Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Elfde Open Wervendag toonde 172 bouwplaatsen

Elfde Open Wervendag toonde 172 bouwplaatsen

82.000 bezoekers ontdekken de innovatieve troeven van de bouw

172 bouwplaatsen openden op zondag 7 mei hun hekken voor het publiek tijdens de elfde Open Wervendag van de Confederatie Bouw. Hierbij toonden ze aanschouwelijk het vakmanschap en de innovatie van deze razendsnel evoluerende sector. De bouw profileerde zich tevens opnieuw als een aantrekkelijke en toekomstgerichte werkgever.

Canal District Brussel

Het woonproject Canal District, een mix van appartementen en woningen, goed voor in totaal meer dan 200 woongelegenheden, situeert zich ruwweg op de grens tussen de Dansaertwijk en de armere wijken uit het zuiden van de Brusselse Vijfhoek. De buurt maakt deel uit van het stadsontwikkelingsproject voor de kanaalzone. Het perceel van ongeveer 18.000 m² was de laatste grote stadskanker die deze omgeving nog telde. Er zijn ook enkele handelsruimten en een kinderdagverblijf gepland. Ondergronds komen ongeveer 150 parkeerplaatsen. De nieuwbouw werd naadloos ingepast in de omgeving. Tijdens de Open Wervendag konden de appartementen in opbouw worden bezocht evenals een volledig afgewerkt kijkappartement.

Het Hageltorencomplex in Brussel

Op een binnenterrein tussen de Fabrieksstraat en de Slachthuisstraat in de Brusselse Bloemenhofwijk renoveert aannemer Jacques Delens de sinds 1984 als monument beschermde Hageltoren of loodtoren en de bijhorende oude smelterij, een project waarbij tevens nieuwe wijk- en schoolinfrastructuur met een polyvalente theaterzaal worden gerealiseerd. Dat gebeurt in het kader van de uitbreiding van het Instituut De Mot-Couvreur waarbij ook de oprichting van een vijftal schoolklassen, administratieve lokalen en een bibliotheek worden voorzien. De sporthal wordt gerenoveerd.

De Smelterij is een industrieel complex dat in 1832 werd opgericht als kruitfabriek en na de bouw van een loodtoren vanaf 1898 werd gebruikt voor het maken van munitie en schiethagel. Ongeveer 25 jaar geleden was het gebouw nog gedoemd om afgebroken te worden, maar de stad Brussel besliste de site toch te behouden. De Hageltoren is een bijzonder stukje cultureel en industrieel-archeologisch erfgoed. In heel Europa bestaan er nog maar twee.

De Hageltoren, ook wel loodtoren genoemd, werd gebruikt om jachtkogels te maken volgens een techniek die omstreeks 1750 in Engeland was uitgevonden. Arbeiders lieten vanaf de 55 m hoge toren gesmolten lood vallen; de zwaartekracht en een koud waterbad klaarden de klus, waarbij de valhoogte in de schoorsteenpijp afhing van het gewenste kaliber. De fabriek werd in 1961 buiten gebruik gesteld.

Provinciehuis in Antwerpen

Het nieuwe provinciehuis in Antwerpen was een echte publiekstrekker. Ongeveer 5.000 geïnteresseerden zakten af naar de bouwplaats aan de Koningin Elisabethlei om er van de aannemers Decomo en Denys alle info en een rondleiding te krijgen.

Vooral de zwenking in het gebouw en de driehoekige ramen maakten indruk.
Het Antwerpse provinciebestuur trakteerde de buurtbewoners ’s morgens ook op koffiekoeken. Gedeputeerde Ludwig Caluwé gaf hen de laatste stand van zaken.

“We gaan stilaan de laatste rechte lijn in. Tegen de zomer bereiken we met de ruwbouw het hoogste punt van 57,7 m. Dan zal het provinciehuis opnieuw een landmark zijn in de Antwerpse skyline. Het passiefgebouw wordt in vele opzichten een uitblinker voor een moderne en efficiënte provinciale overheid.”

Campus Kortrijk Weide en K-Tower in Kortrijk

De Open Wervendag in Kortrijk werd op gang getrapt op de bouwplaatsen Campus Kortrijk Weide en K-Tower. De Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne mocht het lintje doorknippen in aanwezigheid van onder meer Christophe Maes (l.) van Algemene Bouw Maes, de Kortrijkse schepen Wout Maddens (tweede van l.) en Eric Vandewiele (vijfde van l.), voorzitter van de Confederatie Bouw West-Vlaanderen.

Campus Kortrijk Weide wordt een hotspot in Kortrijk waar beleving centraal staat. Het centrale Nelson Mandelaplein wordt een multifunctionele site die ruimte zal bieden voor sport en recreatie, onderwijs, een jongerencentrum en een parkeerterrein. Stadsbader staat in voor de aanleg van het evenementenplein en het ecologische stadspark, met als blikvanger een vuurplaats en een watertuin.

Even verderop wordt de oude Collegetoren afgebroken om plaats te maken voor de K-Tower, een woontoren waarvan het ontwerp de vitaliteit en de creativiteit van de regio uitdrukt. Dit is een werf van Algemene Bouw Maes en Van Roey. De bezoekers kregen in de parkeergarage een goed zicht op de innovatieve technieken die worden gebruikt bij de bouw, terwijl ze vanop de 17de verdieping Kortrijk ontdekten zoals ze het nog nooit gezien hadden.

