Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Europa wil dat facturen sneller betaald worden

Gerelateerde onderwerpen :

,
Europa wil dat facturen sneller betaald worden

© Philip - stock.adobe.com

Laattijdige betalingen door de overheid en tussen bedrijven zijn vaak een strop om de nek van kleine ondernemingen. Daarom wil het Europese Parlement een aantal wettelijke achterpoortjes sluiten. Het signaal aan de lidstaten en de Commissie is duidelijk: de tijdige betaling van facturen moet beter.

De huidige praktijk van verlengingen na zestig dagen is een belemmering. Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA) reageert positief op het rapport. “Europa neemt het op voor kleinere ondernemingen. En dat is maar goed ook, want zij hebben hun centen hard nodig”, stelt van Bossuyt.

De termijn waarbinnen bedrijven uitbetaald worden voor de geleverde diensten aan andere bedrijven kan stevig oplopen. Dat komt omdat de huidige wetgeving toelaat de wettelijke uitbetalingstermijn van 30 dagen contractueel te verlengen. “Kleine ondernemingen durven vaak niet ingaan tegen zulke contractverlengingen uit vrees hun contract te verliezen. Dit heeft vaak desastreuze gevolgen, vooral voor kleine ondernemingen”, duidt Anneleen Van Bossuyt.

Problematisch

Europees onderzoek uit 2017 toont aan dat twee derde van de Belgische ondernemingen langere betalingstermijnen hanteren dan ze comfortabel achten. Bovendien blijkt maar 17% van de kmo’s vertrouwd met de Europese wetgeving die hen tegen laattijdige betalingen kan beschermen. “Dit is problematisch. Een groot bedrijf kan het zich misschien permitteren om langer op een betaling te wachten, maar voor een kleine onderneming zijn die zuurverdiende centen vaak cruciaal om te overleven”, stelt Van Bossuyt.

Achterpoortjes

De oproep van het Europese Parlement om achterpoortjes voor wanbetalers te sluiten, ligt volledig in lijn met een federaal wetsvoorstel van de N-VA uit 2017. De bedoeling is om de maximale betalingstermijn tussen ondernemingen vast te pinnen op zestig dagen. Het belang is niet te onderschatten: laattijdige betalingen ondermijnen de liquiditeit en leggen bovendien beperkingen op aan de groei en de aanwerving van personeel.

Overheden

Maar niet alleen bedrijven moeten correct en tijdig betalen. Ook de overheid moet in de pas lopen. “Wie de regels opstelt, moet ze in de eerste plaats ook zelf naleven. Een klein bedrijfje dat de ramen van het stadhuis wast, heeft geen marge om wekenlang op de vergoeding te wachten. Toch tonen cijfers aan dat de overheid slecht scoort op vlak van tijdig betalen en ook dat moet dringend veranderen”, besluit Van Bossuyt.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gratis 360° Beeldendatabank voor overheden

Gratis 360° Beeldendatabank voor overheden

De Covid-19-uitbraak zet onze gezondheidszorg, samenleving en economie sterk onder druk. We schakelden de voorbije dagen massaal over naar digitale oplossingen en telewerken om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Om lokale en[…]

Asse neemt eerste MAN eTGE in gebruik

Asse neemt eerste MAN eTGE in gebruik

SERV evalueert begroting Vlaamse regering

SERV evalueert begroting Vlaamse regering

Nationale Bank hekelt ontsporende begroting

Nationale Bank hekelt ontsporende begroting

Meer artikels