Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

FAC trekt naar Luxemburg

Gerelateerde onderwerpen :

FAC trekt naar Luxemburg

foto1

©

 De Federatie Aluminium Constructeurs (FAC) trok op 24 en 25 augustus naar Luxemburg voor de jaarlijkse architecturale uitstap. Op het programma stonden onder meer bezoeken aan glasproducent Guardian Glass, het Belval-conversieproject in Esch-sur-Alzette, de ‘Cloche d’Or’-bouwplaats in Luxemburg-stad en gevelarchitectuurspecialist Kyotec.

De 34 leden en partners van FAC die meereisden naar Luxemburg werden in de Luxemburgse vestiging van het Amerikaanse Guardian Glass, één van de grootste glasproducenten ter wereld, verwelkomd door regional commercial manager Stijn Everaert en architectural sales manager Arielle Antoine (foto 1). De deelnemers kregen uitleg over de mogelijkheden van Guardian Glass, dat dankzij de productie van energiezuinig, laag gecoat glas en de permanente ontwikkeling van nieuwe, geavanceerde glasproducten en -oplossingen, een antwoord biedt op de meest complexe architecturale en esthetische uitdagingen van architecten en ontwerpers. Aansluitend volgde een rondleiding in de coating-afdeling.

Belval

Daarna ging het naar de Belval-site in Esch-sur-Alzette (foto’s 2 en 3), die beschouwd wordt als één van de meest ambitieuze lopende stadsvernieuwingsprojecten in Europa. Hier stond aan het begin van de 20ste eeuw een staalfabriek. Minder dan 100 jaar later, in 1997, werd de laatste hoogoven stilgelegd. In 2000 besloten de Luxemburgse overheid en ArcelorMittal om op het verlaten industrieterrein van 120 ha een moderne stadswijk te bouwen met een mix van wonen, werk, industrie, handel, academisch onderzoek, onderwijs en cultuur. De ‘Cité des Sciences’ (Stad van de Wetenschap) neemt een belangrijke plaats in op de Belval-site en omvat een twintigtal nieuwe gebouwen die, behalve de hoofdzetel en verschillende faculteiten van de Universiteit van Luxemburg, ook onderzoekscentra en een centrum voor startende ondernemingen huisvesten.

Het ‘Maison du Livre’ is een ware architecturale blikvanger in de ‘Cité des Sciences’. Het gebouw dat onderdak biedt aan de nieuwe universiteitsbibliotheek is ondergebracht in de voormalige maalderij van de staalfabriek, waarvan het volume en de vroegere binnenstaalconstructies werden behouden. Gevelconsultant Anton Tapper gaf uitleg over de indrukwekkende gevelconstructie, met name over de gezeefdrukte patronen op het glas die verwijzen naar graniet, de constructie in composietmateriaal, de verlijming en de totstandkoming.

Foto2

Cloche d’Or

Hoogtepunt van de reis was de ‘Cloche d’Or’-wijk, een ander groot ontwikkelingsproject. Dit project, dat kadert in de zuidelijke uitbreiding van de stad Luxemburg, omvat eveneens alle aspecten van de moderne stad -  wonen, werken, consumeren, ontspannen - en geeft absolute prioriteit aan duurzame ontwikkeling en de levenskwaliteit van de gemeenschap.

De opening van het grootschalige winkelcentrum, dat met een oppervlakte van 75.000 m2 onderdak zal bieden aan 130 winkels, is voorzien voor de lente van volgend jaar. De deelnemers konden tijdens het werfbezoek de opvallende, golvende glazen koepels van dichtbij bewonderen (foto 4).

foto3

Nieuw labo Kyotec

Op de tweede dag werd een bezoek gebracht aan het nieuwe labo van de Kyotec-groep (foto 5), die gespecialiseerd is in het ontwerp, de levering en de installatie van hoogwaardige gordijngevels, voornamelijk voor niet-residentiële gebouwen. Kyotec werkt samen met de grootste namen van het hedendaagse design en realiseert hoogtechnologische projecten over de ganse wereld.

foto4


Chief Technical Officer Frank Van Geertruyen stelde de activiteiten van het nieuwe labo voor en gaf uitleg bij de tests inzake windbelasting, dynamische testen, trekbanken, testen van beslag, enz. Hij kondigde tevens de uitbreiding met een akoestisch lab aan.

foto 5

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Wienerberger wint eerste Ufemat-prijs voor duurzame verpakking

Wienerberger wint eerste Ufemat-prijs voor duurzame verpakking

Ufemat, de Europese vereniging van nationale federaties van bouwmaterialenhandelaars en producenten, reikte zopas zijn eerste Packaging Award uit. Winnaar werd een innovatieve circulaire krimphoes, ontwikkeld door een multidisciplinair[…]

25/10/2019 | MobiliteitTransport
Kwaliteitslabel voor rookgasafvoerkanalen

Kwaliteitslabel voor rookgasafvoerkanalen

Loïc De Roo en Marion Goeteyn winnen studieprijs van de BBG

Loïc De Roo en Marion Goeteyn winnen studieprijs van de BBG

Luikse universiteitsstudenten winnen infobeton Student Contest op Concrete Day

Luikse universiteitsstudenten winnen infobeton Student Contest op Concrete Day

Meer artikels