Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Extrusie

Extrusie

Aluminium profielen worden bekomen via extrusie, een techniek waarbij een hete cilindrische aluminium persblok door een matrijs wordt geduwd. Het gemak waarmee aluminium legeringen in complexe vormen kunnen worden geëxtrudeerd laat de ontwerper toe om 'het metaal exact te positioneren waar het nodig is', alsook een aantal multifunctionele eigenschappen toe te voegen. Aluminium extrusies worden gebruikt in commerciële en residentiële gebouwen voor vensters, deuren en gordijngevelsystemen, geprefabriceerde gebouwen/ structuren voor gebouwen en veel andere toepassingen.

Extrusie is mogelijk in diverse afmetingen gaande van 10g/m (fijn mechanische onderdelen) tot 60kg/m voor dragende constructies. In een extrusie kunnen ook alle functionaliteiten worden verwerkt om de montage en plaatsing te vereenvoudigen en vandaag is bijna elke vorm mogelijk. Hierdoor openen zich heel wat opportuniteiten om arbeidsgunstige constructies te ontwerpen met lage totaalkost, met behoud van een zeer hoge corrosieweerstand en een bijna onderhoudsvrije constructie die niet langer een oppervlaktebehandeling achteraf vereist, met alle eraan verbonden kosten (lakwerk ter plaatse, stellingwerken, hinder..)

Warmwalsproces

Aluminium walsproducten worden bekomen met een walsproces, waarbij grote walsblokken worden afgewalst met warm- en koudwalsen tot diverse einddikten. Het proces begint doorgaans met het warmwalsen, waarbij een walsblok heen en weer wordt gewalst door een voorwals. Het voort afwalsen gebeurt door het koudwalsen, waarbij de banddikte wordt gereduceerd tot 0,15 mm. De gewalste rol kan nog voort worden afgewalst tot een aluminiumfolie met een dikte van 0,007 mm. Platen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als gevelbekleding of rolluiken waarbij de folies meestal worden toegepast samen met andere materialen (bv. isolatie).

Afwerkingen

Aluminium is één van de weinige metalen die in hun natuurlijke staat zonder afwerking kunnen gebruikt worden. Aluminium zal natuurlijk oxideren wanneer het aan de lucht is blootgesteld en deze dunne oxidefilm beschermt het aluminium volledig tegen verdere oxidatie.

Anodiseren is een elektrochemisch proces waarbij de natuurlijke oxidefilm op het aluminiumoppervlak een verhoogde hardheid, corrosie- en slijtweerstand bereikt. Anodiseren levert een erg decoratieve, zilvermat uitziende afwerking op en ook gekleurde oppervlakteafwerkingen kunnen worden bekomen door het hechten van deze coating op de geanodiseerde onderlaag. Volledig anodiseren leidt tot een laagdikte van ongeveer 15-20 µm, terwijl pre-anodiseren beperkt is tot ongeveer 5-10 µm.

Dubbellaags lakken kan met of zonder pre-anodisatie worden toegepast. Poederlak wordt het meest toegepast op profielen, maar kan ook op walsproducten gebruikt worden. De lak wordt toegepast als een droog poeder. Het lakproces is elektrostatisch, waarna de uitharding onder verwarming gebeurt zodat het poeder kan vloeien en een 'huid' vormt. Het poedertype kan zowel een thermoplast of een thermoset polymeer zijn. Een zeer breed gamma van kleuren en glansgraden is mogelijk.

Ononderbroken toepassen van een natte roldeklaag is het meest gebruikte proces voor gewalste aluminiumproducten. Het aluminium substraat wordt geleverd op rol vanaf de walslijnen. De rol wordt gepositioneerd aan het begin van de laklijn en dan afgewikkeld aan een constante snelheid, waarbij deze gaat door de voorbehandeling, de lakbaden en uithardingsovens vooraleer het weer wordt opgerold.

Composietpanelen maken een belangrijke toepassing uit van op rol gelakte platen, bv. voor panelen bestaande uit een sandwich van twee aluminium platen verbonden met een polyethyleenkern. Doordat ze gemakkelijk te plooien en rond te zetten zijn, kunnen deze producten worden aangewend voor bekledingen, dakbekleding, logo- en displaytoepassingen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen. Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de[…]

14/01/2022 | Architecten
Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

DEME koopt Noors offshore installatieschip

DEME koopt Noors offshore installatieschip