Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

FEBE bekroont duurzaamheid, functionaliteit en esthetiek

Gerelateerde onderwerpen :

,
FEBE bekroont duurzaamheid, functionaliteit en esthetiek

De bekroonde bedrijven in het Turnova Torenproject: B-Architecten – Osar Architects, prefabrikant Verheyen, aannemer Interbuild, studiebureau Jan van Aelst – Macobo Group, en opdrachtgever Interbuild, in het gezelschap van minister Bart Tommelein. (foto FEBE)

© Xavier JANSSENS

Vorige week vond de zevende editie van de uitreiking van de FEBE Elements Awards plaats in de Versluys Arena in Oostende. Meer dan 200 gasten woonden de uitreiking van de Awards van de Federatie van de Betonindustrie bij, in aanwezigheid van Bart Tommelein, nog even Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie.

In zijn verwelkoming had FEBE-voorzitter Stefan Van Buggenhout het over de sterke link tussen prefab beton en de stad Oostende. “Denk bijvoorbeeld aan het Vuurtoren-project en de Versluys Arena zelf, als voorname referenties. Het gebruik van prefab beton in binnenstedelijk gebied biedt als bijkomend voordeel dat de bouwplaats sneller opschiet en de omwonenden dus minder lang hinder ondervinden. Voor deze editie van de FEBE Elements Awards werden niet minder dan 67 projecten ingediend.”

Samen met de voorzitter riep ex-Miss België Virginie Claes, die de avond in goede banen leidde, Bart Tommelein, Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie en toekomstig burgemeester van Oostende, op het podium.

(Ver)bouw-Stad-aan-Zee  

“De bouwsector - van architect, aannemer, tot bouwmaterialenfabrikant - is een belangrijke actor in het bereiken van onze energiedoelstellingen. Het vraagt immers nog veel werk om Vlaamse woningen, bedrijfs- en kantoorgebouwen aan te passen aan de huidige energienormen. Dat FEBE vernieuwers in haar sector bekroont, bewijst dat we hetzelfde doel nastreven”, aldus Bart Tommelein.

“In deze stad-aan-zee in het bijzonder is er de komende jaren een grote nood aan stadsvernieuwing, aan slopen en heropbouwen. In Vlaanderen zijn ongeveer 600.000 woningen aan renovatie toe. Dit jaar werden er reeds meer dan 30% sloopvergunningen meer uitgereikt dan in 2016. Dat is een positieve evolutie, maar betreft nog altijd slechts 0,3% van ons woningenbestand. Ook innovatie is een sleutelwoord in dit alles, ik denk hierbij bv. aan onderzoekscentra zoals Greenbridge (Oostende), Greenville (Houthalen), Energyville (Genk), maar ook aan Flanders Make”, aldus de minister.

Bekroonde bedrijven voor Landschapspark Werchter: Cluster Landschap en Stedenbouw, prefabrikant Eurodal, aannemer Michiels H. Aannemingsbedrijf, studiebureau Architeam en opdrachtgever Werchter Park. (foto FEBE)

Vijf Precast Awards  

De Campus-prijs, goed voor een reis naar San Francisco, werd uitgereikt aan vier studenten van de KULeuven Faculteit Ingenieurswetenschappen Sint-Katelijne-Waver, en aan vier studenten van een Henegouwse hogeschool. De jury’s voor de FEBE Element Awards, samengesteld uit professionals uit de sector, hadden in iedere categorie (Precast in Buildings, in Structures, in Landscape, in Infrastructure en Outstanding Precast) drie projecten genomineerd om uiteindelijk één winnaar aan te duiden.

Precast in Buildings  

De Precast in Buildings Award bekroont gebouwen waarop prefab beton de stempel drukt. In deze categorie neemt het pps-project ‘Turnova Toren’ in Turnhout de trofee mee naar huis. Deze toren van 75 m sprak de jury in het bijzonder aan omwille van de hoge techniciteit van de details van de constructie. De bekroonde bedrijven zijn: Architect: B-Architecten – Osar Architects nv | Prefabrikant: Verheyen nv | Aannemer: Interbuild nv | Studiebureau: Jan van Aelst bvba – Macobo Group | Opdrachtgever: Interbuild nv.

De twee genomineerde projecten in deze categorie zijn Light Falls, een mix van woontypologieën en van strak beton en grote glaspartijen in Melle, en de campus KUL aan het Brugse station. De public layer van dit laatste gebouw in wit prefab beton kijkt uit op de perrons.

Precast in Structures

Structuren in prefab beton ten dienste van de maatschappij komen in aanmerking voor de Precast in Structures. De ‘Stationsparking in Mechelen’ wint in deze categorie. De parking telt 2.000 parkeerplaatsen en is gerealiseerd uit verschillende prefab betonelementen waaronder de elementen voor de helicoïdalen, de dragende wand in de circulatieruimte en de vloerelementen met een vrije overspanning van 16 m. Architect: NMBS- Directie Stations | Prefabrikant: Betca nv – Megaton nv | Aannemer: thv Mechelen Stationsparking – AB-Valens – MBG | Studiebureau: NMBS - Directie Stations en Opdrachtgever: NMBS - Directie Stations.