Stuwsluis in Harelbeke

Ook Eiffage Benelux nam deel aan de elfde editie van de Open Wervendag. Zes bouwplaatsen zetten de hekken open voor het publiek: Faubourg Saint Job in Ukkel (Valens & Eiffage Development), het nieuwe  administratieve centrum in Brasschaat (Antwerpse Bouwwerken), het Heilig Hart Instituut in ’s-Gravenwezel (Antwerpse Bouwwerken), de stuwsluis in Harelbeke (Herbosch-Kiere), het arboretum in Kalmthout (PIT) en Skyline Communications in Izegem (Vuylsteke).

Samen telden deze bouwwerven bijna 5.000 bezoekers. De stuwsluis in Harelbeke was een groot succes en trok 2.500 geïnteresseerden. Ook de cottagewoning van het arboretum in Kalmthout bleek populair met bijna 1.000 bezoekers.

Hefvaartuig Goliath  in Oostende

DEME deed eveneens mee met de Open Wervendag. Omdat DEME’s werven zich hoofdzakelijk op zee bevinden, haalde de Belgische bagger-, waterbouw- en milieugroep uit Zwijndrecht het hefvaartuig Goliath naar de REBO-site in Oostende.

DEME zet de Goliath vooral in voor de bouw en het onderhoud van windturbineparken op zee. Het offshore-installatieschip heeft een geavanceerd jack-upsysteem, waarbij het zich met vier stevige spudpalen van elk zo’n 79 m lang uit zee kan hijsen en een stabiel werkplatform vormen. De Goliath kan tot 1.400 ton aan boord laden, transporteren en installeren, waaronder funderingen en rotorbladen voor windturbines.

Tijdens de Open Wervendag werden de vacatures bij DEME in de kijker gezet en konden geïnteresseerden kennis maken met de talrijke jobs bij het bedrijf. Dit jaar wil DEME meer dan 200 nieuwe medewerkers aanwerven.

Op- en afrittencomplex E40 in Aalter

De aanleg van het op- en afrittencomplex aan de E40 in Aalter was één van de grote publiekstrekkers van de Open Wervendag in Oost-Vlaanderen. Honderden bezoekers namen een kijkje naar de stand van zaken van de werkzaamheden, het machinepark dat ter plaatse gebruikt wordt en de finale plannen met het op- en afrittencomplex. De hoofdaannemer, de thv Artes Depret-Stadsbader, had gezorgd voor een gondel waarmee een twintigtal personen door een telescopische kraan tientallen meters omhoog werden gehesen, zodat de bezoekers een panoramisch zicht hadden over de bouwplaats in Aalter.

Tunnelwerken R41 in Aalst

De hoofdaannemers Aswebo en Franki Construct, beiden lid van Willemen Groep, en onderaannemer Jan De Nul mochten tijdens de Open Wervendag ongeveer 3.000 bezoekers verwelkomen op de werf van de tunnelwerken op de Aalsterse ring R41 (foto 1).

De deelnemers wandelden via een 2 km lang parcours langs de verschillende werfzones.

Technische experts gaven ter plaatse een antwoord op alle mogelijke vragen. Vooral de bentonietcentrale en de tunnel aan de Gentsesteenweg bleken bijzonder populair. Na een stevige wandeling konden bezoekers napraten bij een drankje en een ijsje.

De wandeling werd ’s ochtends officieel geopend (foto 2) door de Aalsterse burgemeester Christoph D’haese (m.), samen met de Aalsterse schepenen Mia De Brouwer (tweede van l.), Dylan Casaer (derde van r.) en An Van de Steen (tweede van r.) en vertegenwoordigers van de aannemers, studiebureaus en het Agentschap Wegen en Verkeer.

Bouwcampus Construction Academy in Hasselt

Minister van Defensie Steven Vandeput (m.), die zelf een verleden in de bouw heeft, opende zondagmorgen al om 9 uur in aanwezigheid van Herman Verwimp (l.), marketing & hr-directeur en bestuurder van Mathieu Gijbels, en directeur van de Confederatie Bouw Limburg Chris Slaets (r.) de Limburgse Open Wervendag aan de Bouwcampus Construction Academy in het Wetenschapspark in Diepenbeek. Je kon er met een virtual reality-bril letterlijk en figuurlijk van op een afstand door het gebouw  wandelen en bouwstudenten Ivan Smeets van Hogeschool PXL en Kobe Kellens van UHasselt gaven tekst en uitleg.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Huurland zet in op elektrificatie van de huurvloot.

Publireportage

Huurland zet in op elektrificatie van de huurvloot.

Bij Huurland geloven we sterk dat elektrische machines de toekomst zijn. Zeker in het domein van het grondverzet ligt er nog een grote uitdaging, eentje die wij graag aannemen. De elektrische kniklader Giant G2200 E is een perfecte aanvulling[…]

Off-site en prefabricage: de manier om duurzamer, sneller, flexibeler en efficiënter te (ver)bouwen

Publireportage

Off-site en prefabricage: de manier om duurzamer, sneller, flexibeler en efficiënter te (ver)bouwen

Verzeker de zonnepanelen van uw bedrijfsgebouwen

Publireportage

Verzeker de zonnepanelen van uw bedrijfsgebouwen

Meer groen in de stad? Daar helpen wij bij Deschacht graag aan mee!

Publireportage

Meer groen in de stad? Daar helpen wij bij Deschacht graag aan mee!

Meer artikels