Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Etex opent nieuwe gipsplatenfabriek in Peru

Etex opent nieuwe gipsplatenfabriek in Peru

Op 17 april opende de nieuwe gipsplatenfabriek van Etex in Peru officieel de deuren. De internationale bouwmaterialengroep startte met de bouw van de nieuwe productiesite voor Eternit Peru in mei van vorig jaar.

Aan het project hangt een prijskaartje van 22 miljoen '. De inhuldiging valt samen met de 75ste verjaardag van Eternit Peru.

Eternit is al sinds 1940 actief in Lima, de hoofdstad van Peru. In 1998 begon het bedrijf gipskartonplaten uit Chili en Colombia te importeren en te commercialiseren op de Peruviaanse markt. Dankzij een uitgebreid distributienetwerk slaagde Eternit Peru er sindsdien in om continu sterke groeicijfers voor te leggen. Dit sterkte het bedrijf in zijn beslissing om ook lokaal gipsplaten te fabriceren.

De fabriek (foto's) zal jaarlijks 12 miljoen m² Gyplac-gipsplaten produceren. Verschillende vertegenwoordigers van de Peruviaanse regering woonden de inhuldiging bij: Magali Silvia, minister voor Buitenlandse Handel en Toerisme, Marco Goytizolo, vertegenwoordiger van de Peruviaanse regering, en Eveling Feliciano, burgemeester van San Antonia de Huarochiri. Ook de Belgische ambassadeur voor Peru, Michel Dewez, tekende present.

In 1998 lanceerde Eternit ook droogbouwoplossingen in Peru. Deze alternatieve bouwmethode met gipsplaten en vezelcementplaten maakt het gebruik van natte bouwelementen en 'technieken, zoals mortel, overbodig. In combinatie met de Superboard-vezelcementplaten kan Eternit Peru nu dus de beide componenten voor droogbouwoplossingen lokaal produceren. Daardoor kan Etex nog beter inspelen op de veelbelovende Peruviaanse markt.

Dat die markt het goed doet, tonen de cijfers: elk jaar wordt in Peru ongeveer 11 miljoen m² gipsplaten verkocht. De Peruviaanse markt groeit bovendien jaarlijks met 21% en de economie in het land blijft ook groeien. De bouwsector doet het er bijgevolg uitstekend, zowel voor residentiële als niet-residentiële gebouwen.

De nieuwe gipsplatenfabriek werd gebouwd op een strategisch knooppunt op ongeveer 39 km van Lima. De site is ongeveer 20 ha groot en bevindt zich in het Huachipa Este-industriepark. Van daaruit is de florerende bouwmarkt van de hoofdstad makkelijk te bereiken. Hetzelfde geldt voor de voornaamste distributiecentra in Noord- en Zuid-Peru. Ook belangrijke locaties in Peru en exportmarkten zijn goed bereikbaar.

Dit alles laat Etex niet alleen toe om de lokale markt efficiënt te bedienen. 'We kunnen zo ook ons droogbouwaanbod verder uitbreiden in Latijns-Amerika en onze bedrijven er klaarstomen voor de toekomst.' zegt Paul Van Oyen, ceo van Etex. 'Deze fabriek in Peru is een van de vier greenfields die we in 2015 zullen openen in Latijns-Amerika, Europa en Azië.'

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

In gezamenlijke opdracht van de vier energieregulatoren, voerde PricewaterhouseCoopers (PWC) een vergelijkende studie uit naar de elektriciteits- en aardgasprijzen in België en de ons omringende landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en[…]

27/05/2022 | ElektriciteitActueel
Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette