Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Evaluatie proefomgeving experimentele woonvormen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Evaluatie proefomgeving experimentele woonvormen

Het eerste Leuvense cohousingproject BotaniCo werd een paar jaar geleden in gang gezet, ondertussen nadert het project zijn voltooiing.

Na diverse signalen uit de praktijk bleek enkele jaren geleden dat nieuwe projecten moeilijk of niet gerealiseerd kunnen worden binnen de toepasselijke regelgeving. Daarom werd een proefomgeving ingesteld waarbinnen experimentele woonprojecten de kans krijgen om op te starten zonder de belemmering van een veelheid aan regelgeving.

Op 1 februari 2018 gingen 28 projecten van start binnen zo'n proefomgeving voor een periode van zes jaar en verlengbaar met vier jaar. Vlaams minister van Wonen wil nu een tussentijdse en eindevaluatie uitvoeren van deze projecten uit de proefomgeving. Dat gebeurt om zoveel mogelijk hindernissen weg te nemen in het instrumentarium van het beleidsveld Wonen. Er wordt ook onderzocht hoe het gebruik van nieuwe woonvormen kan worden gestimuleerd.

De jongste jaren zien we een nieuwe golf aan wooninitiatieven voor groepen die moeilijkheden ervaren op de reguliere woningmarkt of die bewust op zoek zijn naar alternatieve manieren van samenleven, zoals cohousing, wooncoöperatieven, tiny houses, …). Initiatiefnemers van dergelijke nieuwe wooninitiatieven botsen echter vaak op hinderpalen in de regelgeving van ruimtelijke ordening, sociale uitkeringen, inschrijving in de bevolkingsregisters, mede-eigendom, enz.

"Indien ik tijdens de hoger vermelde initiatieven vaststel dat een nieuwe proefomgeving nuttig kan zijn om nieuwe wooninitiatieven zich te laten ontwikkelen en deze te onderzoeken, zal ik daarvoor de nodige initiatieven nemen, ook door te overleggen met andere bevoegde ministers", aldus minister Diependaele.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Lening voor woning stijgt met 20.000 €

Lening voor woning stijgt met 20.000 €

Wie geld leende voor een nieuwbouw, leende volgens cijfers van de Beroepsvereniging voor Krediet in het tweede kwartaal van 2020 gemiddeld 194.000 €. Een jaar geleden was dit nog maar 175.000 €.     Ook kredieten voor aankoop[…]

WoninGent wil 2.150 nieuwe sociale woningen bouwen

WoninGent wil 2.150 nieuwe sociale woningen bouwen

Meer bouwvergunningen in eerste maanden van dit jaar

Meer bouwvergunningen in eerste maanden van dit jaar

Alexander Hodac gedelegeerd bestuurder BPC

Alexander Hodac gedelegeerd bestuurder BPC

Meer artikels