Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

EnergyVille-onderzoekers en Engie werken samen

Gerelateerde onderwerpen :

EnergyVille-onderzoekers en Engie werken samen

Engie Benelux, het Engie Labs netwerk en de onderzoekspartners van EnergyVille, de KU Leuven, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en imec hebben in Genk een belangrijke samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De overeenkomst houdt een innovatieve samenwerking in op het gebied van slimme energiesystemen voor de toekomst. Door de complementaire technische expertise en de ultramoderne meet- en testapparatuur bij EnergyVille en de verschillende Engie Labs is dit een belangrijke stap in de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor de energiemarkt.

Een eerste ontwikkelingsproject is het ‘connected home project’ dat zich concentreert op de toepassing van een nieuwe digitale tool om residentiële klanten te adviseren bij de keuze van energieoplossingen voor hun woning.  Engie ontwikkelt praktische oplossingen om de klimaatverandering te bestrijden en de CO2-emissies te verminderen. Het bedrijf doet intensief aan onderzoek en ontwikkeling en steunt hierbij op een internationaal netwerk van onderzoekscentra, de zogenaamde Engie Labs. EnergyVille is een samenwerking van de Vlaamse onderzoeksinstituten KU Leuven, VITO, imec en UHasselt, die focust op duurzame gedecentraliseerde, koolstofarme en gedigitaliseerde energiesystemen.

Omdat dit rechtstreeks aansluit op de kern van de technologiestrategie van Engie hebben Engie Benelux, Engie Labs en de onderzoekspartners van EnergyVille de handen in elkaar geslagen om nieuwe oplossingen te testen en te ontwikkelen. Engie wil voor zijn klanten oplossingen ontwikkelen om nieuwe en hernieuwbare energiebronnen op een zo efficiënt mogelijke manier op te slaan en te gebruiken, gebaseerd op de recentste technologische vooruitgang. Samenwerken met EnergyVille maakt het mogelijk om de meest geavanceerde oplossingen te ontwikkelen.

Engie Benelux werkt overigens al langer succesvol samen met de EnergyVille-onderzoekspartners. De jongste jaren werd vooral gezamenlijk onderzoek gevoerd naar netbalancering, in het bijzonder in het kader van het Linear-project (algemeen gecoördineerd door de VITO en samen met de KU Leuven uitgevoerd), waarbij werd bestudeerd hoe nieuwe, hernieuwbare en fluctuerende energiebronnen kunnen worden afgestemd op de vraag van de eindgebruikers.

Recentere samenwerking leidde tot de oprichting van een gezamenlijk KU Leuven / Engie 3D Printing Lab en Fab Lab (met de focus op het printen van metalen onderdelen) en tot de technische ondersteuning van Engie Labs aan het Belgische Solar Car-team dat geleid wordt door studenten van de KU Leuven. Imec heeft actief bijgedragen aan technology screening in het domein van nieuwe materialen voor zonne-energie, wat leidde tot de recente investering van Engie in Heliatek, de wereldleider in organische zonnepanelen.

Op dit ogenblik wordt met de EnergyVille-onderzoekspartners onderzoek gedaan en worden tests uitgevoerd op het vlak van slimme omvormers voor zonnepanelen, state of health monitoring van batterijen, coating-tests voor zonnepanelen en nieuwe technologische bouwstenen voor de integratie van hernieuwbare energiebronnen in het net.

EnergyVille heeft de ambitie om een plaats te verwerven in de topvijf van Europese instituten voor innovatief energieonderzoek. In deze context was het centrum van meet af aan actief in belangrijke nationale en internationale netwerken. Het doet aan onderzoek en ontwikkeling, training en innovatieve industriële activiteiten, dit alles onder één naam en in nauwe samenwerking met lokale, regionale en internationale partners.

EnergyVille wil een stuwende kracht zijn in het wetenschapspark Thor in Genk inzake onderzoek, businessontwikkeling en jobcreatie. Het onderzoekscentrum wordt gesteund door de stad Genk, de Vlaamse regering, de provincie Limburg, de LRM, Nuhma, de POM Limburg en de Europese structurele fondsen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Antwerpen maakt plannen voor uitrol warmtenetten tegen 2030

Antwerpen maakt plannen voor uitrol warmtenetten tegen 2030

De stad Antwerpen wil op termijn alle gebouwen op haar grondgebied fossielvrij verwarmen. Warmtenetten zijn daarin een sleutelelement. Om die efficiënt uit te rollen ontwerpt de stad nu een ‘Roadmap warmtenet 2030’. Daarin[…]

11/10/2021 | Antwerpen
Gasunie en North Sea Port ontwikkelen samen waterstofnetwerk

Gasunie en North Sea Port ontwikkelen samen waterstofnetwerk

'Onze sector heeft een immense invloed op de energietransitie'

'Onze sector heeft een immense invloed op de energietransitie'

Elia test lange-afstanddrones om hoogspanningslijnen te inspecteren

Elia test lange-afstanddrones om hoogspanningslijnen te inspecteren

Meer artikels