Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Elektrische auto's hebben 1,6% marktaandeel

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Elektrische auto's hebben 1,6% marktaandeel

"Met momenteel nog maar 3.655 publieke laadpalen in Vlaanderen en nog veel onduidelijkheid van de exacte kostprijs van elektrisch rijden - in vergelijking met rijden op fossiele brandstof - kan niemand verrast zijn over het nog altijd heel minimale aandeel van elektrische personenauto's op onze wegen".

Dat zegt Unizo naar aanleiding van zopas gepubliceerde Statbel-cijfers waaruit blijkt dat volledig elektrische auto's vandaag slechts 1,6% van de totale markt vertegenwoordigen. Met inbegrip van de hybride voertuigen komen we aan 7,9% marktaandeel

"Vele ondernemers nemen de overstap naar elektrische wagens wel degelijk ernstig in overweging. Vorig jaar kwamen er weliswaar 15.383 geheel of deels elektrische wagens bij, wat het totaal op 43.905 brengt. Om een echte doorbraak te forceren zijn dringend meer doortastende maatregelen nodig. Als de beleidsmakers het echt menen met de transitie, moeten ze een tandje bijsteken", zegt Danny Van Assche van Unizo.

In haar vorig jaar gelanceerde visienota daarover hamerde de ondernemersorganisatie al op het belang van een versnelde uitrol van voldoende laadpalen. Zo moeten er volgens Unizo op snelwegen minstens om de 40 km snellaadpalen staan en zou in nieuwe verkavelingen verplicht een minimum aantal laadpalen moeten opgelegd worden, afhankelijk van het aantal loten.

Voorts bepleit Unizo begeleidings- en subsidiemaatregelen om potentiële privé-investeerders in laadinfrastructuur aan kantoorgebouwen, winkelcentra, recreatiebedrijven, hotels, tankstations, ... over de streep te trekken.

"Geïnteresseerde  ondernemers worden tegengehouden door de nog te grote onduidelijkheid en het gebrek aan voldoende laadinfrastructuur. Dat geldt trouwens ook voor taxibedrijven en andere professionele vervoerders, voor wie een voldoende dicht laadnetwerk essentieel is", besluit Van Assche.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Recuperatiesite Valomet ingehuldigd in Gent

Recuperatiesite Valomet ingehuldigd in Gent

Suez opende in de North Sea Port de grootste verwerkingsinstallatie in de Europese Unie voor de recuperatie van ultrafijne non-ferro metaaldeeltjes uit het residu dat ontstaat na de verwerking van restafval. Dit residu, bodemassen genoemd, wordt[…]

03/03/2020 | MilieuMobiliteit
Volvo Trucks introduceert vier trucks in spectaculaire film

Volvo Trucks introduceert vier trucks in spectaculaire film

Besix bouwt twee bruggen en een tunnel in Dubai

Besix bouwt twee bruggen en een tunnel in Dubai

UPS bestelt 10.000 elektrische bestelwagens bij Arrival

UPS bestelt 10.000 elektrische bestelwagens bij Arrival

Meer artikels