Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Elektriciteit genereren uit urine

Elektriciteit genereren uit urine

Onderzoekers van de University of the West of England (UWE) in Bristol testen een bijzondere manier van energie opwekken: ze genereren stroom uit urine. In de universiteitsgebouwen bevinden zich sinds enige tijd speciale urinoirs. Het gaat nog om prototypes, maar de speciale urinoirs zullen in de toekomst wellicht worden ingezet in ontwikkelingslanden en vluchtelingenkampen.

De techniek die bij deze zogenaamde 'pee-power'-toiletten wordt toegepast, is relatief eenvoudig. De urinoirs bevatten biologische brandstofcellen, dat zijn cellen met levende microben. Die voeden zich met de urine van docenten en studenten, waarna de microben dankzij deze afvalstoffen groeien. Daardoor wordt de urine tegelijkertijd omgezet in energie. Daarmee kan men op de campus bv. de verlichting in het toilet doen branden.

De installatie is vrij eenvoudig aan te leggen. Daarnaast is deze methode van elektriciteitsopwekking niet alleen vrij goedkoop, maar vooral zeer duurzaam. Groener kan bijna niet. In plaats van fossiele of andere brandstof wordt gewoon een afvalproduct gebruikt dat overal beschikbaar is en waarvan zelfs een voorraad kan worden aangelegd.

Dat maakt het systeem erg geschikt voor gebruik in afgelegen dorpen of in vluchtelingenkampen die vaak ver verwijderd zijn van elektriciteitscentrales. Ook verlichting ontbreekt dikwijls. Door bv. alleen maar te zorgen voor verlichting in het toilet of in de nabije omgeving ervan zullen vooral vrouwen zich een stuk veiliger voelen. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten