Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

FAC viert tiende verjaardag in Brasschaat

Gerelateerde onderwerpen :

FAC viert tiende verjaardag in Brasschaat

Het bestuur van FAC kreeg een presentje voor de inzet voor de vereniging. (foto’s FAC)

© FVB

De Federatie Aluminium Constructeurs (FAC) bestaat tien jaar en vierde dat op 10 oktober met een Partner Meeting in The Mansion, het clubhuis van hockeyclub Dragons in Brasschaat, waar 130 leden en partners van de vereniging present tekenden.

“De FAC telt vandaag 27 leden”, vertelt voorzitter Etienne Clinquart. “We mochten dit jaar drie nieuwe leden verwelkomen: Construal uit Kermt, Alu Verschueren uit Sint-Niklaas en Forzon uit Izegem. Onze vereniging telt vandaag ook 41 partners. Dat zijn er vier meer dan vorig jaar. Hueck Aluminium Systems, Rtek Gevelbekleding, T-paint bvba en Weerter Paneel Industrie bv hebben ons dit jaar vervoegd. FAC is misschien wel het best bekend dankzij onze cursus geveltechniek. Dit jaar hebben we een basiscursus georganiseerd, volgend jaar volgt een vervolmakingscursus. Per module kunnen telkens 30 cursisten deelnemen en onze cursussen zijn elk jaar volzet. Bedrijven die werknemers willen inschrijven, aarzelen dus best niet.”

Keurmerk

FAC heeft ook een keurmerk in het leven geroepen. 24 aluminium constructeurs voldoen vandaag al aan de eisen van dit keurmerk. “Het FAC-keurmerk geniet steeds meer bekendheid en wordt steeds vaker als criterium gebruikt in de bestekken”, aldus een trotse voorzitter Etienne Clinquart. Hij gaf ook nog mee dat FAC tegen Polyclose (17-19 januari 2018) een update wil klaar hebben van ‘Kwaliteitseisen en adviezen – richtlijnen voor aluminium schrijnwerk’.

Benchmark

De federatie liet dit jaar ook voor de zesde keer een onderzoek van de sector uitvoeren. “Uit de online bevraging blijkt dat de gemiddelde omzet van de respondenten stijgt over de jaren heen. Het merendeel van de deelnemers aan onze enquête zijn kleine en middelgrote bedrijven met een omzet tot 10 miljoen €. 76% van de omzet wordt in Vlaanderen gerealiseerd, 12% in Brussel en amper 7% in Wallonië. Het buitenland is verantwoordelijk voor 5%. Opdrachtgevers zijn vooral algemene aannemers (48%), bouwheren (38%), openbare besturen (4%) of een afnemer/dealer of collega-constructeur (3%). De woningbouw is dit jaar goed voor 53%. Het aandeel van nieuwbouw in de cijfers is opgelopen tot 72%, tegenover 28% renovatieprojecten. 2016 was een goed jaar voor de sector. 55% van de ondervraagden zag zijn omzet met meer dan 5% stijgen”, verklapt FAC-bestuurder Andy Coninx.

Jan Jambon

Om het feest ter ere van het tienjarige bestaan van de vereniging luister bij te zetten, kon FAC minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon strikken. “De ambitie bij het aantreden van de federale regering was om banen te creëren. Daar zijn we volgens de Nationale Bank van België in geslaagd. Volgens de NBB zijn er meer dan 200.000 jobs bijgekomen, het leeuwendeel daarvan in de privésector. We wilden ook een budget in evenwicht, maar de belastingen verhogen was geen optie. Onder de regering Di Rupo was er een tekort van 3,2%, wij zullen in 2019 wellicht eindigen op -0,4%. Dat we geen budget in evenwicht zullen realiseren komt vooral door de asielcrisis - die ons tot vandaag 600 miljoen € heeft gekost -, de investeringen in veiligheid na de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel (1 miljard €) en de brexit”, verklaart Jambon.

Ook de pensioenen werden aangepakt. “We hebben de pensioenleeftijd verhoogd van 65 tot 67 jaar. Tegelijkertijd hebben we het zelfstandigenpensioen dit jaar op dezelfde hoogte van het werknemerspensioen gebracht. Het ambtenarenpensioen zullen we laten dalen en het ziektepensioen van de ambtenaren wordt afgeschaft. Met deze maatregelen hebben we al de helft van de inspanning geleverd voor de pensioenen tot 2060”, aldus Jambon.

Werk op de plank

Maar er ligt nog werk op de plank met de hervorming van de vennootschapsbelasting. “Voor kmo’s willen we die volgend jaar doen dalen naar 20%. Voor grote en middelgrote bedrijven willen we de vennootschapsbelasting in 2018 doen dalen van 34 naar 29%, en in 2020 verder naar 25%. Dat zal wel gecombineerd worden met een forse vereenvoudiging van de aftrekposten.”

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

UPDATE: Nieuwe data bouwgerelateerde beurzen en evenementen

UPDATE: Nieuwe data bouwgerelateerde beurzen en evenementen

Organisator The Fair Experts heeft besloten om de tweede editie van vastgoedvakbeurs We Are Real Estate pas in mei 2021 te organiseren. Dat komt niet rechtstreeks door het Corona-virus, maar onrechtstreeks wel. Ook andere organisatoren van[…]

Batibouw: mooi resultaat ondanks coronacrisis

Batibouw: mooi resultaat ondanks coronacrisis

Charter voor stortklaar beton

Charter voor stortklaar beton

Bouwsector verwacht sterkere groei en meer jobs

Bouwsector verwacht sterkere groei en meer jobs

Meer artikels