Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Elektrische auto's hebben 1,6% marktaandeel

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Elektrische auto's hebben 1,6% marktaandeel

"Met momenteel nog maar 3.655 publieke laadpalen in Vlaanderen en nog veel onduidelijkheid van de exacte kostprijs van elektrisch rijden - in vergelijking met rijden op fossiele brandstof - kan niemand verrast zijn over het nog altijd heel minimale aandeel van elektrische personenauto's op onze wegen".

Dat zegt Unizo naar aanleiding van zopas gepubliceerde Statbel-cijfers waaruit blijkt dat volledig elektrische auto's vandaag slechts 1,6% van de totale markt vertegenwoordigen. Met inbegrip van de hybride voertuigen komen we aan 7,9% marktaandeel

"Vele ondernemers nemen de overstap naar elektrische wagens wel degelijk ernstig in overweging. Vorig jaar kwamen er weliswaar 15.383 geheel of deels elektrische wagens bij, wat het totaal op 43.905 brengt. Om een echte doorbraak te forceren zijn dringend meer doortastende maatregelen nodig. Als de beleidsmakers het echt menen met de transitie, moeten ze een tandje bijsteken", zegt Danny Van Assche van Unizo.

In haar vorig jaar gelanceerde visienota daarover hamerde de ondernemersorganisatie al op het belang van een versnelde uitrol van voldoende laadpalen. Zo moeten er volgens Unizo op snelwegen minstens om de 40 km snellaadpalen staan en zou in nieuwe verkavelingen verplicht een minimum aantal laadpalen moeten opgelegd worden, afhankelijk van het aantal loten.

Voorts bepleit Unizo begeleidings- en subsidiemaatregelen om potentiële privé-investeerders in laadinfrastructuur aan kantoorgebouwen, winkelcentra, recreatiebedrijven, hotels, tankstations, ... over de streep te trekken.

"Geïnteresseerde  ondernemers worden tegengehouden door de nog te grote onduidelijkheid en het gebrek aan voldoende laadinfrastructuur. Dat geldt trouwens ook voor taxibedrijven en andere professionele vervoerders, voor wie een voldoende dicht laadnetwerk essentieel is", besluit Van Assche.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ford heeft eigen schermen voor Transit en Tourneo

Ford heeft eigen schermen voor Transit en Tourneo

Ford kondigt aan dat er een reeks schermen beschikbaar zijn op maat van de Transit en Tourneo zodat bestuurders en inzittenden zich coronaproof kunnen verplaatsen Ook voor bouwvakkers die samen naar de bouwplaats rijden lijkt deze oplossing[…]

AWV bekijkt mobiliteit tussen De Sterre en Zwijnaarde in Gent

AWV bekijkt mobiliteit tussen De Sterre en Zwijnaarde in Gent

Nieuwe tarieven kilometerheffing vrachtwagens

Nieuwe tarieven kilometerheffing vrachtwagens

Ghent Logistic Campus wordt 250.000 m² groot

Ghent Logistic Campus wordt 250.000 m² groot

Meer artikels