Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eneco wil jaarlijks 10 miljoen € investeren in nieuwe zonneprojecten

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Eneco wil jaarlijks 10 miljoen € investeren in nieuwe zonneprojecten

(c) Eneco

© Wim De Wulf

Groenestroomproducent Eneco wil ieder jaar 10 miljoen € investeren in nieuwe zonneprojecten. De capaciteit van het zonnepanelenpark moet de komende vier jaar verdubbelen. Dat zegt Iwein Goigne, general manager van Eneco Solar België.
Eneco wordt ook opnieuw de grootste producent van zonne-energie in ons land. Alle zonnepanelen samen hebben een vermogen van 100 megawattpiek (MWp) zonne-energie, vergelijkbaar met het jaarlijkse verbruik van 26.200 gezinnen. Het is de verdere uitbreiding van het zonnepanelenpark van Wienerberger in Rumst dat zorgt voor dit nieuwe record.
 
De internationale bouwmaterialenproducent Wienerberger is al fan van het eerste uur als het over zonne-energie gaat. Al in 2012 legde Wienerberger de eerste zonnepanelen op de daken van zijn vestigingen in onder meer Aalbeke, Beerse en Kortemark. In de vestiging in Rumst liggen intussen ook al twee installaties, goed voor 271 kWp en 413 kWp.
 
Daar komt nu een derde installatie van 1,2 MWp bij. In de vestiging in Beerse volgt deze lente nog een installatie van 1 MWp. Het zijn deze laatste nieuwe zonne-installaties die ervoor zorgen dat Eneco België de kaap van de 100 MWp zonne-energie overschrijdt. Het is daarmee afgetekend de grootste producent van zonne-energie op dit moment in ons land.
 
“Dit is voor ons een belangrijke kaap. Al jaren helpen we bedrijven om hun energieproductie te verduurzamen. Het feit dat we nu aan 100 MWp zitten, toont aan dat ondernemingen begaan zijn met duurzame energie en bewijst tegelijk dat onze aanpak werkt”, zegt Iwein Goigne.
 
“Decarbonisatie vormt naast circulariteit en biodiversiteit een heel belangrijke pijler in onze duurzame strategie om onze CO2-emissie drastisch te reduceren. In eerste instantie ligt de focus op energie-efficiëntie, dematerialisatie, … maar het lokaal opwekken van groene stroom voor de resterende energiebehoefte behoort eveneens tot onze ambities. Met Eneco Solar Belgium vonden wij een partner die perfect begreep welke doelstellingen we hadden qua duurzaamheid, maar eveneens inzake veiligheid, zowel voor, tijdens en na de bouw van de zonne-installaties”, getuigt Caroline Van de Velde, CEO van Wienerberger België.
 
De voorbije jaren legde de energieproducent zonnepanelen op de daken van ongeveer 300 bedrijven. In dat rijtje horen bijvoorbeeld Volvo Car Gent, Arcelor Mittal, Bekaert en Audi Vorst. Maar ook de NMBS en voetbalclub Anderlecht deden al beroep op de expertise van Eneco.

Verdubbeling

“Die strategie zetten we voort. De capaciteit die erbij komt versnelt ook elk jaar. Vorig jaar hebben we voor 8 MW aan zonnepanelen bijgelegd, dit jaar zal dat 22 MW worden. We willen de capaciteit van ons zonnepanelenpark in België verdubbelen over vier jaar. Om dat te bereiken, investeren we jaarlijks ongeveer 10 miljoen €. Wij investeren in de panelen op het dak en onderhouden en monitoren ook het verbruik. De bedrijven kunnen de groene energie verbruiken en zien hun energiefactuur dalen”, aldus Iwein Goigne.
 
Het is opmerkelijk dat terwijl subsidies voor zonnepanelen worden afgebouwd, Eneco toch zijn investeringen versnelt. Door de recente instap van Eneco Solar in het Waalse Smart Energy Invest (SIE) –  een ontwikkelaar met 31 zonneparken goed voor 7 MWp – wordt ook de positie op de Waalse en Brusselse markt verstevigd.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe taskforce Vlaamse waterstof economie

Nieuwe taskforce Vlaamse waterstof economie

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits bundelt voor de Vlaamse waterstofvisie de krachten. Zopas is er voor het eerst overleg gepleegd met de nieuwe taskforce Vlaamse waterstofeconomie. Die werkgroep bestaat uit de[…]

07/07/2021 | groene energieWaterstof
Meer budget voor groene warmte in Vlaanderen

Meer budget voor groene warmte in Vlaanderen

Cleantech-sector doorstaat de viruscrisis

Cleantech-sector doorstaat de viruscrisis

Nieuw verwarmingssysteem voor koninklijk domein van Laken

Nieuw verwarmingssysteem voor koninklijk domein van Laken

Meer artikels