Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eneco controleert zonne-installaties met drones

Gerelateerde onderwerpen :

Eneco controleert zonne-installaties met drones

Energieproducent Eneco zet voortaan drones in om de werking van zijn zonne-installaties te controleren. Eneco is de eerste energieleverancier in België die gebruik maakt van deze kleine onbemande vliegende toestellen. Het bedrijf werkt hiervoor samen met de gespecialiseerde firma DroneGrid. Via speciale camera’s en sensoren wordt gemeten welke panelen niet meer optimaal renderen. Met de controles verhoogt Eneco het rendement en de levensduur van de zowat 260.000 panelen die het energiebedrijf beheert.

De drones van DroneGrid controleren systematisch de locaties waar de zonnepanelen van Eneco liggen. De machines voeren een vooraf uitgestippelde vlucht uit boven de installatie en analyseren de toestand met gesofistikeerde camera’s, sensoren en zelfs een warmtecamera. Uit de resultaten kunnen de beheerders van de panelen perfect afleiden waar de zonnecellen hun rendement beginnen te verliezen en zo op tijd ingrijpen.

“We controleren al onze panelen minimum één keer per jaar. Tot nu toe moesten we inspecteurs op het dak sturen en hen van ieder paneel een warmtefoto laten maken. Dat was erg tijdrovend en omwille van de veiligheid niet altijd mogelijk. Dankzij de drones zijn de beelden veel gemakkelijker te analyseren en veel beter te vergelijken: in plaats van twee dagen manuele inspectie volstaat een vlucht van één uur om alle informatie te hebben”, zegt Iwein Goigne, general manager van Eneco Solar.

De 260.000 panelen die in beheer zijn van Eneco liggen op daken van bedrijven, sportcentra en scholen in het hele land en zijn samen goed voor een oppervlakte van ongeveer zestig voetbalvelden. Zij wekken stroom op voor in totaal 15.000 gezinnen. “Door al in een vroeg stadium afwijkingen vast te stellen, kunnen we problemen voorkomen. De meeste zonnesystemen zijn nu tussen de vijf en de tien jaar oud en de afwijkingen worden groter naarmate hun ouderdom vordert. Door in te grijpen verhogen we hun rendement”, aldus Iwein Goigne.

“DroneGrid is een Leuvense start-up die ook controles uitvoert voor bijvoorbeeld infrastructuur. Door de geautomatiseerde drone-vluchten te combineren met de automatische detectie van afwijkingen krijgen bedrijven meer en betere resultaten in kortere tijd. Bij zonnepanelen kan dat zelfs tot op celniveau in plaats van op paneelniveau. De software geeft bovendien informatie over de beste manier om een probleem op te lossen”, verklaart Vishal Punamiya, ceo van DroneGrid.

Eneco heeft een contract van minstens drie jaar gesloten met DroneGrid. Door drones in te zetten, toont het bedrijf aan dat het in een veranderende energiemarkt volop kiest voor innovatie, samen met zijn industriële klanten. “Eneco evolueert hiermee naar een echte energieregisseur.  Mensen plaatsen zonnepanelen, slaan hun energie op in batterijen, kiezen voor elektrische wagens, … en ze verwachten dat iemand ervoor zorgt dat dit allemaal goed en slim samen functioneert. Maar vooral willen ze op termijn geld uitsparen door in hernieuwbare energie te investeren”, besluit Christophe Degrez, ceo van Eneco België.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Jan De Nul installeert fysiochemische grondwasinstallatie

Jan De Nul installeert fysiochemische grondwasinstallatie

Jan De Nul en milieudochter Envisan bieden als eerste speler op de Waalse markt een fysicochemische reiniging van vervuilde gronden aan. Beiden staan voor 100% circulaire oplossingen voor licht tot zwaar vervuilde gronden en sedimenten. Envisan[…]

MBG, Democo en AG Real Estate leveren werfwater aan brouwerij

MBG, Democo en AG Real Estate leveren werfwater aan brouwerij

CFA wil jaarlijks 2 miljoen paar oude werkschoenen inzamelen

CFA wil jaarlijks 2 miljoen paar oude werkschoenen inzamelen

Besix vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal in Schoten

Besix vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal in Schoten

Meer artikels