Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eperon d’Or krijgt Onroerend­erfgoedprijs, een opsteker voor Himpe

Gerelateerde onderwerpen :

Eperon d’Or krijgt Onroerend­erfgoedprijs, een opsteker voor Himpe

Foto boven: © Stad Izegem, foto's onder © Algemene Onderneming Himpe

Het project Eperon d’Or in Izegem heeft zopas de Onroerenderfgoedprijs gewonnen van de Vlaamse overheid. De erfgoedsite wint ook de publieksprijs op basis van een poll waaraan bijna 10.000 mensen deelnamen. De voormalige schoenenfabriek werd gerenoveerd door Algemene Onderneming Himpe.

De Onroerenderfgoedprijs beloont recente realisaties inzake monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De derde editie van deze prijs stond in het teken van erfgoed dat publiek toegankelijk is. 29 kandidaten schreven zich in. Een jury nomineerde de schoenfabriek Eperon d’Or in Izegem, de Heilige Geestsite in Mechelen en het belevingscentrum Het Moment in Scherpenheuvel-Zichem. Elke genomineerde ontvangt 2.500 €. Als winnaar ontvangt Eperon d’Or daarbovenop een bedrag van 12.500 €, dus 15.000 € in totaal.

Toegankelijkheid

“Als minister van Onroerend erfgoed maar ook als inwoner van Izegem ben ik bijzonder trots de prijs te kunnen uitreiken aan Eperon d’Or. Het is een prachtig herbestemmingsproject dat sterk inzet op publiekswerking en mensen op een heel toegankelijke manier laat kennismaken met het industriële verleden van de streek. Ook de andere laureaten wil ik uitdrukkelijk bedanken en feliciteren met een ijzersterke prestatie”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Volgens het juryrapport komen dit project “oud en nieuw op een evenwichtige manier samen. Elementen met erfgoedwaarden werden in situ behouden en nauwgezet gerestaureerd, zonder hedendaagse toevoegingen te schuwen. Ze vormen een elegante aanvulling op de bestaande historische structuren en maken van dit gebouw een multifunctioneel geheel.”

Himpe

Algemene Ondernemingen Himpe, opgericht net na WO I, is reeds honderd jaar actief in de aannemerij en heeft een erkenning klasse 7.

Met een team van honderd mensen  realiseren zij projecten in heel verschillende sectoren, van ruwbouw tot totaalprojecten (residentieel, onderwijs, zorg, sport, kantoren, bedrijfsgebouwen, …).

Het bedrijf met Brugse roots heeft ook een erkenning categorie D24, die hen toelaat  architecturaal waardevolle oude gebouwen en monumenten te renoveren en te restaureren. Het is in deze categorie dat ze Eperon d’Or op hun palmares kunnen zetten.

Art-deco

De familie Vandommele liet in 1930 met dit art-decogebouw zien dat de zaak floreerde. Er werkten toen 180 arbeiders die handmatig luxeschoenen vervaardigden. De ‘chaussures d’Izeghem’ waren toen een keurmerk. Charles Laloo, een lokale architect, tekende het ontwerp. Met de luifel en fries tekende hij krachtige horizontale lijnen. Behalve de merknaam in goudkleur staat trouwens fier vermeld dat het huis hofleverancier was van het Belgische en Luxemburgse hof.

Voorts maakte Laloo met een verticale hoektoren en hoge rondboogvensters opwaartse accenten. Zijn creatieve baksteenpatronen verraden invloeden van de Amsterdamse school.

In 1968 liepen de laatste schoenen van de band en in 1999 werd het gebouw beschermd als monument. Bij de restauratie zijn de geometrische patronen van de granitovloeren en het gehamerde glas mooi hersteld. Eperon d’Or is  voortaan een museum en beleveniscentrum en het gebouw straalt als nooit tevoren, klaar voor de toekomst. Net zoals Algemene Ondernemingen Himpe, waar de vierde generatie met Tony Himpe en de vorig jaar aangetrokken ceo Joris Vuerstaek, klaarstaat voor de toekomst.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Kasteel van Bladelin in Middelburg wordt provinciale erfgoedsite

Kasteel van Bladelin in Middelburg wordt provinciale erfgoedsite

Dit jaar start de provincie Oost-Vlaanderen met het opwaarderen van de archeologische kasteelsite van Pieter Bladelin aan de Kasteelstraat in Middelburg (een deelgemeente van Maldegem) tot een provinciale erfgoedsite. De omgevingsvergunning werd[…]

Restauratie van kasteel Blauwhuis in Izegem bijna afgerond

Restauratie van kasteel Blauwhuis in Izegem bijna afgerond

Antwerpen zet herbestemming Stuivenbergsite in gang

Antwerpen zet herbestemming Stuivenbergsite in gang

Gent zoekt ontwerp- en studieteam voor FNO-site

Gent zoekt ontwerp- en studieteam voor FNO-site

Meer artikels