Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Extra administratie zonder overleg afgewimpeld op bouwbedrijven

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Extra administratie zonder overleg afgewimpeld op bouwbedrijven

Volgens een nieuw ministerieel besluit dat eind vorige week werd gepubliceerd, zouden bouwbedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor het vergaren en tijdelijk bijhouden van diverse informatie om de contacttracing van buitenlandse werknemers en onderaannemers mogelijk te maken. De beroepsverenigingen Bouwunie en Confederatie Bouw betreuren dat deze nieuwe wetgeving, die voor extra administratieve druk zorgt, zomaar zonder enig voorafgaand overleg met de sector werd ingevoerd.
Buitenlanders die naar ons land komen en Belgen die uit het buitenland terugkeren, zijn sinds 1 augustus verplicht om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen. De nieuwe wetgeving legt bouwbedrijven niet alleen de verplichting op om te controleren of deze PLF’s zijn ingevuld.

Ze moeten ook voor elke buitenlandse werkkracht gedetailleerde lijsten bijhouden met onder andere naam, geboortedatum, verblijfsplaats, rijksregisternummer, telefoonnummer en de personen met wie hij in België samenwerkt. Dit moet gebeuren voor de ganse keten van onderaannemers.

Dit is volgens de Confederatie Bouw en Bouwunie veel te verregaand. Beide beroepsorganisaties vinden het onaanvaardbaar dat deze administratieve last en verantwoordelijkheid volledig in de schoot van de bouwondernemers belandt. Op die manier legt men de bouw zonder overleg of voorbereiding een systeem van contacttracing op. De verenigingen benadrukken dat de bouw steeds op een constructieve manier heeft meegewerkt om de verspreiding van het coronavirus in te dijken.

Sectorprotocol


“Er is een duidelijk sectorprotocol opgesteld met veiligheidsvoorschriften die we met grote regelmaat communiceren naar onze leden. Er is momenteel bovendien geen empirisch bewijs dat de bouw een haard van besmettingen zou zijn. Daarnaast heeft de bouw al verschillende registratiesystemen, zoals ‘Check in at work’, de werfmelding en Limosa, een databank van buitenlandse werknemers”.
“Er was beter werk gemaakt van het optimaliseren van deze reeds bestaande informatiestromen en de kruising van deze gegevensdatabanken, in plaats van de bouwbedrijven opnieuw op te zadelen met een nieuwe onrealistische verplichting. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de bouwsector moet opdraaien om het niet optimaal lopend contactonderzoek van de overheid op te lossen”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

De Confederatie Bouw en Bouwunie hopen samen met de inspectiediensten tot een pragmatische en werkbare invulling te komen van deze wetgeving.

Niet voorbereid

“Vermits deze regelgeving verregaand is en zonder enig overleg werd ingevoerd, zijn de bedrijven hier niet op voorbereid. Dit brengt de werking van de bouw en bijgevolg de economie in gevaar. We hebben reeds overlegd met de inspectiediensten en hebben aangedrongen om deze verplichting te vereenvoudigen, zodat onze bedrijven geen extra administratieve last voorgeschoteld krijgen”, aldus Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Bouwunie en Confederatie Bouw werken graag op een constructieve manier samen om tot een goede oplossing te komen. De organisaties hopen intussen dat de inspectiediensten coachend en niet sanctionerend zullen optreden, iets wat ze volgens Waeyens en de Mûelenaere overigens beloofd hebben.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Sociale partners vragen verdubbeling overheidsinvesteringen

Sociale partners vragen verdubbeling overheidsinvesteringen

De sociale partners van de Groep van 10 vragen de overheid het budget voor openbare investeringen te verdubbelen. Volgens hen is het voor ons land een manier om uit de huidige crisis te geraken. De achterliggende redenering is eenvoudig: voor de[…]

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Onheilspellende vooruitzichten voor bouwsector

Onheilspellende vooruitzichten voor bouwsector

Aantal faillissementen gedaald in juli en augustus

Aantal faillissementen gedaald in juli en augustus

Meer artikels