Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

FAC-thema-avond over zonwering zorgt voor geanimeerde discussie

FAC-thema-avond over zonwering zorgt voor geanimeerde discussie

Een honderdtal professionals uit de bouwsector kwam op dinsdag 19 april bijeen voor een thema-avond over zonwering, georganiseerd door FAC, in het bedrijfsgebouw van Harol in Diest. De grote opkomst duidt op het belang van zonwering in nieuwe duurzame en gerenoveerde woningen en gebouwen.

Zonwering evolueert naar zonbeheersing omdat zonregeling het thermisch comfort verzekert, zowel in de winter als in de zomer. Door het toepassen van dynamische zonregeling in nieuwbouw en renovatie kan een energie- en CO2-besparing van 19% gerealiseerd worden.

Standaard

Zonregeling met een hoog rendement combineert zon- en daglichtregeling, een concept dat volgens Ann Van Eycken van Verozo, de Belgische beroepsvereniging van buiten- en binnenzonwering en rolluiken, architecten en aannemers als standaard voor energieprestaties in hun bouwontwerp zouden moeten opnemen. Het is ook aangewezen om de plaats van zonwering en rolluiken nauwkeurig te bepalen om de beste energetische resultaten te boeken.

'Dynamische zonwering verbruikt minder energie en voorkomt oververhitting', stelde Jan Habex van Harol. Bovendien moet zonwering ook rekening houden met het visuele comfort van de gebruikers. Het zicht naar buiten moet openheid creëren en dit kan door de juiste openingsfactor en de gepaste kleur van doek te kiezen. Zonwering vermindert ook het effect van verblinding door verlaging van de lichtcontrasten en voorkomt hinderlijke reflecties.

Kleurintensiteit

De keuze van beglazing leunt hier uiteraard ook bij aan. Zo legde Paul Roman van Saint-Gobain uit hoe electrochroom glas het binnenkomen van licht en warmte dynamisch regelt door de kleurintensiteit te veranderen. Hierdoor wordt de hoeveelheid licht, warmte en verblinding gecontroleerd met behoud van contact met de buitenomgeving.

Externe factoren

Tot slot daagde Gunter Lories van Skyg­ge het publiek uit met de bewering dat zonwering nutteloos is als die niet automatisch reageert op alle externe factoren, zoals zon, wind of temperatuur, en daarbij is ingesteld op de bestemming van het gebouw.

Goed ontwerp

Nieuwe innovaties naar intelligente systemen en communicatie tussen de technologieën onderling zijn in ontwikkeling: zonregeling, glas, natuurlijke ventilatie, hvac en kunstverlichting moeten op elkaar afgestemd worden. Het is belangrijk dat architecten en bouwheren de zonregeling in hun ontwerpen integreren. Alle comfort begint bij een goed ontwerp. Het is dus absoluut nodig dat er voldoende opleidingen zijn voor specialisten en gebruikers, zodat er een grotere bewustwording komt over het gebruik van energie-efficiënte zonregeling om een gezond binnenklimaat te bereiken.

De avond werd afgerond met een receptie en een geanimeerde discussie over de voor- en nadelen van klassieke zonweringsoplossingen tegenover electrochroom glas.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

De stad Brussel lanceert een open projectoproep gericht op initiatieven die inzetten op gender en stedenbouw. Ze maakt hiervoor 80.000 euro vrij. Volgens het Brusselse stadsbestuur is de publieke ruimte van en voor iedereen, maar wordt deze in[…]

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde