Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Energiebeleidsovereenkomsten worden verlengd tot 2022

Energiebeleidsovereenkomsten worden verlengd tot 2022

Kerncentrale van Doel.

© Nadezhda Bolotina - stock.adobe.com

De Vlaamse industrie zit op koers om jaarlijks evenveel energie te besparen als het gemiddelde verbruik van 150.000 gezinnen. De energie-intensieve industrie mikt dit jaar op een energiebesparing van 17,4 Petajoule (PJ) of 4.833 GWh.

Dat is het equivalent van het isoleren van een half miljoen daken. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de energiebeleidsovereenkomsten (ebo) die werden voorgesteld tijdens een werkbezoek van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein aan chemiebedrijf Covestro in Antwerpen.

Hiermee realiseert de industrie 63% van de door Europa opgelegde doelstellingen voor energie-efficiëntie die Vlaanderen tegen 2020 moet halen. Energiebeleidsovereenkomsten zijn een partnerschap tussen de Vlaamse overheid en 328 ondernemingen uit verschillende industriële sectoren. De bedrijven engageren zich om energiebesparende maatregelen uit te voeren die op basis van energieaudits en energieplannen economisch rendabel zijn. De uitvoering van de maatregelen wordt jaarlijks nauwgezet opgevolgd. In ruil legt de Vlaamse overheid geen bijkomende administratieve lasten of nieuwe regelgeving op.

500.000 ton CO2

“De overeenkomsten die wij sluiten met energie-intensieve bedrijven zijn een win-win voor iedereen. Bedrijven zien hun energiefactuur verlagen en blijven concurrentieel tegenover de buurlanden. Tegelijk werken we samen aan het halen van de Vlaamse klimaat- en energiedoelstellingen. De 328 industriële bedrijven hebben samen 2.500 maatregelen uitgevoerd zoals warmterecuperatie, het plaatsen van ledverlichting, het vervangen van oude door nieuwe apparatuur, enz. Wat zij samen jaarlijks besparen, komt overeen met het energieverbruik van 150.000 gezinnen en bovendien wordt de uitstoot van zowat 500.000 ton CO2 vermeden, vergelijkbaar met de emissie van 260.000 auto’s. De cijfers tonen dus aan dat de energiebeleidsovereenkomsten een groot succes zijn. Daarom hebben we recent beslist om ze te verlengen tot 2022”, aldus Bart Tommelein.

 

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Hogeschool PXL investeert in energiebesparende maatregelen

Hogeschool PXL investeert in energiebesparende maatregelen

De Limburgse Hogeschool PXL investeert 1.030.000 € in energiebesparende maatregelen. De Vlaamse overheid subsidieert de helft van dat bedrag. PXL zal een aantal gebouwen beter isoleren, glas vervangen door hoogrendementsglas en zonneboilers[…]

11/08/2020 | ProjectenEnergiebesparing
Energetische renovatie voor 181 woningen in Maasmechelen

Energetische renovatie voor 181 woningen in Maasmechelen

Onderzoeksteam moet uitdagingen rond waterschaarste in kaart brengen

Onderzoeksteam moet uitdagingen rond waterschaarste in kaart brengen

Arcelor Mittal zoekt partner voor warmtenet Zelzate

Arcelor Mittal zoekt partner voor warmtenet Zelzate

Meer artikels