Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Europees platform voor coatingonderzoek gestart

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Europees platform voor coatingonderzoek gestart

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) stapt mee in groot Europees project dat de coatingindustrie innovatief, duurzaam en groen moet maken. Met het Vipcoat-project dat zopas werd gestart wil de Europese Unie nieuwe technologieën voor corrosiebescherming sneller en duurzamer gaan ontwikkelen. Het project sluit aan bij het materiaalonderzoeksprogramma van de VUB, waarin de levensduur van materialen onderzocht wordt via modellering op allerlei schalen.
 

 

Onder coördinatie van het Helmholtz Center Hereon hebben twaalf partners in zeven landen op 1 mei  Vipcoat opgestart.  Met Vipcoat willen ze corrosiebeschermingstechnologieën sneller en duurzamer gaan ontwikkelen. De Europese Unie financiert dit project vijf jaar binnen het kader van het programma Nanotechnologies, Advanced Materials, Biotechnology, and Advanced Manufacturing and Processing (NMBP).
 
De VUB-onderzoeksgroep SURF en Elsyca, een VUB-spin-off, zijn belangrijke partners in dit project. “De VUB en Elsyca staan samen in voor het ontwikkelen van een innovatieve modelleringstool, die corrosiebescherming in 3D zal kunnen gaan voorspellen. Deze tool zal kunnen gebruikt worden bij het ontwikkelen van nieuwe corrosiebeschermingssystemen”, verklaart prof. Herman Terryn.

Beton, staal en hout

Coatings of beschermingslagen vind je overal. Denk maar aan coatings om materialen als beton, staal en hout brandwerend te maken, vliegtuigen, auto’s en ander metaal een langere levensduur te geven, werkoppervlakken makkelijker te reinigen of om oppervlakten minder glad te maken. Er wordt steeds gezocht naar nieuwe, betere coatings en dat is vaak een langdurig en duur proces. De coatingindustrie zelf is ook niet meteen de meest groene en duurzame industrietak.
 
Het EU H2020-project Vipcoat (Virtual Open Innovation Platform for Active Protective Coatings Guided by Modelling and Optimization) wil hierin verandering brengen. Vipcoat wordt een open innovatieplatform voor ingenieurs die materialen voor deklagen ontwikkelen. Het platform richt zich vooreerst op de vliegtuigindustrie.
 
In de toekomst zal Vipcoat evenwel deel gaan uitmaken van de European Materials Modelling Ontology waardoor er ook een transfer naar andere industrietakken mogelijk wordt. Het open innovatieplatform zal dan door verschillende actoren zoals research, politieke of publieke sectoren kunnen worden geraadpleegd.
 
Vipcoat wil zowel dienen als database (voor experimentele, industrierelevante en modelling data), als wetenschappelijke infrastructuur en als simulatietool. Artificiële Intelligentie en fysisch gebaseerde modelling zullen worden gecombineerd om het maken van industrierelevante corrosiebeschermende coatings te gaan optimaliseren.

Duurzaam en groen

Het Vipcoat-platform zet sterk in op duurzaamheid en zoekt actief naar het verminderen van energieverbruik, productiestappen, en het gebruik van fossiele brandstoffen. Met geavanceerde modelling, zoals de VUB en Elsyca ontwikkelen, wil Vipcoat de transitie naar groene, goedkope en efficiënte coatings actief gaan stimuleren.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwexperts zien vijf trends voor 2022

Bouwexperts zien vijf trends voor 2022

Een toenemend gebruik van circulair beton, warmtepompen, warmtenetten en isoleren met hennep zijn enkele trends die volgens vastgoedexperts dit jaar helemaal zullen doorbreken. Om de vastgoedsector duurzaam en tegelijk ook betaalbaar te houden,[…]

VLAIO steunt 19 extra projecten inzake circulair bouwen

VLAIO steunt 19 extra projecten inzake circulair bouwen

Beddeleem krijgt certificaat als CO2-neutral company

Beddeleem krijgt certificaat als CO2-neutral company

Antwerps provinciehuis is toonbeeld van duurzaamheid

Antwerps provinciehuis is toonbeeld van duurzaamheid

Meer artikels