Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Elektrische veiligheid al voorbereid

Elektrische veiligheid al voorbereid

Bij elektrische installaties heeft veiligheid absolute prioriteit. Om schade aan personen en zaken te voorkomen, moet aan tal van normen en voorschriften worden voldaan. Daartoe behoort ook de potentiaalvereffening tussen alle metalen onderdelen van een behuizing. Het TS 8-kastensysteem van Rittal toont hoe veiligheid door automatische potentiaalvereffening in vele toepassingen bereikt kan worden zonder elk paneel afzonderlijk te moeten aarden.

Uit veiligheidsoverwegingen is de aarding van metalen onderdelen in elektrische installaties overal voorgeschreven. Dit geldt voor alle elektrische apparaten en installaties, van een eenvoudige lamp tot verdeelkasten voor laagspanning. De reden is duidelijk; een storing - wanneer bv. een behuizingsonderdeel onder spanning komt - zou personen in gevaar kunnen brengen. En een behuizing moet net beschermen tegen het ongewild in aanraking komen met levensgevaarlijke spanning. In laagspanningsschakelkasten moet dus een aarding voorzien worden waarop alle metalen frame- en behuizingsonderdelen met een risico op potentiaaloverdracht aangesloten moeten worden.

Aardingskabels

Om zo'n potentiaalvereffening door te voeren, waarbij alle metalen onderdelen met de aarding verbonden zijn, worden gewoonlijk aardingskabels uit koperdraad voorzien. Deze zijn flexibel en kunnen ook beweeglijke onderdelen zoals een deur veilig met de behuizing verbinden. Zijn alle aardingskabels correct aangebracht' Dan is de potentiaalvereffening een feit en kunnen alle schakelkastonderdelen worden geaard via de beschermende geleider van de stroomtoevoer. Omdat aardingskabels bij de montage manueel aangebracht moeten worden, is dit ook een mogelijke bron voor fouten. Wordt een aardingskabel vergeten, is de afgewerkte schakelkast weliswaar klaar voor gebruik, maar bij een storing kan een risico ontstaan.

Zonder aardingskabel

Om elektrische beveiligingsmaatregelen eenvoudiger toe te passen, ontwikkelde Rittal met het modulaire kastensysteem TS 8 een doeltreffende oplossing. Zijpanelen, dak, achterwand en bodemplaat worden bij de assemblage automatisch geleidend verbonden met het frame. Daarmee is de potentiaalvereffening gerealiseerd zonder dat deze onderdelen moeten verbonden worden met aardingskabels. Deze oplossing wordt toegepast met speciale klemmen of sluitringen die bij de montage door de elektrisch niet-geleidende lak van de vlakke delen geduwd worden, waardoor een veilig contact ontstaat. Hierdoor zijn alle vlakke delen geleidend verbonden met het frame en kan bij vele toepassingen afgezien worden van afzonderlijke aardingskabels. Enkel voor de schakelkastdeur moet nog een aardingskabel aangebracht worden. De overgangsweerstand tussen de vlakke delen en het schakelkastframe is lager dan 0,1 Ohm, de waarde vereist door de norm DIN EN 62208 voor lege kasten.

Montage

In de werkplaats zorgt deze automatische potentiaalvereffening voor een vereenvoudigde montage. Het tijdrovend aanbrengen van tot wel zeven aardingskabels per schakelkast valt weg. Behalve deze materiaal- en tijdbesparing is ook de demontage en nieuwe montage van vlakke delen eenvoudiger omdat de aardingskabels niet elke keer opnieuw verwijderd en bevestigd moeten worden. In functie van risicobeoordeling moeten gebruikers bepalen of het design met automatische potentiaalvereffening volstaat of dat afzonderlijke aardingskabels toch nodig zijn om te voldoen aan andere, speciale veiligheidstechnische vereisten.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Dit najaar starten de infrastructuurwerken om het binnengebied Leurshoek in de Oost-Vlaamse gemeente Beveren te ontwikkelen. Het gemeentebestuur werkt hiervoor samen met Danneels Development nv. Vlaanderen Bouwt vzw (Vlabo), projectregisseur van[…]

19/05/2022 | WedstrijdWoningbouw
Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst