Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Experimentele woonvormen in Huize Walden in Malle

Gerelateerde onderwerpen :

Experimentele woonvormen in Huize Walden in Malle

© © Lumecore/Toon Grobet

In Westmalle heeft sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning het zorgcentrum Huize Walden aan de Pauluslaan uitgebreid. Dit project laat gezinnen samenwonen met hun zorgbehoevende partner, ouder of kind. Op het gelijkvloers verrezen 43 aangepaste studio’s voor personen met een zorgvraag. Op de verdieping werden 15 appartementen voorzien voor de mantelzorgers, zodat zij eveneens dicht bij hun familielid of partner kunnen wonen. De nieuwbouw werd zopas feestelijk geopend in aanwezigheid van Vlaams minister Jo Vandeurzen. Het volledige nieuwbouwproject kost 10,39 miljoen € en aannemer Hooybergs voerde de werken uit.

Het nieuwbouwproject bestaat uit drie gangen die met elkaar verbonden zijn door een ‘zorgboulevard’ die uitziet op het omliggende landschap. In elke gang bevinden zich een aantal woonstudio’s. De zorgboulevard vormt de verbinding tussen de inkom, het bestaande gebouw en de ontmoetingsruimte. Het ontwerp van Lava Architecten uit Leuven vertrekt vanuit de zorgbehoevende bewoner. Het zorgcomfort en de beleving staan centraal zonder dat de betaalbaarheid in het gedrang komt.

De studio’s zijn zo ontworpen dat ze maximaal rekening houden met rolstoeltoegankelijkheid, de relatie tussen de private binnenruimte en de gemeenschappelijke buitenruimte, de toevoer van daglicht enz. Elke studio is 6,25 m breed, maar ze variëren onderling in lengte (35 en 40 m² voor eenpersoonsstudio’s, 50 m² voor echtparen). De inrichting is eenvoudig opgevat, zodat de private binnenruimte flexibel ingevuld kan worden naar de wensen van de bewoners.

Sociale contacten

Door de studio’s te schakelen ontstaat een optimale mix tussen de bewoners. Mensen van alle leeftijden en achtergronden wonen immers samen in het project. Toch werd in het ontwerp maximaal ingezet op privacy voor het individu. Daarnaast ontstaan op verscheidene plaatsen extra brede gangen met ruimte voor informele ontmoetingen. In de gangen bevinden zich tevens de trappen en de liften naar de verdieping. Om de sociale contacten tussen de bewoners in het paviljoen extra te bevorderen, zijn ook enkele gemeenschappelijke binnenruimtes voorzien. Daar kunnen bewoners elkaar ontmoeten, een praatje maken en deelnemen aan activiteiten.

De 15 appartementen op de verdieping zijn bestemd voor de mantelzorgers en voldoen aan alle ontwerprichtlijnen van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Het zijn appartementen met telkens twee of drie slaapkamers. De slaap- en leefruimtes bevinden zich aan de gevelzijde, waardoor een maximale lichtinval mogelijk is.

 

“Het gaat om een nieuwe woontypologie. In het uitbreidingsproject Huize Walden Malle wonen personen met een zorgvraag en hun mantelzorgers gemeenschappelijk in een voorziening die gespecialiseerde en kwalitatieve zorgondersteuning biedt. Dit is vernieuwend, zowel binnen de sector van de sociale huisvesting als binnen de zorgsector. De gemeenschappelijke ruimten stimuleren de bewoners bovendien om ervaringen te delen en samen aan activiteiten deel te nemen”, verklaart Dirk de Kort, voorzitter van De Ideale Woning.

“Dit project biedt een antwoord op de stijgende vraag van heel wat gezinnen die graag willen samenwonen met hun gezinslid dat bijvoorbeeld door een auto-ongeval een blijvende lichamelijke beperking heeft opgelopen. Het is ook bedoeld voor gezinnen die werden getroffen door een ziekte van de partner of een kind, of met een kind met een aangeboren aandoening. De zorgbehoefte is zo groot en complex dat klassieke thuisverzorging niet meer mogelijk is. Maar in hun nieuwe, aangepaste woonomgeving is die gespecialiseerde zorg permanent aanwezig. Het is een mooi voorbeeld van efficiënte samenwerking tussen een sociale huisvestingsmaatschappij en een zorg­instelling die elk hun expertise inbrengen om te komen tot een kwalitatief woonproject dat inspeelt op actuele noden”, besluit voorzitter de Kort.

“Tot nu toe beschikte Huize Walden over 45 studio’s. Dankzij de nieuwbouw verdubbelen we dit aantal. Als onafhankelijke organisatie is deze uitbreiding belangrijk om zo schaalvergroting te realiseren en anderzijds spelen we concreet in op de grote vraag naar extra woningen. Het oorspronkelijke gebouw blijft bestaan. Er is ook een gezellige bistro bijgekomen en we voorzien nog een winkeltje. We richten ons tot alle mensen met een zorgvraag en met een duidelijke specialisatie voor mensen met een fysieke beperking. Wij bieden heel gespecialiseerde zorg en verpleging aan en zetten hierbij erg in op het individu. Zorg op maat mag je bij ons letterlijk nemen met een groot individueel aanbod”, legt Yves Bisschops van Huize Walden uit.

Het uitbreidingsproject van Huize Walden in Malle is één van de 28 projecten die eerder dit jaar positief werden beoordeeld in het kader van een testomgeving voor experimentele woonvormen van de Vlaamse regering. Van De Ideale Woning werden in totaal zes projecten weerhouden. Deze mogen gedurende zes jaar afwijken van bepaalde regels en normen van de Vlaamse Wooncode om experimenten en innovatie op het vlak van wonen mogelijk te maken. Op die manier is er ruimte om expertise op te bouwen en om na te gaan of op basis van de resultaten de regels al dan niet definitief aangepast kunnen worden. Het agentschap Wonen Vlaanderen controleert de uitvoering van de geselecteerde projecten.
 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Villa Madonna in Boechout is thuis voor psychisch kwetsbare bewoners

Villa Madonna in Boechout is thuis voor psychisch kwetsbare bewoners

Onder de noemer Matrix Wonen nemen tien bewoners met een psychische kwetsbaarheid hun intrek in één van de appartementen in de omgebouwde Villa Madonna in Boechout. Dit project kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen de[…]

Automatisatie van logistiek resulteert in nieuwe standaard voor gebouwen

Automatisatie van logistiek resulteert in nieuwe standaard voor gebouwen

Bossuyt Vastgoed kiest na 30 jaar voor eerste project in Brugge

Bossuyt Vastgoed kiest na 30 jaar voor eerste project in Brugge

Vlaamse 65-plussers willen verhuizen, maar doen het niet

Vlaamse 65-plussers willen verhuizen, maar doen het niet

Meer artikels