
Tot nog toe werden in Nederland op deze manier reeds 38 woningen neergezet, waarvan zeven in Wateringen en 31 in Utrecht. Dit jaar worden nog eens een duizendtal woningen gepland. Anders dan Belgen hebben Nederlanders geen baksteen in de maag. Het gros van de woningen wordt er gebouwd en beheerd door projectontwikkelaars en woningcorporaties, wat vaak seriebouw betekent, terwijl in België eerder individueel wordt gebouwd.
Specifiek voor de prefabmarkt zijn er een aantal interessante uitdagingen voor de toekomst. Niko sloeg de handen in elkaar met Heembeton, een fabrikant van prefab betonnen elementen en casco's, en het installatiebedrijf Smart Elektra. Doordat de prefab wanden in een gecontroleerde omgeving worden samengesteld, is er minder kans op vertragende omstandigheden, zijn er minder faalkosten en ligt de CO2-uitstoot lager.
Het uitzonderlijke aan dit project is dat de mogelijkheden van wat in de fabriek wordt voorbereid aanzienlijk verruimen. Waar prefab vandaag volledige muren kan klaarstomen, eventueel zelfs met de ramen en de deuren er reeds in, gaat dit project een stuk verder. Nu kunnen de muren vooraf al worden voorzien van een elektrische installatie en desgewenst zelfs van huisautomatisering.
Omdat de Nederlandse woningcorporaties te maken krijgen met regelmatig wisselende bewoners zijn de mogelijkheden nog groter indien een Niko Home Control-installatie in het prefab beton wordt gegoten. Deze intelligente installatie stuurt elektrische functies zoals verlichting, verwarming, zonwering, rolluiken, ... in een woning aan. Je kan de functies bedienen via een aanraakscherm in het huis of op een smartphone of tablet.
Energieverbruik
Als bewoner pas je de installatie aan je eigen voorkeuren aan, wat ook betekent dat wanneer het huis verkocht of verhuurd wordt de nieuwe bewoner de elektrische installatie gewoon opnieuw instelt volgens zijn eigen behoeften. Bovendien kan het energieverbruik nauwkeurig worden opgevolgd. Het systeem is aanvulbaar met zorgfuncties, waardoor het extra mogelijkheden biedt voor thuiszorg in de toekomst.
De samenstelling van zo'n elektro-installatie in een prefab huis gebeurt spectaculair en snel: de wanden worden op de bouwplaats op elkaar en op de meterkast aangesloten. Op de bouwwerf hoeft de elektricien alleen nog de dekseltjes van de inbouwdozen te verwijderen en de stopcontacten komen tevoorschijn. Dat betekent meteen 15% tijdwinst qua installatie.
Daarnaast zorgt Niko ervoor dat deze woningen klaar zijn voor de toekomstige uitbreidingen. De basisinstallatie heeft twintig uitbreidposities. Zo kunnen de bewoners hun elektrische installatie zonder kap- of breekwerk aanvullen met extra stopcontacten en televisie- en data-aansluitingen.
Niko produceert vanuit zijn hoofdkantoor in Sint-Niklaas oplossingen voor schakelmateriaal, toegangscontrole, lichtsturing en huisautomatisering. Het bedrijf is in volle groei, stelt meer dan 630 mensen tewerk en heeft een jaarlijkse omzet van meer dan 125 miljoen '. Niko heeft vestigingen in België, Frankrijk, Nederland, Slovakije en Denemarken. - EC