Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Elektrotechniek 2015 in Utrecht komt eraan

Elektrotechniek 2015 in Utrecht komt eraan

De tweejaarlijkse vakbeurs Elektrotechniek in Utrecht heeft plaats van dinsdag 29 september tot en met vrijdag 2 oktober. Het evenement is doorheen de jaren uitgegroeid tot veel meer dan zomaar een beurs. Bezoekers kunnen kiezen uit een omvangrijk lezingenprogramma, de nieuwe NEN1010-norm wordt gepresenteerd, je kan deelnemen aan een robotica-congres, de ETOP-awards en de KNX Professional Awards worden uitgereikt en daarnaast kan je ook nog live innovatiedemo's en doe-activiteiten zoals de Elektrolympics meemaken. De beurs richt zich tot iedereen die professioneel met elektrotechniek te maken heeft. Installatiebedrijven vormen de grootste doelgroep. De helft van de bezoekers is beroepshalve actief in de industriële markt.

In de vier toepassingsgebieden Woning, Industrie, Utiliteit en Infra & Energie tonen exposanten de nieuwigheden in de context waarvoor de innovaties zijn ontwikkeld. Ze demonstreren de allernieuwste elektrotechnische toepassingen in alle vakgebieden, van het kabelnetwerk onder de grond tot de mogelijkheden van een digitale assistente of een slim klaslokaal. Per toepassingsgebied is samen met partners een dagelijks lezingenprogramma samengesteld. Elke lezing duurt een half uur, bevat praktische kennis of inspirerende trends en is vrij toegankelijk voor de beursbezoekers.

NEN 1010

Het Nederlands Normalisatie Instituut NEN presenteert de vernieuwde NEN 1010, de norm inzake elektrotechniek. Dagelijks bespreken experts van het instituut de belangrijkste wijzigingen. Dat doen ze zowel algemeen als toegespitst op medische ruimtes en kabelaanleg. Deze presentaties vinden plaats in het NEN Theater (in hal 11, stand E46). Op 1 oktober wordt om 16 uur op het Elektrotechniekpodium de vernieuwde NEN 1010-norm officieel uitgereikt aan Titia Siertsema, voorzitter van Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel.

Elektrolympics

Installateurs kunnen in hal 12 hun vaardigheden en kennis testen tijdens de Elektrolympics, een nieuw initiatief van de Jaarbeurs en Amwittools, met medewerking van het Nationaal Normalisatie Instituut NEN. In vier spellen (een kabel snel en veilig strippen, met het juiste aandraaimoment een moer vastzetten, een schakelfout oplossen en kabeltrekken met de allernieuwste trekveren) en één korte quiz ontdekken deelnemers wat het juiste gereedschap betekent voor de productiviteit en testen ze hun kennis van NEN 1010.

Wie de meeste punten scoort op een dag wint een compleet gevulde gereedschapkist ter waarde van 1.755 '. Dagelijks zijn er zeven waardevolle prijzen beschikbaar. De winnaars worden elke dag een half uur vóór sluitingstijd bekend gemaakt op het Elektrotechniekpodium bij de hoofdingang. De bedoeling is aandacht vestigen op de kennis en het vakmanschap van professionele installateurs. De deelnemers zullen ook merken dat je met de juiste kennis en het gepaste gereedschap sneller en kwalitatief beter werkt.

Drones

Er wordt voorspeld dat drones binnen enkele jaren tot de standaarduitrusting zullen behoren van veel installateurs, die ze kunnen inzetten voor bv. de inspectie van daken, tunnels, masten, enz. In hal 7 is een drone-arena ingericht waar gespecialiseerde bedrijven demonstraties geven met drones en vertellen hoe kleine vliegende toestellen kunnen worden ingezet in de elektrotechnische installatiebranche. Experts delen hun kennis over de inzet van machines. Ook hier is een afzonderlijk lezingenprogramma voorzien.

Elektrisch rijden

Samen met BMW en Kia wordt in hal 7 een parcours uitgezet waar bezoekers kunnen kennismaken met alles over e-mobility. Beide autofabrikanten demonsteren hun elektrische auto's, bezoekers mogen meerijden. Er staan laadpalen voor de e-cars en tevens wordt een deel van een smart grid aangelegd tussen een windturbine en een verdeelstation in de wijk.

Tunnel

Bezoekers lopen in hal 7 door een tunnel van liefst 25 m lang en 8 m breed. In het eerste deel van de tunnel zijn alle noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen gebouwd. Live wordt gedemonstreerd wat er gebeurt indien een rijstrook wordt afgesloten en hoe de systemen reageren op brand of op andere calamiteiten in de tunnel.

In het tweede tunnelgedeelte krijgen bezoekers de techniek te zien achter al die systemen. In het toepassingsgebied Infra & Energie presenteren experts de nieuwste technologische ontwikkelingen inzake tunnelveiligheid.

Awards

Bezoekers aan Elektrotechniek kunnen op dinsdag 29 en woensdag 30 september stemmen voor de inzending die volgens hen één van de Etop Awards verdient. De nominaties staan in de toepassingsgebieden. Woensdagavond reikt Uneto-VNI-voorzitter Titia Siertsema de prijzen uit, donderdag 1 en vrijdag 2 oktober worden de winnaars getoond.

