Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

FAC brengt ‘community’ van partners en leden samen

Gerelateerde onderwerpen :

,
FAC brengt ‘community’ van partners en leden samen

De jaarlijkse Partner Meeting van de Federatie Aluminium Constructeurs (FAC) lokte meer dan 120 belangstellenden naar Waasmunster.

© FVB

Meer dan 120 belangstellenden hadden zich ingeschreven voor de jaarlijkse Partner Meeting van de Federatie Aluminium Constructeurs (FAC) op 9 oktober in de prachtig gerenoveerde gebouwen van ‘De Koolputten’ in Waasmunster. Op deze plaats bevond zich ooit een kleine haven langs de Durme waar vrachtschepen kolen, bouwmaterialen en andere goederen aan- en afvoerden.

Dit fraaie kader leende zich uitstekend voor de presentatie van gastspreker Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van het Itinera Institute, over het belang en de toekomst van de maakindustrie in België. Deze Partner Meeting bood traditiegetrouw de gelegenheid om terug te blikken op de activiteiten van de afgelopen twaalf maanden, de plannen en ambities voor de toekomst voor te stellen en natuurlijk heel veel te netwerken. Dit jaar werd ook de raad van bestuur vernieuwd en een nieuwe voorzitter verkozen.

“In 2018 groeide de groep partners aan tot 55, 16 meer dan in 2018. FAC kreeg één lid bij, Peeters De RaamProducent, wat de teller op 28 leden brengt”, vertelde directeur Ilse Claeys tijdens haar inleiding. Ze bedankte alle partners voor hun actieve deelname aan de FAC-initiatieven, gaande van netwerkevents, opleidingen en workshops over de sponsoring van thema-avonden, bedrijfsbezoeken en bijdragen aan de nieuwsbrief tot het Kwaliteitshandboek. De directeur gaf tevens een bijzondere pluim aan de twaalf trouwe partners die er al van bij de start van FAC in 2007 bij zijn. “We hebben al een bruisende federatie, maar laat ons nog veel meer doen. Plaats, zoals sommigen al doen, het FAC-logo op uw website, vermeld FAC in gesprekken met bouwpartners en architecten en geef een Kwaliteitshandboek cadeau. Partners kunnen ook voorstellen doen voor toekomstige FAC-activiteiten en hun innovatie en referentieprojecten in de kijker plaatsen in de nieuwe rubriek van de FAC-nieuwsbrief. Kortom, alle suggesties zijn meer dan welkom”, moedigde ze aan.

Afscheidnemend voorzitter Etienne Clinquart blikte terug op de goed gevulde activiteitenkalender van 2018, die 280 deelnemers uit 119 bedrijven en organisaties kon bekoren. Tot de activiteiten van dit jaar behoorden het bezoek aan het AZ Zeno in Knokke, de deelname aan de vakbeurs Polyclose, het bedrijfsbezoek aan Sobinco, de thema-avonden over ‘Onderhoud en Herstellingen’ en ‘Innovatieve Gevels’ en de architecturale uitstap naar Luxemburg. Hij benadrukte het overleg en de samenwerking met diverse andere vakorganisaties, waaronder de Fédération Wallonne des Menuisiers Belges, het WTCB, het Verbond van de Glasindustrie (VGI), de Belgische beroepsvereniging van rolluiken- en zonweringproducenten (Verozo), de Belgische Vereniging voor Oppervlaktetechnieken van Materialen (VOM) en de Nederlandse Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG). Ook de vakpers schonk geregeld aandacht aan FAC en haar leden.

35 specialisten werkten mee aan de herziene versie van het Kwaliteitshandboek die in januari werd gepubliceerd. Het handboek vormt de basis van het FAC-keurmerk dat intussen door de 28 FAC-leden werd behaald. “Alle Schrijnwerk Awards sinds 2013 werden overigens aan FAC-leden toegekend. Het doet ons ook ontzettend veel plezier om het keurmerk in steeds meer bestekken te zien verschijnen”, meldde een trotse Etienne Clinquart.

“FAC wil haar schouders blijven zetten onder vorming en opleiding”, beklemtoonde bestuurder en opleidingsverantwoordelijke Rita Sprangers. Omdat de basis- en vervolmakingscursussen Geveltechniek in 2017 en 2018 veel bijval kenden, worden de drie modules van de basiscursus in 2019 herhaald; snel inschrijven is de boodschap. Met haar opleidingen wil FAC niet alleen de ingenieurs en bouwplaatsleiders in de sector bereiken; door de forse terugval van het aantal leerlingen in het studiedomein Bouw is ook nood aan scholing van het personeel op de werkvloer, zowel voor de productie als voor de plaatsing. “FAC neemt hiervoor een aantal initiatieven, zoals de samenwerking met technische scholen op diverse locaties en praktijkgerichte workshops. We zijn ook gesprekken gestart met de VDAB”, signaleerde Rita Sprangers.

Kersvers voorzitter Mark Vorsselmans presenteerde het nieuwe activiteitenprogramma, dat voortgaat op het elan van de vorige jaren met thema-avonden, bedrijfsbezoeken, workshops en een architecturale uitstap. Nieuwigheden zijn de deelname aan de Glasdag van het Verbond van de Glasindustrie (VGI) op 28 november en de architectenevents die in november en december i.s.m. prof. dr. ir. arch. Nathan Van Den Bossche (UGent) en het Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) op drie locaties in Vlaanderen worden georganiseerd.

Mark Vorsselmans sloot het formele gedeelte van deze bijeenkomst af met een dankwoord aan zijn voorganger Etienne Clinquart en de andere bestuursleden voor hun gedeelde passie voor het vak. Hij engageerde zich namens het bestuur om zich met gezonde ambitie te blijven inzetten voor de toekomst van de sector. Tot slot werd op het terras van De Koolputten nog intens genetwerkt en nagepraat. Voor meer info over FAC kan je terecht op www.fac-belgium.eu

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Uitdagingen in de bouwsector eisen vele extra handen'

'Uitdagingen in de bouwsector eisen vele extra handen'

Het jaarlijkse Bouwforum van de Confederatie Bouw vindt plaats op woensdag 3 maart, met sessies om 17 uur of 19.30 uur. Om de gekende reden wordt het een virtuele editie, maar daarom niet minder exclusief. Het centrale thema is ditmaal[…]

Nieuwe voorzitter bij isPU

Nieuwe voorzitter bij isPU

De professionele beurzen Installpro en Probuild zijn terug

Publireportage

De professionele beurzen Installpro en Probuild zijn terug

Vivian Lausier is nieuwe FABA-voorzitter

Vivian Lausier is nieuwe FABA-voorzitter

Meer artikels