De projecten ’t Belfort (hoogbouwmagazijn) in Puurs en Noorderlijn Antwerpen (van BAM Constructors) zijn genomineerd in deze categorie.

Bekroonde bedrijven voor Le Globe: Architectenburo Reubens Kurt, prefabrikant Enjoy Concrete, aannemer Bouwbedrijf Furnibo nv, studiebureau SBE, opdrachtgever Bouwbedrijf Furnibo en Controlebureau Vinçotte, in het gezelschap van minister Bart Tommelein. (foto FEBE)

Precast in Landscape

Precast in Landscape bekroont het gebruik van prefab beton als aankleding van de (publieke) ruimte. De jury beloont in deze categorie het project ‘Landschapspark Werchter’ met een award. De betonnen tegels die vandaag een esthetisch pad vormen voor wandelaars en festivalgangers verlenen het park een grote meerwaarde. Er is ook het speelse karakter van het project door de variatie in textuur en in vorm. Bekroonde bedrijven zijn de volgende: Architect: Cluster Landschap en Stedenbouw | Prefabrikant: Eurodal nv | Aannemer: Michiels H. Aannemingsbedrijf nv | Studiebureau: Architeam bvba, en Opdrachtgever: Werchter Park bvba.

De Precast in Landscape Award was voor ‘Landschapspark Werchter. De betonnen tegels vormen een esthetisch pad voor wandelaars en festivalgangers. (foto Diederik Craps)

De andere genomineerden in deze categorie zijn de bedrijfstuin van DCBB in Brakel en het Ecoduct van Groenendaal. Dit laatste bestaat uit 68 geprefabriceerde betonnen elementen, waarvan geen enkel element meer dan tweemaal voorkomt.

Precast in Infrastructure

Precast in Infrastructure stelt ondergrondse realisaties in prefab beton in de kijker. Hier wint het project ‘Zwevende dekplaat’ in Ooike de award. Deze zwevende dekplaten voor rioleringsputten brengen de verkeersbelasting rechtstreeks over op de fundering of het koffer van de weg waardoor deze niet langer verzakken. Bekroonde bedrijven: prefabrikant:  Lithobeton nv | Aannemer: Vindevogel nv | Studiebureau: Vlario – Farys – Lithobeton nv en Opdrachtgever: Farys - Willam Martens.

De twee genomineerden in deze categorie zijn ‘Le Parc du Zénith’ (brownfield werd groene long voor wijk) in het Franse Lyon en het renovatieproject Nebim in het Nederlandse Venlo.

Outstanding Precast

De Outstanding Precast Award is de award bij uitstek voor projecten die het duurzame karakter van prefab beton onderlijnen. In deze categorie werd de nadruk gelegd op duurzaamheid en wordt het project ‘Le Globe’ bekroond. De renovatie van de gevel van dit appartementsgebouw op de zeedijk in Knokke toont aan dat prefab beton een belangrijke rol speelt in de renovatiesector. Het betreft een complex met 180 appartementen. Typerend voor dit project zijn de grote betondruklaag en de slanke, verticale elementen in prefab beton. Bekroond werden: architect: Architectenburo Reubens Kurt | Prefabrikant: Enjoy Concrete nv | Aannemer: Bouwbedrijf Furnibo nv | Studiebureau: SBE nv | Opdrachtgever: Bouwbedrijf Furnibo nv en Controlebureau: Vinçotte.

De genomineerden in deze categorie zijn ‘Kabelgoten Rock Werchter’ (geen kabelgoten meer zichtbaar) en het ‘Zero Energy Concrete House’ in Herent.

Veelzijdigheid van prefab beton

“De winnaars en de genomineerde projecten, alsook alle andere ingeschreven projecten van de zevende editie van de FEBE Elements Awards, tonen het dynamische karakter van de prefab betonsector. Een sector die klaar is om vele uitdagingen aan te gaan met bijzondere aandacht voor duurzaamheid”, besloot Stefan Van Buggenhout. – PDC

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Oostende is gaststad voor Festival van de Architectuur

Oostende is gaststad voor Festival van de Architectuur

De stad Oostende is van 14 tot 17 oktober gaststad voor het tweejaarlijkse Festival van de Architectuur, een organisatie van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi). De centrale vraag van dit derde festival is hoe architectuur een antwoord kan[…]

17/06/2021 | ArchitectenVAi
The Gallery is stedenbouwkundig sluitstuk op het Zuid in Antwerpen

The Gallery is stedenbouwkundig sluitstuk op het Zuid in Antwerpen

VUB publiceert handleiding voor circulaire schoolgebouwen

VUB publiceert handleiding voor circulaire schoolgebouwen

Definitieve plannen voor uitbreiding Design Museum Gent

Definitieve plannen voor uitbreiding Design Museum Gent

Meer artikels