Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Elektrische laadstations op Belgische snelweglocaties

Elektrische laadstations op Belgische snelweglocaties

Foto: Fastned.

Het Nederlandse bedrijf Fastned, dat bouwt aan een Europees netwerk van snellaadstations, heeft een vergunning gekregen om op dertien snelweglocaties in België elektrische laadstations te bouwen. Fastned werkt samen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om snelwegparkings in Vlaanderen van snellaadstations te voorzien.

Op deze stations kunnen elektrische auto’s straks snelladen tot 350 kW met 100% duurzame elektriciteit. De stations zullen worden gebouwd op bestaande parkings direct langs de belangrijkste snelwegen in Vlaanderen in de provincies Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen.

De snelwegparkings vallen onder de bevoegdheid van het Agentschap Wegen en Verkeer. De toestemming die het AWV voor de locaties heeft verleend is geldig voor vijftien jaar en is tot stand gekomen na een openbare oproep van het agentschap in samenwerking met BENEFIC, een initiatief van de Connecting Europe Facility.

“Wij zijn blij dat we nu ook in België direct aan de snelweg snellaadstations gaan bouwen. Dit past perfect in onze missie, namelijk vrijheid geven aan de elektrische rijder en daarmee de transitie naar elektrische mobiliteit te versnellen. Ons doel is een Europees netwerk van snellaadstations waar alle elektrische auto’s snel kunnen opladen en daar komen we met deze locaties een stapje dichterbij”, zegt Michiel Langezaal, CEO van Fastned.

“Steeds meer mensen willen investeren in een elektrische wagen, zo blijkt uit een onderzoek van Vias. Liefst één op de zes Belgen geeft aan dat hij of zij een aankoop binnen de drie jaar overweegt. Door de uitbreiding van het aantal snellaadstations voor elektrische voertuigen langs de Vlaamse snelwegen maken we het gebruik van een elektrische wagen gemakkelijker. We ondersteunen elk initiatief dat het vertrouwen in elektrisch of zero-emissierijden vergroot”, verklaart woordvoerder Veva Daniels namens het Agentschap Wegen en Verkeer.

Op dit moment heeft het beursgenoteerde  Fastned 114 stations operationeel in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Alle stations van Fastned zijn 24/7 publiek toegankelijk en geschikt voor alle elektrische auto’s. Tesla's kunnen laden met speciale Tesla adapters.

Er zijn geen starttarieven en er is een vaste elektriciteitsprijs. Laden en betalen gaat via een app op de smartphone of door een laadpas voor de lader te houden. EV-rijders kunnen met vrijwel iedere laadpas, tankpas en/of kredietkaart snelladen bij Fastned. De laadstations zijn onbemand en op een aantal is camerabewaking aanwezig.

Fastned werd begin 2012 opgericht in Amsterdam door Bart Lubbers en Michiel Langezaal. In april van dat jaar kreeg Fastned een concessie voor vijftien jaar voor de exploitatie van 201 laadstations langs de Nederlandse rijkswegen. In november 2013 werden de  eerste vijf laadstations geopend.

Op 9 juli 2014 trok Fastned naar de beurs. In maart 2016 werd begonnen met het plaatsen van Tesla-adapters. In 2017 had Fastned reeds 63 stations in Nederland gerealiseerd, waren rechten verworven om in Duitsland stations te bouwen en werd een overeenkomst met Van der Valk Hotels gesloten om tientallen stations aan hun locaties te installeren.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start half augustus met de gefaseerde aanleg van een rotonde op het kruispunt van de Tongersesteenweg (N78) met de Montaigneweg in Lanaken. De werken zullen vermoedelijk een half jaar duren. De nieuwe[…]

Oosterweelwerken krijgen groen licht

Oosterweelwerken krijgen groen licht

Antwerpen: schetsontwerp centraal deel Scheldekaaien goedgekeurd

Antwerpen: schetsontwerp centraal deel Scheldekaaien goedgekeurd

100 miljoen € voor fietspaden in West-Vlaanderen

100 miljoen € voor fietspaden in West-Vlaanderen

Meer artikels