Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Europese Arbeidsautoriteit voor betere aanpak sociale dumping

Europese Arbeidsautoriteit voor betere aanpak sociale dumping

© ©Rainer Fuhrmann - stock.adobe.com

Eurocommissaris voor Werk Marianne Thyssen (CD&V) heeft de oprichting van een Europese Arbeidsautoriteit voorgesteld. Dit nieuwe Europees agentschap zou nationale inspectiediensten beter moeten doen samenwerken en gezamenlijke sociale inspecties vergemakkelijken.

Europarlementslid Helga Stevens (N-VA) is benieuwd naar de concrete werking van deze nieuwe dienst. “Elk initiatief vanuit Europa dat de oneerlijke concurrentie ten aanzien van onze Vlaamse bouwvakkers en truckchauffeurs succesvol bestrijdt, krijgt onze steun. Maar deze instelling mag zich niet in de plaats stellen van de lidstaten. Aanvankelijk zag het er naar uit dat Thyssen de sociale inspecties wilde centraliseren op Europees niveau, wat met 28 verschillende sociale systemen niet zou werken. Gelukkig heeft ze alsnog ingezet op een verregaande samenwerking tussen de lidstaten. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen in de strijd tegen sociale dumping, zeker de Oost-Europese landen”, zegt Stevens.

Eurorealisme 

“Wie de eerdere berichtgeving met de huidige plannen vergelijkt, merkt zeker op dat de plannen van Thyssen een portie eurorealisme gekregen hebben.  Zo ziet zij voor de Europese Arbeidsautoriteit voornamelijk ondersteunende taken weggelegd. We moeten erover waken dat de lidstaten ook in de toekomst verantwoordelijk blijven om controles uit te voeren. De nationale inspectiediensten hebben elk hun eigen manier van werken. Europese eenheidsworst werkt niet en zeker niet in dit verhaal. Daarom maken we ook voorbehoud bij een Europees digitaal sociaal zekerheidsnummer, dat Thyssen later dit jaar nog wil lanceren”, aldus Helga Stevens.

Stevens vindt dat Europa zich steeds grondig moet beraden over het nut van nieuwe EU-organen. “Het recent opgerichte Platform tegen Zwartwerk werkt bijvoorbeeld al prima. De terechte aanpak van sociale fraude mag geen drogreden zijn voor het oprichten van alweer een Europees agentschap, als dat geen echte meerwaarde kan bieden. Het creëren van dure Europese instellingen mag geen doel op zich zijn”, besluit het Europarlementslid.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aandeel niet-Belgen in de bouw neemt toe

Aandeel niet-Belgen in de bouw neemt toe

Zowat 18% van de werknemers in de bouw in ons land heeft niet de Belgische nationaliteit. Dat is meer dan het gemiddelde op onze volledige arbeidsmarkt, waar 15% geen Belg is. Het aandeel niet-Belgen in de bouwsector is de voorbije acht jaar met[…]

08/09/2022 |
Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Investeringen van bouwbedrijven vallen stil

Investeringen van bouwbedrijven vallen stil

Reële investeringen lokale besturen dalen licht

Reële investeringen lokale besturen dalen licht

Meer artikels