Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Europese energieprijzen makkelijker vergelijkbaar

Het Europese Parlement bereikte zopas een akkoord over een betere gegevensstroom van de lidstaten naar de Europese Commissie over energieprijzen. De lidstaten worden door de nieuwe wetgeving verplicht om informatie te geven over de samenstelling van hun energieprijzen. Dat gaat niet enkel over de energiekosten zelf, maar o.a. ook over taksen en groenestroomcertificaten. Na de plenaire stemming in september wordt het akkoord officieel omgezet in Europese wetgeving.

'Degelijk beleid moet gebaseerd zijn op goede en vergelijkbare gegevens. Deze nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat voor het eerst de totstandkoming van de energieprijzen voor bv. een gezin in Hongarije vergeleken kan worden met die van een Spaanse consument. Dit is een belangrijke stap op weg naar een echte Europese energiemarkt', verklaart Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt (NV-A), die het akkoord mee onderhandelde.

Volgens Van Bossuyt komt deze nieuwe wetgeving op het juiste moment. In het najaar stelt de Europese Commissie verschillende wetgevende initiatieven inzake energie voor. Het is belangrijk om dan te weten wat precies de elementen zijn die bijdragen tot de verschillende energieprijzen. Op die manier kan dan bepaald worden wat de effecten van mogelijke beleidsinitiatieven zullen zijn. Van Bossuyt benadrukt echter dat dit geen vrijgeleide vormt voor een Europese harmonisatie van energiebelastingen. Dat is nog steeds de bevoegdheid van de lidstaten.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

In het centrum van Izegem maakt de vroegere drukkerij Strobbe plaats voor 113 nieuwbouwappartementen. Projectontwikkelaar ION kreeg de goedkeuring voor vier bijna-energieneutrale gebouwen op de site die wordt omgebouwd tot Cultuurfabriek,[…]

Voetbalveld Standaard Muide wordt warmtebron voor buurt

Voetbalveld Standaard Muide wordt warmtebron voor buurt

Nieuwe stap in uitvoering van de bouwshift

Nieuwe stap in uitvoering van de bouwshift

Woonproject en nieuwe campus aan Havenkaai in Kortrijk

Woonproject en nieuwe campus aan Havenkaai in Kortrijk