Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Etex koopt Britse marktleider in lichte stalen frames

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Etex koopt Britse marktleider in lichte stalen frames

(c) Sigmat

De Belgische specialist in bouwmaterialen Etex neemt het bedrijf Sigmat over, een Britse marktleider voor lichte stalen frames (light gauge steel framing of lgsf). Etex zet daarmee een nieuwe stap in zijn streven om wereldleider in offsitebouw te worden. Lgsf is een kostenefficiënt, sneller en duurzamer alternatief voor traditionele bouwtechnieken en maakt gebruik van staal in constructieframes die bestaan uit wandsystemen met panelen die zijn geassembleerd met wandstijlen.
Deze nieuwe overname is een aanvulling op de eerdere aankoop van het Ierse design- en engineering consultancybedrijf Evolusion Innovation en de Ierse lgsf-speler Horizon Offsite. Dankzij deze overnames en de bestaande bedrijven van Etex in het Verenigd Koninkrijk bevindt de Belgische onderneming zich in een sterke positie om te profiteren van de groeiende markt voor offsitebouw in Groot-Brittannië en Ierland.
 
Sinds de oprichting in 2001 is Sigmat snel uitgegroeid tot een toonaangevende Europese fabrikant van koudgewalste staalcomponenten en stalen frames voor paneelconstructie. Sigmat heeft zijn hoofdkantoor in Leeds, Yorkshire en is de grootste fabrikant van lichte stalen frames in het Verenigd Koninkrijk. Het is tevens één van de eerste volledig geïntegreerde offsitebouwbedrijven van het land die ontwerp-, engineering-, productie-, assemblage- en installatiediensten aanbieden.
 
Met een personeelsbestand van ongeveer 235 mensen biedt Sigmat een naadloos lgsf-proces, van plannen en montagetekeningen tot gebruiksklare dragende panelen. Zo bedient het bedrijf een breed en gevarieerd klantenbestand, waaronder premiumklanten in bouwmarktsegmenten zoals woningen, onderwijs, horeca en seniorenwoningen.
 
Centraal in de bedrijfsaanpak van Sigmat staan innovatie, onderzoek en ontwikkeling, waarbij het bedrijf focust op de creatie van unieke, gepatenteerde en hoogtechnische producten die intern ontworpen zijn. Bovendien kan Sigmat bogen op een sterke operationele uitmuntendheid en interne productiecapaciteit, waaronder een fabriek van meer dan 9.000 m² in Leeds.
 
Het bedrijf zet sterk in op duurzaamheid, aangezien lgsf-technologie één van de meest duurzame bouwmethodes op de planeet is. Door de kracht van recycleerbaar staal te combineren met een design van wereldklasse bouwt Sigmat structuren die een minimale impact hebben op het milieu.
 
Sinds 2016 wordt Sigmat ondersteund door het Britse private-equitybedrijf LDC, dat met zijn investeringen de uitbreiding van de R&D-capaciteiten van het bedrijf, zijn geografische dekking en de ontwikkeling van zijn geavanceerde productiefaciliteiten in Yorkshire heeft ondersteund. Als gevolg van de recente nieuwe transactie trekt LDC zich terug.
 
De visie van Etex is om een voortrekkersrol te spelen bij de industriële, digitale en duurzame transformatie van de bouwsector, vooral op het vlak van offsitebouwtechnologiën voor zowel hout- als staalskeletbouw. Met dit doel lanceerde Etex in 2020 de divisie New Ways, waarvoor verschillende overnames gebeurden in Europa en Latijns-Amerika. Die inspanningen worden vandaag versterkt met de overname van Sigmat waardoor New Ways zijn voetafdruk voor lgsf en offsiteoplossingen in het Verenigd Koninkrijk kan uitbreiden.
 
Deze strategische overname, samen met de bestaande onderneming EOS in het Verenigd Koninkrijk, plaatst de divisie van Etex niet alleen als een belangrijke speler op de lgsf-markt in het land, maar versterkt het ook zijn verdere positie om nieuwe kansen te grijpen in verschillende bouwmarktsegmenten in Groot-Brittannië.
 
Door hun netwerken te combineren, zullen Sigmat en EOS bovendien het gebruik van lgsf als mainstream bouwmethode versnellen, het aanbod aan hun klantenbestand verbeteren en meer ontwikkelingskansen creëren voor hun medewerkers. Voorts zal dit nieuw opgerichte lgsf-platform worden gebruikt om de recentelijk overgenomen bedrijven in het land en andere geografische markten zoals Europa en Latijns-Amerika, waar Etex sterk vertegenwoordigd is, te ondersteunen.
 
Het managementteam van Sigmat blijft aan boord als onderdeel van New Ways en brengt waardevolle expertise, marktkennis en bedrijfsinzichten aan. Hierdoor kan de divisie van Etex haar organisatiestructuur in het Verenigd Koninkrijk verfijnen en consolideren.
 
“De opkomende markt voor offsiteoplossingen kan voldoen aan tal van wereldwijde behoeften. Met New Ways, dat gespecialiseerd is in deze technologieën, willen we hoogwaardige, duurzame en betaalbare leefruimtes aanbieden aan mensen over de hele wereld. De overname van Sigmat draagt nogmaals bij tot onze mogelijkheden om onze ambities in de praktijk te brengen”, aldus Paul Van Oyen, de CEO van Etex.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Duurzame valbeveiliging met aluminium balustersysteem

Publireportage

Duurzame valbeveiliging met aluminium balustersysteem

Roval Aluminium heeft een aluminium balustersysteem ontwikkeld dat zowel los gemonteerd kan worden als volledig geïntegreerd in de aluminium muurafdeksystemen. In het laatste geval ontstaat er een fraaie twee-eenheid. De balustersystemen[…]

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

Praktische gids over circulair bouwen met aluminium schrijnwerk

Praktische gids over circulair bouwen met aluminium schrijnwerk

Roval: Er kan veel meer met aluminium muurafdekkappen

Publireportage

Roval: Er kan veel meer met aluminium muurafdekkappen

Meer artikels