Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Energieleningen blijven het goed doen

Dit jaar werden reeds 1.071 energieleningen goedgekeurd, wat neerkomt op een investering van 7,8 miljoen ' in energiebesparende maatregelen. Daarmee kent het eerste kwartaal van 2016 dezelfde goede start als de eerste drie maanden van 2015, toen de energielening voor het eerst werd gelanceerd. Toen stond de teller op 1.002 goedgekeurde leningen.

Sinds 1 januari 2015 kan de Vlaming beroep doen op de energielening om energiebesparende maatregelen te financieren in de woning. In 2015 werden in totaal 4.467 leningen toegekend. De Vlaamse regering besliste op vraag van Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom om het budget voor de Energielening te verhogen van 30 miljoen ' in 2015 tot 55 miljoen ' in 2016. Vlamingen kunnen daarmee investeren in o.m. dak- of gevelisolatie, hoogrendementsglas of een condensatieketel.

Gemiddeld leent men 7.420 ' en jaarlijks wordt door de gedane investeringen gemiddeld 672 ' bespaard per dossier. Daarnaast genieten de gezinnen van een verhoogd wooncomfort en een waardevermeerdering van hun woning. Het grootst aantal energieleningen werd gebruikt voor het plaatsen van hoogrendementsglas en ramen (31%), gevolgd door de plaatsing van dakisolatie (22%), en de installatie van een condensatieketel (16%).

Een gezin kan maximum 10.000 ' lenen, terug te betalen in vijf jaar aan een intrest van 0 of 2%. Voor de meerderheid van de bevolking geldt een intrest van 2%, terwijl bepaalde kwetsbare groepen kunnen lenen aan 0%. Zij kunnen ook energiezuinige huishoudtoestellen kopen.

14,7% van de goedgekeurde energieleningen tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werd toegekend aan kwetsbare gezinnen, die vaak in slecht geïsoleerde woningen verblijven. Door hen aan te zetten tot energiebesparende investeringen, zullen zij minder moeten uitgeven aan energie. De bedoeling van de energieleningen is dat het systeem zichzelf op termijn terugbetaalt. Dat wil zeggen dat er op een bepaald moment geen financiële inbreng meer nodig is vanuit Vlaanderen wanneer de inkomsten uit de lopende leningen volstaan om de nieuwe leningen te financieren.

Een voorbeeld: in 2016 kan voor 55 miljoen ' geleend worden; in 2017 zal een deel van dit geleende bedrag terugbetaald worden aan de overheid, wat dan weer gebruikt kan worden om de leningen in 2018 te financieren. Dit scenario zet zich ieder jaar voort, waardoor je na enkele jaren geen nieuw budget meer dient vrij te maken voor de leningen omdat de inkomsten uit de lopende leningen volstaan om de nieuwe leningen te financieren.

Een energielening kan worden aangevraagd bij de Energiehuizen van de gemeenten. Alle informatie over de energielening vind je op de website van het Vlaams Energieagentschap (VEA): energiesparen.be/energielening.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

De stad Brussel lanceert een open projectoproep gericht op initiatieven die inzetten op gender en stedenbouw. Ze maakt hiervoor 80.000 euro vrij. Volgens het Brusselse stadsbestuur is de publieke ruimte van en voor iedereen, maar wordt deze in[…]

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde