Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

FAC-leden ontdekken prachtige aluminiumprojecten in Rotterdam

FAC-leden ontdekken prachtige aluminiumprojecten in Rotterdam

De FAC - Federatie Aluminium Constructeurs – organiseerde op 9 en 10 juni een architecturaal bezoek aan Rotterdam. Een 30-tal aluminium constructeurs fietste langs bijzondere gevelprojecten in Rotterdam. Het mooie weer en de ‘inside information’ van gidsen uit de gevelbranche zorgden voor een geslaagde ervaring.

De uitstap begon in de lounge van het Nhow-hotel, dat zich bevindt in De Rotterdam (foto bovenaan artikel). Deze torenblok van 149 m hoog werd ontworpen door Rem Koolhaas (OMA) met het idee dat het gebouw een verticale stad is. Neem alle verschillende gebouwfuncties, appartementen, kantoren, winkels, hotel, cafés, restaurants, fitness, … en projecteer die verticaal en je bekomt een stad in de hoogte met 44 verdiepingen. De verschillende functies zijn in blokken gegroepeerd, maar de gebruikers ontmoeten elkaar op verschillende plaatsen in het gebouw.

Torens verspringen

Bovenop de gezamenlijke sokkel, die zes verdiepingen omvat, staan de torens die ten opzichte van elkaar verspringen. Hoewel de torens elkaar in het oorspronkelijke ontwerp niet raakten, zijn ze toch met elkaar verbonden om het gebouw constructief te vereenvoudigen en om de prijs te drukken.

Lees verder onder het kaderstukje

Wat doet de FAC?

De Federatie Aluminium Constructeurs zet zich reeds 10 jaar in voor aluminium schrijnwerkers en gevelbouwers door belangenbehartiging, informatieoverdracht, opleidingen en alertheid voor sociale fraude.
Via een kwaliteitskeurmerk, dat door onafhankelijke keuringsinstanties gecontroleerd wordt, onderscheiden FAC-constructeurs zich op kwalitatief vlak en bieden ze gegarandeerde kwaliteit aan bouwheren, architecten en studiebureaus. Meer info op www.fac-belgium.eu.

Toen alle deelnemers aangekomen waren, werden de gidsen van AGC en Kawneer, sponsors van deze uitstap, aan de groep voorgesteld. Beide bedrijven kunnen in Rotterdam heel wat mooie projecten op hun naam schrijven. We zochten de fietsen op en kwamen meteen aan het meest vermoeiende stuk van de fietsrit: met wat tegenwind over de helling van de Erasmusbrug. Door de geknikte pylonen kreeg de brug de bijnaam ‘De Zwaan’. Tijdens de rit door de omgeving van het Museumpark kregen we weetjes en sappige verhalen te horen van Anton Peters (AGC), zelf ook een rasechte Rotterdammer. In de buurt van Weena werden de fietsen geparkeerd om te voet enkele nabijgelegen torens te bezichtigen.

Pigmentering

Bij Calypso (foto hierboven) kregen we uitleg van Mark Vorsselmans, gevelconstructeur van dit 70 m hoge gebouw dat werd ontworpen door Alsop Architects. Technische details, zoals de pigmentering van de rode panelen in glas en de uitstekende vinnen om aan de eisen van brandoverslag te voldoen, werden toegelicht. Calypso bestaat uit 407 appartementen, kantoren, winkels en een parkeergarage.

Bij het First XL-gebouw gingen we binnen en namen we de lift naar boven, waar we konden genieten van het panorama over de stad. Bas Aarts van Kawneer presenteerde wat de bijdrage van Kawneer was in dit herontwikkelingsproject van het kantorencomplex. Hij toonde enkele technische snedes van verschillende projecten om de flexibele en innovatieve mogelijkheden te schetsen die ze als profielleverancier te bieden hebben.

