Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Einstein Telescoop komt stap dichter

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Einstein Telescoop komt stap dichter

De realisatie van de Einstein Telescoop, een prestigieus project om ons universum nog beter te doorgronden, is een serieuze stap dichterbij gekomen. Europa zette zopas het project immers op een shortlist met prioritair uit te voeren projecten. Het drielandenpunt Euregio Maas-Rijn is één van de twee mogelijke locaties voor de telescoop. De totale constructiekost wordt geraamd op 1,7 miljard €. Daarvan gaat grofweg 30% naar uitrusting en 70% naar de bouw. De definitieve beslissing over de inplanting gebeurt in 2024.
Het grotendeels ondergrondse laboratorium van de Einstein Telescoop omvat een complex van 30 km tunnels in de vorm van een gelijkzijdige driehoek. De initiatiefnemers stellen nu een ‘bid book’ op, met daarin de belangrijkste kostenposten van het project. Tegelijkertijd zullen ook de geofysische karakteristieken van de twee kandidaat-gastregio’s onder de loep genomen worden. In 2024 volgt dan de definitieve beslissing over de inplanting van de Einstein Telescoop.
 
Een eeuw geleden lanceerde Einstein zijn theorie over de zwaartekrachtgolven. Die golven zijn de sleutel tot het ontsluieren van heel wat geheimen over het heelal. Om die in optimale omstandigheden te detecteren, willen wetenschappers de Einstein Telescoop bouwen.
 
“Met deze grootschalige internationale onderzoeksinfrastructuur willen we gedurende een halve eeuw het universum bestuderen aan de hand van zwaartekrachtgolven”, vertelt prof. Nick Van Remortel van het departement Fysica op UAntwerpen. “Het laboratorium zal grotendeels ondergronds gelegen zijn, en omvat een complex van 30 km tunnels in de vorm van een gelijkzijdige driehoek. De gebruikte technologie is grensverleggend en transdisciplinair.”
 
Dit hoogtechnologisch instrument zal een driver worden voor technologie en industriële ontwikkeling in vele cruciale domeinen zoals nieuwe materialen, cryogene temperaturen, vacuümtechnologie, optica en fotonica, kwantumtechnologie, computertechnologie en artificiële intelligentie. Het project zal het mogelijk maken om een nieuwe generatie wetenschappers en ingenieurs op te leiden op het gebied van de zwaartekrachtgolven, en breder op alle gerelateerde gebieden.
 
De vijf Vlaamse universiteiten zetten samen hun schouders onder dit project, maar ook tientallen academische instellingen en onderzoekslaboratoria uit meer dan tien Europese landen willen het project wetenschappelijk, politiek en financieel ondersteunen. Vlaanderen speelt, samen met Wallonië, Nederland en Duitsland, een voortrekkersrol in het project.

Shortlist

“Een sterk engagement van de Vlaamse overheid zal de kansen vergroten dat het project in de regio van het drielandenpunt België-Nederland-Duitsland wordt gerealiseerd”, aldus Van Remortel.
 
“Momenteel zijn er twee locaties in de running: onze Euregio Maas-Rijn en het Italiaanse eiland Sardinië.” De gouverneur van Limburg richt alvast een taskforce op om de telescoop naar het drielandenpunt te halen.
 
Europa is alvast overtuigd van het belang van het project. Op 30 juni maakte het European Strategy Forum on Research Infrastructures bekend dat de Einstein Telescoop een plek krijgt op een shortlist van prioritair te realiseren projecten in Europa.

Economische return

“Dit is een belangrijke mijlpaal voor het project. We zijn in Vlaanderen en bij uitbreiding in België al meer dan vier jaar bezig om dit project academisch, technologisch en politiek op de kaart te zetten. De realisatie van de telescoop zou, bovenop het enorme internationale prestige, ook een grote boost kunnen geven aan het fundamentele fysicaonderzoek in Vlaanderen. En er is natuurlijk het economische aspect. De Einstein Telescoop zou voor 1.500 nieuwe jobs zorgen en elke geïnvesteerde euro zou 3,6 euro return voor de lokale economie opleveren”, besluit Van Remortel.
 
https://www.bouwkroniek.be/article/maastricht-kandidaat-voor-gigantisch-ondergronds-labo.28485
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels