Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Elektriciteit genereren uit urine

Elektriciteit genereren uit urine

Onderzoekers van de University of the West of England (UWE) in Bristol testen een bijzondere manier van energie opwekken: ze genereren stroom uit urine. In de universiteitsgebouwen bevinden zich sinds enige tijd speciale urinoirs. Het gaat nog om prototypes, maar de speciale urinoirs zullen in de toekomst wellicht worden ingezet in ontwikkelingslanden en vluchtelingenkampen.

De techniek die bij deze zogenaamde 'pee-power'-toiletten wordt toegepast, is relatief eenvoudig. De urinoirs bevatten biologische brandstofcellen, dat zijn cellen met levende microben. Die voeden zich met de urine van docenten en studenten, waarna de microben dankzij deze afvalstoffen groeien. Daardoor wordt de urine tegelijkertijd omgezet in energie. Daarmee kan men op de campus bv. de verlichting in het toilet doen branden.

De installatie is vrij eenvoudig aan te leggen. Daarnaast is deze methode van elektriciteitsopwekking niet alleen vrij goedkoop, maar vooral zeer duurzaam. Groener kan bijna niet. In plaats van fossiele of andere brandstof wordt gewoon een afvalproduct gebruikt dat overal beschikbaar is en waarvan zelfs een voorraad kan worden aangelegd.

Dat maakt het systeem erg geschikt voor gebruik in afgelegen dorpen of in vluchtelingenkampen die vaak ver verwijderd zijn van elektriciteitscentrales. Ook verlichting ontbreekt dikwijls. Door bv. alleen maar te zorgen voor verlichting in het toilet of in de nabije omgeving ervan zullen vooral vrouwen zich een stuk veiliger voelen. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Act&Sorb bouwt mdf-recyclagefabriek in Genk

Act&Sorb bouwt mdf-recyclagefabriek in Genk

Act&Sorb heeft in Genk zopas de eerste symbolische steen gelegd van een fabriek met bijhorend laboratorium. Dat had al veel eerder moeten gebeuren, want de bouw is al flink gevorderd. Het plechtige moment werd echter uitgesteld wegens de[…]

30/09/2020 | HoutRecyclage
Vlaamse regering lanceert relanceplan van 4,3 miljard €

Vlaamse regering lanceert relanceplan van 4,3 miljard €

Fusie DK Rental en Loxam België

Fusie DK Rental en Loxam België

"Aannemers moeten vaker hun mening durven geven"

"Aannemers moeten vaker hun mening durven geven"