Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Expo Mies van der Rohe Award in Leuven

Gerelateerde onderwerpen :

Expo Mies van der Rohe Award in Leuven

Het woningbouwproject Navez in Schaarbeek. (Foto: Serge Brison - MSA / V+).

De vzw Stad en Architectuur brengt met de tentoonstelling Mies van der Rohe Award 2017 van 8 november tot en met 24 februari opnieuw een verzameling toparchitectuur naar M - Museum aan de Leopold Vanderkelenstraat in Leuven. De Award is wereldwijd de meest bekende en prestigieuze architectuurprijs van Europa. Om de twee jaar bekronen de Europese Commissie en de Fundació Mies van der Rohe indrukwekkende bouwprojecten die bijdragen aan de uitstraling van Europa. Aan de expo wordt meegewerkt door de  Europese Commissie, de Fundació Mies van der Rohe Barcelona  en M - Museum Leuven.

De Mies van der Rohe Award heeft vooral aandacht voor iconische bouwprojecten die Europa mee vorm en kleur geven. De tentoonstelling focust op een selectie van veertig recente projecten en geeft daarmee een kritisch overzicht en een interessant beeld van de hedendaagse architectuur in Europa. Schaalmodellen, schetsen, video’s met interviews en soundscapes helpen een concreet beeld te vormen van de nieuwe lichting gebouwen. Bij de tentoonstelling hoort een catalogus die verkrijgbaar is in de M-bookshop.

De nieuwe tentoonstelling in het Leuvense M - Museum toont 40 werken die werden geselecteerd door een internationale jury en die ditmaal specifiek inhaken op het stedelijke karakter van Europa. De werken zijn geordend volgens hun plek in het stedelijke weefsel: ‘Exo-urban’, periferie, de geconsolideerde en de historische binnenstad. Samen vormen ze de ‘City of 40’, een imaginaire stad, en tonen ze ons hoe we door die stad navigeren.

De lijst van tentoongestelde projecten bevat publieke bouwwerken zoals een station, een bibliotheek, een opera en enkele musea, maar vooral nieuwe woonvormen en collectieve huisvesting zijn opvallend sterk in het awardoverzicht terug te vinden. Twee laureaten, beide voorbeelden van collectief wonen, staan centraal in de tentoonstelling.

De winnaar van de Mies Van der Rohe Award 2017 werd de  Kleiburgflat in Bijlmermeer (Amsterdam) van NL Architects en XVW architectuur. Het gaat om een innovatieve renovatie van de Kleiburgflat in Bijlmermeer, één van de grootste appartementsgebouwen in Nederland.

Het complex bevat 500 appartementen en is 400 m lang en elf verdiepingen hoog. Het gebouw werd zeven jaar geleden nipt gered van de sloophamer toen een consortium het kocht voor één symbolische euro en het vervolgens helemaal renoveerde. Het publiek kon erg goedkoop intekenen op één van de vijfhonderd casco-appartementen indien het die zelf zou opknappen.

De prijs voor opkomend talent ging voor het eerst in de geschiedenis van de Mies van der Rohe Award naar een Belgisch kantoor. Het Brusselse architectenbureau MSA in samenwerking met V+ won de ‘Emerging Award’ voor hun sociale woningbouwproject Navez in Schaarbeek dat vijf passiefwoningen voor grote gezinnen inpast op een klein hoekperceel in de stad.

Openingsdebat

De tentoonstelling in Leuven wordt geopend met een debat op 8 november om 20 uur. De twee prijswinnaars zullen aanwezig zijn en met veel trots hun winnende projecten voorstellen aan het publiek. Architectuurjournalist en -criticus Koen Van Synghel brengt de Nederlandse en Belgische architecten van de winnende architectenbureaus met elkaar in een dialoog waarbij het thema ‘collectieve huisvesting’, tevens het programma van de winnende projecten, centraal zal staan.

Meer informatie vind je op www.mleuven.be, www.stadenarchitectuur.be of krijg je via e-mail: info@stadenarchitectuur.be of telefonisch: 016 22 22 39.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Definitieve plannen voor uitbreiding Design Museum Gent

Definitieve plannen voor uitbreiding Design Museum Gent

Bouwheer sogent dient de omgevingsvergunningsaanvraag in voor de uitbreiding van het Design Museum Gent. “We hopen de eerste steen te leggen in de zomer van 2022. Verwacht wordt dat de nieuwe vleugel zijn deuren zal openen in[…]

10/06/2021 | ProjectenGent
Arteveldehogeschool bouwt nieuwe onderwijscampus in Gent

Arteveldehogeschool bouwt nieuwe onderwijscampus in Gent

Leuven zoekt ontwerpteam voor toekomstvisie Bellefroid-vijvers

Leuven zoekt ontwerpteam voor toekomstvisie Bellefroid-vijvers

André Loeckx krijgt een Ultima

André Loeckx krijgt een Ultima

Meer artikels