting (+1,4 % voor de bouwsector in het algemeen). In het gemeenteverkiezingsjaar 2018 zou dat verbruik nog positiever kunnen evolueren.

Autosnelwegen

België wordt internationaal erkend voor zijn knowhow in het domein van autosnelwegen in doorgaand gewapend beton. De nieuw aangelegde wegvakken zijn vandaag geluidsarm, vlak en zeer comfortabel door een juiste keuze van de samenstelling en de oppervlakafwerking van het beton. Kenners weten bovendien dat doorgaand gewapend beton gekenmerkt wordt door fijne toelaatbare scheuren.

In dat verband heeft Febelcem een innovatie voorgesteld die erin bestaat om aan één rand van de betonstrook elke 120 cm een korte zaagsnede aan te brengen als scheuraanzet. Deze ideale tussenafstand zorgt voor een optimaal gedrag van de wegverharding wat de betonwegen nog duurzamer maakt dan ze al waren. Deze innovatie die vandaag in België en in het buitenland wordt toegepast werd bedacht door Luc Rens, raadgevend ingenieur bij Febelcem. Hij kreeg hiervoor een innovatiepremie van de federale overheidsdienst Economie.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwsector maakt zich zorgen ondanks volle orderboeken

Bouwsector maakt zich zorgen ondanks volle orderboeken

Na zes zeer goede maanden is het ondernemersvertrouwen bij de Vlaamse bouwkmo’s weer fors gedaald. Dat blijkt uit de recente bouwbarometer die ieder kwartaal wordt gepubliceerd door Bouwunie, de sectororganisatie die de kmo’s en[…]

Polyclose wordt verplaatst naar de zomer

Polyclose wordt verplaatst naar de zomer

Niko Demeester: overheidsinvesteringen nodig voor economische relance

Niko Demeester: overheidsinvesteringen nodig voor economische relance

De Confederatie Bouw neemt afscheid van Robert de Mûelenaere

De Confederatie Bouw neemt afscheid van Robert de Mûelenaere

Meer artikels