Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Elektrische auto opladen in enkele minuten tijd

Elektrische auto opladen in enkele minuten tijd

Een elektrische auto opladen vergt nog altijd heel wat tijd. Onderzoekers van de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore hebben echter een accu-technologie uitgevonden waardoor het mogelijk wordt de batterij van een elektrische auto in twee minuten tijd voor 70% op te laden.

De accu van een elektrische auto wordt nu nog opgeladen via een zogenaamd 'negatief deel' van grafiet in lithium-ion-batterijen. De onderzoekers hebben dit grafiet vervangen door een gelachtig materiaal van titaandioxide (TiO2). Dat wordt gebruikt als pigment en wordt dan titaanwit genoemd. Het wordt gewonnen uit titaanerts. 95% van het gedolven erts wordt gebruikt om titaandioxide te maken. Het wordt gebruikt in de levensmiddelensector of in zonnebrandcrème om de schadelijke ultraviolette stralen te absorberen.

Het NTU-team heeft nu een manier gevonden om de titaandioxide om te zetten in kleine nanotubes, duizend keer dunner dan de diameter van een menselijke haar. Dat zorgt voor een aanzienlijke versnelling van de chemische reactie in de batterijen. Daardoor verloopt ook het opladen van de accu's een heel stuk vlugger.

Volgens de wetenschappers van de NTU gaan dergelijke accu's ook langer mee. Dit soort batterijen zou tienduizend keer opgeladen kunnen worden zonder in te boeten op capaciteit. Dat zou neerkomen op een levensduur van minstens twintig jaar, heel wat langer dan de twee tot drie jaren dat een lithium-ion batterij functioneert.

Zodra deze doorbraak kan gecommercialiseerd worden, heeft deze uitvinding ongetwijfeld een grote impact op alle bedrijfstakken, in de eerste plaats voor elektrische voertuigen, waar consumenten nu nog al te vaak worden afgeschrikt door de lange laadtijden en de beperkte levensduur van de batterij.

De technologie werd uitgevonden door associate professor Chen Xiaodong van NTU's School of Materials Science and Engineering. Het onderzoek werd gepubliceerd in de jongste uitgave van Advanced Materials, een toonaangevend internationaal wetenschappelijk tijdschrift in materiaalkunde.

Het onderzoeksteam zal nu subsidies aanvragen voor het bouwen van prototypes op grotere schaal. De gepatenteerde technologie zal voort worden ontwikkeld en gecommercialiseerd met de hulp van NTUitive, een dochteronderneming van NTU die werd opgericht om NTU start-ups te steunen. Er is al heel wat belangstelling van de industrie. Voor de uiteindelijke productie zal de technologie in licentie worden gegeven aan een bedrijf. Volgens het groei-adviesbureau Frost & Sullivan zal de wereldmarkt van oplaadbare lithium-ion batterijen in 2016 goed zijn voor een omzet van ongeveer 23,4 miljard $. Prof. Chen verwacht dat de nieuwe generatie van snel op te laden opladen batterijen binnen de twee jaar op de markt kan komen.

Of de technologie ook voor toepassingen zoals notebooks of smartphones kan worden gebruikt, werd in Singapore niet bekendgemaakt. Maar NTU-professor Rachid Yazami, die dertig jaar geleden samen met drie andere wetenschappers verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de lithium-grafietanode die wordt gebruikt in hedendaagse lithium-ion batterijen, verklaarde dat de uitvinding van prof. Chen de volgende grote technologische sprong is in de geschiedenis van de oplaadbare batterij. Volgens hem zal de markt nu snel kunnen uitbreiden naar nieuwe toepassingen inzake elektrische mobiliteit en energie-opslag.

Prof. Yazami, die niet betrokken is bij het huidige onderzoek, kreeg eerder dit jaar de prestigieuze Draper Prize van de National Academy of Engineering (NAE) voor zijn baanbrekende werk in het ontwikkelen van de lithium-ion batterij. Deze wetenschappelijke onderscheiding wordt toegekend aan ingenieurs die met hun technische bijdragen belangrijk werk hebben verricht voor de voorspoed en vrijheid van de mensheid. De prijs bestaat uit een gouden medaille en een geldbedrag van 500.000 $ en is vernoemd naar Charles Stark Draper, die hoogleraar was aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en oprichter van het MIT Instrumentation Laboratory. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Toerisme Vlaanderen lanceert in augustus 2023 de evenementenreeks Stories Unfold, die vanaf dan om de twee jaar en op vijf verschillende locaties (inter)nationale (media)aandacht wil genereren voor de Vlaamse kastelen en tuinen. Voor de eerste[…]

12/08/2022 | Ontwerp
Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af