Naast de juryprijs wordt op donderdag 30 september voor de eerste keer ook een publieksprijs van de KNX Professional Award NL uitgereikt. Tot een week vóór de beurs kan iedereen meestemmen op één van de drie genomineerde projecten. De uitreiking vindt plaats op het Elektrotechniekpodium bij de hoofdingang. Voorafgaand aan de uitreiking wordt een live demonstratie met een Tesla Coil gegeven.

Live 3D-printen

3D-printen wordt in de elektrotechniek o.m. toegepast om producten te personaliseren. Hoe 3D-printen in zijn werk gaat, valt live te zien op de stand van stichting Protospace en het Fablab Utrecht. De eerste twee beursdagen worden hier de beeldjes voor de ETOP Awards geprint. 3D-printspecialisten verzorgen dagelijks lezingen over hoe je bijna alles kunt maken met 3D-printen.

Loopbaanplein

Technische en sociale vaardigheden worden belangrijker. Daarin moet je als professional in de elektrotechnische installatiebranche ook zelf investeren. Op het Loopbaanplein in hal 11 vinden beursbezoekers alles wat met loopbaanontwikkeling en het verhogen van je eigen marktwaarde te maken heeft.

NLA Lichtcongres

De Nederlandse Lichtassociatie (NLA) organiseert op woensdag 30 september het NLA Verlichtingscongres. Sprekers belichten vier actuele thema's in de verlichtingsbranche en wat deze voor de installateur betekenen. De thema's zijn: het Europees Eepliant-project; de Gedragscode Lichtberekening van de NSVV; circulaire verlichting, en Human Centric Lighting. Het NLA Lichtcongres vindt plaats in de Marijkezaal.

Robotica

Robots veroveren in hoog tempo de industrie en dringen stilaan ook de zorgsector en de woonomgeving binnen. Wat dat betekent voor de installatiebranche vertellen experts tijdens het Roboticacongres op donderdagavond. Het Roboticacongres is een initiatief van Uneto-VNI en heeft plaats in de Croesezaal.

Je kan op de beurs ook een digitale assistent ontmoeten die dagelijks leert van de gebruiker en deze daardoor nog beter kan helpen. Dat kan gebeuren bij bezigheden zoals de krant lezen, de gordijnen sluiten en het licht inschakelen, maar ook bij coaching of zelfs werk als enquêteur. Dagelijks is er ook een presentatie over robotica met gevoel.

Uneto-VNI organiseert voor haar leden een mini-symposium met als thema: Robotica: de nieuwe norm' Drie sprekers zullen verschillende vormen van robotica toelichten en ook materiaal demonstreren, zoals een zorgrobot, een beveiligingsrobot en een exoskelet om werknemers te helpen bij zware werkzaamheden. Indien praktisch mogelijk toont Uneto-VNI verschillende roboticatechnieken aan het publiek in hal 7 op een speciaal 'Robot playing field'.

Openbare verlichting

Het Inter Gemeentelijk overleg Openbare Verlichting (IGOV) Innovatie Platform is op vrijdag 2 oktober aanwezig met fabrikanten, adviesbureaus en werknemers van de overheid. Zij tonen de nieuwste technieken van ledtoepassingen en besturingssystemen en de visie van de overheid inzake openbare verlichting. Het Openbare Verlichting-platform vindt plaats in de Croesezaal direct boven het Infraplein.

Onder de grond

In het toepassingsgebied Infra & Energie gaan de bezoekers ondergronds. In hal 7 worden situaties onder de grond nagebootst en krijgt het publiek te zien hoe het kabelnetwerk in de bodem ligt. In deze belevingshal zien en ervaren bezoekers het belang van al die verbindingen.

Elektrotechniek 2015 heeft plaats op dinsdag 29 september (van 10 tot 17 u.), woensdag 30 september (van 19 tot 17 u.), donderdag 1 oktober (van 10 tot 21 u.) en vrijdag 2 oktober (van 10 tot 16 u.) in hal 7-12 van de Jaarbeurs in Utrecht (ingang via hal 9). Actuele informatie vind je op Elektrotechniek-online.nl. Voor productnieuws, aanbiedingen en marktinformatie kan de professional ook terecht op Elektrotechniek365.nl.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

GPC Europe & Bisol, de partners in de Europese PV markt

Publireportage

GPC Europe & Bisol, de partners in de Europese PV markt

Grid Parity Concepts Europe, kortweg GPC Europe, is een Belgische vakgroothandel in Solar en Storage Solutions. Sinds 2005 voorzien ze technische firma’s en installateurs van een compleet gamma aan kwalitatieve fotovoltaïsche producten. Hun[…]

23/06/2021 |
Limburg opent Vlaams opleidingslabo voor rioolrenovatie

Limburg opent Vlaams opleidingslabo voor rioolrenovatie

Antwerpen keurt schetsontwerp Spoorpark goed

Antwerpen keurt schetsontwerp Spoorpark goed

Conventionele en Toxische Explosieven in uw projectgebied? Deminetec-Explosive Clearance Group is uw partner!

Publireportage

Conventionele en Toxische Explosieven in uw projectgebied? Deminetec-Explosive Clearance Group is uw partner!