Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

EPLF blijft zich inzetten voor kwaliteit

EPLF blijft zich inzetten voor kwaliteit

De Europese producenten van laminaatvloer hebben tot 2007 een onophoudelijke opmars gekend op hun thuismarkt en wereldwijd. Sindsdien zijn de markten verschillend geëvolueerd. Groei was niet meer vanzelfsprekend in West-Europa en moest elders gerealiseerd worden. Daarom vindt de Europese federatie EPLF een gemeenschappelijke strategie voor haar leden-producenten op deze externe markten belangrijk. De EPLF engageert zich voor geharmoniseerde markten met uniforme regels. Zij zet zich actief in om de internationale product- en testnormen voortdurend te actualiseren. Op die manier wil zij komen tot hoge kwaliteitsstandaards voor laminaatvloerproducten, die de verbruiker zekerheid bieden.

Normen en testmethodes

De werkgroep Techniek van de federatie die sedert vorige zomer geleid wordt door Eberhard Herrmann (Egger), heeft drie grote projecten op het programma: de actualisering van de generieke milieuproductverklaringen (EPD's) voor laminaatvloer, de herziening van de productstandaard op CEN-niveau en het onderzoeksproject over diep gestructureerde oppervlakken.

Technisch wordt laminaatvloer voortdurend verder ontwikkeld en dat brengt met zich dat zijn EPD's regelmatig bijgewerkt moeten worden. De publicatie van nieuwe generieke EPD's voor laminaatvloer is gepland voor deze lente. Daarmee biedt de federatie aan de architecten belangrijke basisdocumenten om duurzaam te bouwen. Laminaatvloer uit Europese productie kan overigens bogen op een goede milieubalans.

De federatie was van bij de aanvang sterk betrokken bij de opstelling van internationale normen. Op Europees niveau is werkgroep CEN/TC134/WG09 van de Europese Normaliseringscommissie momenteel intensief bezig met de actualisering van de drie productstandaards voor laminaatvloer: EN 13329 (Laminaatvloerbedekkingen ' elementen met een oppervlaktelaag gebaseerd op aminoplastische thermohardende harsen), EN 14798 (Laminaatvloerbedekkingen ' elementen met een toplaag op acrylbasis gehard met een elektronenstraal) en EN 15468 (Laminaatvloerbedekkingen ' elementen met rechtstreeks aangebrachte bedrukte en met kunsthars behandelde oppervlaktelaag) en volgens Eberhard Herrmann schieten deze werkzaamheden goed op.

De EPLF is ook van start gegaan met een door de EU gesubsidieerd onderzoeksproject omtrent 'Diep gestructureerde oppervlakken'. Het wordt uitgevoerd door het Institut für Holztechnologie (IHD) in Dresden en loopt over 30 maanden. In een eerste fase doen de EPLF-leden en het IHD veldonderzoek. Het is de bedoeling reproduceerbare testmethodes te ontwikkelen en dienovereenkomstig een eisenprogramma op te stellen voor dit product. Dit is pionierswerk, want voor diep gestructureerde oppervlakken bestaan momenteel nog geen testmethodes.

Vorige zomer heeft de federatie een technische fiche gepubliceerd over ondervloermaterialen, die inmiddels ook in het Nederlands beschikbaar is.

Marketing

Op het vlak van marketing, waar Max von Tippelskirch (Swiss Krono Group) aan het hoofd van de werkgroep is komen te staan in plaats van Volkmar Halbe die de sector heeft verlaten, wordt gewerkt aan de voorbereiding van een nieuwe 'Wood Flooring Summit' op Domotex 2016. Deze themapresentatie was van bij het begin in 2012 een succes en sindsdien wordt zij om de twee jaar herhaald. De 'Wood Flooring Summit' brengt de innovaties in de parket- en laminaatvloerbranche samen op één platform in een sfeervolle omgeving om op de bezoekers een beklijvende indruk na te laten. De EPLF was één van de trekkers van dit nieuwe concept.

Intern plant men een modernisering van de homepage op de EPLF-website, die zal aangeboden worden in een groter aantal talen gelet op de diversifiëring van de belangrijkste afzetmarkten van Europese laminaatvloerproducten. De nieuwe internetaanwezigheid zal ook gebruiksvriendelijk gemaakt worden voor tablet en i-phone en het dienstenaanbod op het intranet voor de leden wordt uitgebreid.

Rusland

Twee jaar geleden onderkende de EPLF het belang van de Russische markt door een werkgroep concrete initiatieven te laten uitwerken voor het voeren van een kwaliteitscampagne op deze markt. Het jaar nadien zorgden de politieke ontwikkelingen evenwel voor grote onzekerheid. De verkoop van laminaatvloer is in Rusland echter blijven stijgen, zodat de EPLF haar Rusland-project opnieuw opneemt en met haar bestaande contacten peilt naar de mogelijkheden tot samenwerking.

EPLF-voorzitter Ludger Schindler rekent voor dit jaar weliswaar met een vertraging van de wereldconjunctuur, maar het doel blijft de afzet van de EPLF-leden op een hoog peil te houden. Eventuele afzetdalingen op zwakkere markten wil men compenseren door meer laminaatvloer te verkopen op sterkere regionale markten.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

De beursgenoteerde metaalverwerkende groep Nyrstar, een onderdeel van Trafigura, sluit vanaf 1 september tijdelijk zijn zinksmelterij in het Nederlandse Budel. Het bedrijf legt de productie voorlopig stil door de hoge energiekosten.[…]

19/08/2022 | Ondernemingen
Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt