Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Energiebeleidsovereenkomsten worden verlengd tot 2022

Energiebeleidsovereenkomsten worden verlengd tot 2022

Kerncentrale van Doel.

© Nadezhda Bolotina - stock.adobe.com

De Vlaamse industrie zit op koers om jaarlijks evenveel energie te besparen als het gemiddelde verbruik van 150.000 gezinnen. De energie-intensieve industrie mikt dit jaar op een energiebesparing van 17,4 Petajoule (PJ) of 4.833 GWh.

Dat is het equivalent van het isoleren van een half miljoen daken. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de energiebeleidsovereenkomsten (ebo) die werden voorgesteld tijdens een werkbezoek van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein aan chemiebedrijf Covestro in Antwerpen.

Hiermee realiseert de industrie 63% van de door Europa opgelegde doelstellingen voor energie-efficiëntie die Vlaanderen tegen 2020 moet halen. Energiebeleidsovereenkomsten zijn een partnerschap tussen de Vlaamse overheid en 328 ondernemingen uit verschillende industriële sectoren. De bedrijven engageren zich om energiebesparende maatregelen uit te voeren die op basis van energieaudits en energieplannen economisch rendabel zijn. De uitvoering van de maatregelen wordt jaarlijks nauwgezet opgevolgd. In ruil legt de Vlaamse overheid geen bijkomende administratieve lasten of nieuwe regelgeving op.

500.000 ton CO2

“De overeenkomsten die wij sluiten met energie-intensieve bedrijven zijn een win-win voor iedereen. Bedrijven zien hun energiefactuur verlagen en blijven concurrentieel tegenover de buurlanden. Tegelijk werken we samen aan het halen van de Vlaamse klimaat- en energiedoelstellingen. De 328 industriële bedrijven hebben samen 2.500 maatregelen uitgevoerd zoals warmterecuperatie, het plaatsen van ledverlichting, het vervangen van oude door nieuwe apparatuur, enz. Wat zij samen jaarlijks besparen, komt overeen met het energieverbruik van 150.000 gezinnen en bovendien wordt de uitstoot van zowat 500.000 ton CO2 vermeden, vergelijkbaar met de emissie van 260.000 auto’s. De cijfers tonen dus aan dat de energiebeleidsovereenkomsten een groot succes zijn. Daarom hebben we recent beslist om ze te verlengen tot 2022”, aldus Bart Tommelein.

 

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vande Moortel plaatst zonnepanelen

Vande Moortel plaatst zonnepanelen

Steenbakkerij Vande Moortel heeft op zijn productievestiging in Oudenaarde meer dan 2.200 zonnepanelen geïnstalleerd. Die zijn goed voor een jaarlijkse capaciteit van 797 MWh, vergelijkbaar met het verbruik van 230 gezinnen. Met deze[…]

27/02/2021 | Zonnepanelenbaksteen
'Waterstofimport is nodig om België klimaatneutraal te maken'

'Waterstofimport is nodig om België klimaatneutraal te maken'

UHasselt ontwikkelt glasfolie die energieverbruik met 20% vermindert

UHasselt ontwikkelt glasfolie die energieverbruik met 20% vermindert

DEME Offshore haalt installatiecontract binnen voor Hollandse Kust

DEME Offshore haalt installatiecontract binnen voor Hollandse Kust

Meer artikels