Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Getailleerde toren voor Wenen

Ontwikkelingsmaatschappij BAI heeft het Nederlandse MVRDV als winnaar gekozen van de wedstrijd voor een multifunctionele wolkenkrabber naast de wereldberoemde Gasometer in Wenen. De Oostenrijkse toren combineert een blok van hoger gelegen verdiepingen die multi-inzetbaar zijn met een aantal lagere verdiepingen met specifieke gebruiksmogelijkheden. De lagere verdiepingen zijn organisch gevormd om de schaduwval van het gebouw op de omliggende gebouwen te verminderen. De 110 m hoge toren zal 35.680 m² flexibele ruimte bevatten die zowel voor kantoren als woningen kan worden gebruikt. Voorts komen er horeca, winkels en parkeerplaatsen. De start van de bouwwerkzaamheden is gepland voor 2016.

Het gebied rondom de beroemde Gasometer in Wenen ligt tussen het vliegveld en de binnenstad en heeft een impuls nodig. De toren komt onmiddellijk naast het metrostation. Volgens het bestemmingsplan was er ruimte voor een driehoekige toren van 75 m hoog. MVRDV heeft een effi­ciëntere en smallere vierkante plattegrond voorgesteld waardoor het geheel hoger werd. Om deze ingreep in het bestemmingsplan mogelijk te maken, zijn de onderste tien verdiepingen van het gebouw parametrisch gevormd om de gebouwen in de buurt met niet meer dan twee uur schaduw per dag te belasten. Hierdoor ontstaat een toren met een taille. 'Als wij de twee uur schaduwregeling serieus nemen ontstaat een ongekende toren. Een gebouw met een sexy taille', zegt MVRDV-medeoprichter Winy Maas daarover. Het plein rondom de toren wordt zo een gigantische zonnewijzer waarop de voortgang van de schaduw te volgen is.

Windbreker

De individueel gevormde verdiepingen van de taille hebben buitenruimtes die deels via trappen onderling met elkaar verbonden zijn. Hierdoor wordt de taille een instrument om het lagere deel van de toren aan te sluiten op het plein, meer leefbaarheid te genereren en komen er meer ingangen voor de toren. Vaak zijn hoge gebouwen eerder introvert en dragen zij op straatniveau weinig bij. Dankzij de taille kan deze hoogbouw stedenbouwkundig beter functioneren. De taille heeft nog een ander gunstig effect. Ze functioneert als windbreker die de voor de Donauvallei typische stormwinden breekt en van het plein afleidt zodat voetgangers rond het gebouw en bezoekers van de terrassen er geen last van hebben.

Natuurlijke ventilatie

De gedraaide, lagere tien verdiepingen sluiten aan bij de hoogte van de bebouwing in de omgeving terwijl de hogere 20 verdiepingen een vierkante plattegrond hebben. De hogere verdiepingen in combinatie met een zeer efficiënte kern leiden tot een netto vloeroppervlak van 80% kolomvrije ruimte die ook nog 3,5 m plafondhoogte heeft. De verdiepingen kunnen daardoor woningen worden of in verschillende kantoortypes worden gesplitst. De functie kan ook op een later tijdstip nog worden aangepast, indien gewenst. Er wordt een bouwmethode gekozen waarbij gebruikt gemaakt wordt van kolommen van composiet en betonvloeren. De ramen van de staal- en glasgevel kunnen open om natuurlijke ventilatie mogelijk te maken. In de kelder van het gebouw komen 110 parkeerplaatsen, al ligt het gebouw naast een metrostation.

Wedstrijd

MVRDV won de wedstrijd samen met Bollinger + Grohmann Ingenieure Wenen en duurzaamheidadviseurs Energy Design Cody Consulting. Andere deelnemers aan de wedstrijd waren Dietmar Feichtinger Architectes, Dominique Perrault Architecture, KCAP Architects & Planners, Bevk Perovic Arhitekti, Delugan Meissl, Burkard Meyer Architekten, BSA, Sauerbruch Hutton, Nieto Sobejano Arquitectos, eep architekten en Pichler & Traupmann Architekten.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Metamorfose voor Brugs Minnewaterpark

Metamorfose voor Brugs Minnewaterpark

Het Brugse Minnewaterpark vormt voor heel wat bezoekers de toegangspoort tot de stad. “Het park is er om te genieten:  het hele jaar door en in het bijzonder tijdens de twee festivals waar de Bruggeling elk jaar naar uitkijkt. Een[…]

KV Kortrijk kan voetbalstadion bouwen aan Evolis

KV Kortrijk kan voetbalstadion bouwen aan Evolis

Gent: make-over voor Citadelpark en compacter ICC

Gent: make-over voor Citadelpark en compacter ICC

EStor-Lux bouwt lithiumionbatterijpark in Bastenaken

EStor-Lux bouwt lithiumionbatterijpark in Bastenaken