Wolk van staal en glas

Na een drankje en een hapje in Brasserie Engels, tegenover het First XL-gebouw, werd de fietstocht verdergezet langs het recent vernieuwde Centraal Station, met zijn unieke vorm, en het prachtige Timmerhuis (foto hierboven), als een wolk van staal en glas, richting Markthal.

De Markthal (3 foto’s hieronder) is ontworpen door het Nederlandse architectenbureau MVRDV. Het gebouw omvat appartementen, een parkeergarage en een overdekte markt met winkelruimte en horeca. Het gebouw heeft een hoefijzervorm en is aan de kopse zijden voorzien van een glazen gevel. De meeste glaspanelen zijn vierkant en zijn opgehangen aan een kabelnetgevel van 34 m hoog en 42 m breed. Het is daarmee de grootste in zijn soort in Europa. Ook op dagen met een hoge windbelasting, wanneer de gevels tot een halve meter ingedeukt worden, is de constructie veilig voor voorbijgangers.

(Lees verder onder de foto’s)

Kunst in gebouwen

Omwille van beleidsregels is er een verplichting om voor een bepaald percentage van de kostprijs kunst op te nemen in openbare gebouwen. Zo is de binnengevel van de Markthal bekleed met een prachtig kunstwerk van 11.000 m². De kunstenaars willen de kinderlijke verwondering oproepen die je onder meer ervaart bij ‘Alice in Wonderland’. Het kunstwerk is gedrukt op 4.000 geperforeerde staalplaten.

De fietstocht leidde de deelnemers terug langsheen het gebouw De Brug Unilever, eveneens een gevelconstructie van Vorsselmans, en de Hef, een buiten gebruik gestelde spoorwegbrug. Op de Wilhelminakade, nabij het hotel, liggen nog vele uitdagende projecten dicht bij elkaar, zoals het Pakhuis Meesteren, Zuiderspoort Parkstad, het Berlagehof, Montevideo (foto hieronder) en Karel Doorman. Op het uiteinde van de kop van Zuid staat hotel New York (foto 8). Hier lag de oude vertrekplaats van de oude Amerika-Holland-lijn, waar vele gelukszoekers hun reis naar Amerika begonnen. Het hotel is gevestigd in het voormalige directiegebouw. Pas in 1996 werd het schiereiland goed aangesloten op het centrum via de Erasmusbrug. Momenteel valt het gebouw minder op door de nieuwe hoogbouw.

Na deze educatieve fietstocht was er even tijd om op te frissen en de deelnemers spraken opnieuw af bij de Taxiboot voor een ritje naar de overkant, waar ze verwacht werden in The Harbour Club. Tijdens het aperitief en het diner was er tijd om te netwerken en konden de deelnemers napraten over de uitstap, de werking van de FAC en de inzet van de bestuurders tijdens het 10-jarige bestaan van de vereniging. De sfeer was zo goed dat wanneer het tijd was om de taxiboot terug te nemen, slechts een deel van de groep wou vertrekken. De meerderheid bleef nog hangen in het restaurant of trok de stad in om van de zomerse sfeer te genieten.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

ArcelorMittal pompt 1,1 miljard € in Gentse vestiging

ArcelorMittal pompt 1,1 miljard € in Gentse vestiging

Staalproducent ArcelorMittal Belgium zal de CO2-uitstoot tegen 2030 met 3,9 miljoen ton per jaar verminderen. Het bouwt hiervoor een installatie voor direct gereduceerd ijzer (DRI) met een capaciteit van 2,5 miljoen ton en twee elektrische ovens[…]

ArcelorMittal Gent vervangt steenkool door biokool bij staalproductie

ArcelorMittal Gent vervangt steenkool door biokool bij staalproductie

Nieuw initiatief voor de terugwinning van edelmetalen uit afval

Nieuw initiatief voor de terugwinning van edelmetalen uit afval

Etex koopt Britse marktleider in lichte stalen frames

Etex koopt Britse marktleider in lichte stalen frames

Meer artikels