Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

FEBE reikte voor de vijfde maal zijn Elements Awards uit

FEBE reikte voor de vijfde maal zijn Elements Awards uit

© Filip Dujardin

De Federatie van de Betonindustrie (FEBE) bekroonde eind vorige maand de meest prestigieuze projecten in prefabbeton van het voorbije jaar. Tijdens de ceremonie in het AP-Hogeschoolgebouw in Antwerpen werden ook de laureaten van de tweejaarlijkse studentenwedstrijd ‘Haal meer uit Beton’ bekendgemaakt.

In aanwezigheid van Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck werden de Awards uitgereikt aan de winnaars in de categorieën ‘Precast in Buildings’, ‘Precast in Infrastructure’, ‘Small Scale Precast’ en ‘Outstanding Precast’. Van Broeck vergoelijkte aan het begin van de uitreikingsceremonie de invoering van de term betonstop. “Die naam is misschien niet helemaal juist gekozen. Stoppen met het opofferen van open ruimte voor bebouwing is geen directe aanval op de betonsector. Integendeel, door het concentreren van wonen en werken in de kernen zal meer hoogbouw nodig zijn en dan kom je bijna automatisch uit bij beton. De betonstop biedt dus eigenlijk meer kansen voor de betonsector”, bezwoer Van Broeck.

Foodmet

De eerste FEBE Elements Award (Precast in Buildings) werd toegekend aan het gebouw Foodmet, het testproject van het masterplan voor de herontwikkeling van de Slachthuizensite in Anderlecht. Het gebouw omvat handelsruimtes, een restaurant, een stadsboerderij, parking en een logistieke ruimte, een deel van de bestaande groenten- en fruitmarkt, de beenhouwerijen... Het zijn de door Cobatim nv geproduceerde prefabbetonpanelen met grote ornamentele uitsnedes die het gebouw zijn identiteit verlenen. De economische optimalisatie leidt volgens het juryrapport tot ware poëzie.

In de categorie ‘Precast in Infrastructure’ werd de toegangsbrug naar het Centre Hospitalier Chrétien in Luik bekroond. De brug, ontworpen door bureau Greisch, bestaat uit geprefabriceerde voorgespannen liggers van Ergon nv. Ze bestaat uit twee overspanningen van 33 m, beide bestaande uit 18 liggers die samen een dek met een breedte van 11 m vormen. De liggers met een variabel traagheidsmoment werden voorgespannen in de fabriek om het eigen gewicht te compenseren. Op de bouwplaats werd er langse en dwarse naspanning gerealiseerd om weerstand te bieden aan de verkeerslasten. De liggers werden zo ontworpen dat het aantal handelingen op de bouwwerf beperkt bleef en het verkeer nauwelijks verstoord werd.

Stradus Infra

De Award voor ‘Small Scale Precast’ ging naar het project ‘Wilrijks plein’. De wandel- en looppaden, waaronder ook deze voor de hoofdingang van het nieuwe complex, werden ingekleed met waterpasserende parkstenen van het type Aquaflow, geproduceerd door Stradus Infra nv. Het betreft een combinatie van twee modellen met een vijfhoekige vorm.

De studentenresidentie REGA van de KU Leuven ten slotte sleepte de Award ‘Outstanding Precast’ in de wacht. Behalve een lage energierekening en moderne kamers kunnen de bewoners voortaan ook genieten van een ruime binnentuin met uitzicht op de opengelegde Vunt. Met de door Stradus Infra nv op maat gemaakte prefabbetonblokken met verschillende afmetingen werd een terras in verschillende niveaus gecreëerd.

Jury

67 unieke inzendingen maken deze editie van de FEBE Elements Awards tot de meest succesvolle. Een onafhankelijk jury moest de ingezonden projecten beoordelen. De jury bestond uit Anne Beeldens (zaakvoerster en raadgevend ingenieur AB-Roads), Tine Vandepaer (Team bMA, bouwmeester Brussels Gewest), Hervé Degée (hoofddocent Bouwkunde Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen - Universiteit Hasselt), Carl Dejonghe (raadgever ruimtelijke planning en stadsontwikkeling - kabinet Tom Balthazar, Gent), Dirk Engelen (architect-coo Crépain-Binst Architecture), Wim Moerman (gastdocent aan de UGent in het vakgebied prefabricatie van betonconstructies), Carl Verelst (commercieel directeur Infrastructuur, Ruimte en Verkeer - Arcadis Belgium), Michiel Verhaverbeke (architect, directeur bij Polo Architects), Jan Vilain (hoofdredacteur tijdschrift Publieke Ruimte en raadgever bij Infopunt Publieke Ruimte), Pierre Vandenbosch (diensthoofd stabiliteit van de Regie der gebouwen), Peter Van Hoegaerden (directeur divisie Infrastructuur bij Sweco Belgium).

Studentenwedstrijd

Tijdens deze ceremonie, werden eveneens de acht winnaars van de studentenwedstrijd ‘Haal meer uit beton’ bekendgemaakt. In de periode van 3 oktober tot 29 november beantwoordden de deelnemende studenten online 40 vragen over het ontwerpen met prefabbeton. De beste acht worden beloond met een studiereis doorheen Europa. De wedstrijd kon op veel bijval rekenen. 229 toekomstige bouwprofessionals trachtten een ticket voor deze reis te bemachtigen. De winnaars zijn Tomas Bauwens (Universiteit Gent), Hendrik Hendrickx en Thomas Plumet (KU Leuven), Bram Verheyen (Universiteit Antwerpen), Maximilien Van Hecke en Romain Angonèse (Haute École de la province de Liège), Chloé Vanhoutte (l’ECAM Bruxelles) en Simon Hissette (Haute École Robert Schuman). De studiereis wordt begin 2017 georganiseerd.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

VVSG deelt kennis over lokale overheidsopdrachten

VVSG deelt kennis over lokale overheidsopdrachten

Elk lokaal bestuur plaatst als aanbestedende overheid jaarlijks vele overheidsopdrachten. De Vlaamse lokale besturen kopen jaarlijks 1,5 miljard euro aan goederen en diensten aan. Hierbij zijn de werken nog niet meegerekend. Dat betekent dat er[…]

Studiedag over groenblauwe ingrepen in steden en dorpskernen

Studiedag over groenblauwe ingrepen in steden en dorpskernen

NAV toont knapste realisaties op Renovatiedag

NAV toont knapste realisaties op Renovatiedag

Zondag 15 mei iedereen welkom op Open Wervendag

Zondag 15 mei iedereen welkom op Open Wervendag

Meer artikels