Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eindhoven opent nieuwe BouwHub

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Eindhoven opent nieuwe BouwHub

In de Nederlandse stad Eindhoven werd zopas een nieuwe BouwHub geopend. Die hub moet het bouwverkeer in de stad beperken.
De komende 20 jaar moet er heel wat gebouwd worden in Eindhoven, vooral binnen de Ring. Dat zorgt voor veel bouwverkeer en dat heeft dan weer gevolgen voor de bereikbaarheid, leefbaarheid, verkeersveiligheid, CO2-uitstoot en de verdichtingsopgave in de stad. 
 
Daarom willen de stad het bouwverkeer beperken. Een bouwhub is hiervoor in Nederland een beproefd middel. De nieuwe hub op De Hurk is een initiatief van VolkerWessels Materieel & Logistiek (VWML), maar iedereen kan er gebruik van maken.
 
BouwHub
 
De BouwHub is een locatie aan de rand van de stad waar materiaal voor bouwprojecten in de stad wordt verzameld en zonder uitstoot de stad in wordt vervoerd. Vanuit de BouwHub wordt het totale logistieke proces - van leverancier tot bouwplaats – in de gaten gehouden en geregeld. Door een goede samenwerking kan er op grote projecten in de binnenstad efficiënt en vooral duurzaam gewerkt worden. De BouwHub zorgt zo voor minder ritten naar de bouwplaatsen, vollere vrachtwagens, meer arbeidsproductiviteit en minder CO2-uitstoot. 
 
Maar hoe wordt ervoor gezorgd dat aannemers daadwerkelijk gaan investeren in duurzame bouwlogistiek door gebruik te maken van de BouwHub?  “Verandering is niet eenvoudig. Om een nieuwe manier van denken en werken bij bouwprojecten te stimuleren, stellen wij als gemeente voorwaarden aan de bouwlogistiek”, legt wethouder mobiliteit Monique List uit. “ We vragen initiatiefnemers al in een vroeg stadium om na te denken over de impact van bouwlogistiek op de omgeving. Zo willen we zorgen voor minder ritten van goederen en bouwpersoneel in de stad. Daarmee houden we de stad gezond en bereikbaar voor onze bewoners en bezoekers en het draagt bij aan onze klimaatambities.”

Om als gemeente goed te kunnen sturen op het bouwverkeer in de stad is informatie over het aantal bouwlogistieke ritten van belang. In samenwerking met partners SmartwayZ.NL en Brainport Bereikbaar werd met lokale bouwers en de BouwHub een living lab gestart om daar meer inzicht in te krijgen.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Fietskoeriers leveren bouwmaterialen in centrum Antwerpen

Fietskoeriers leveren bouwmaterialen in centrum Antwerpen

In de Antwerpse binnenstad kunnen aannemers voortaan spoedbestellingen van bouwmaterialen gratis per fiets laten leveren op hun bouwwerven. De dienst wordt gelanceerd door BMB Bouwmaterialen in samenwerkinng met fietskoerier OOVelo om de vele[…]

Enorme betonnen drempel voor stormvloedkering getransporteerd

Enorme betonnen drempel voor stormvloedkering getransporteerd

Nieuw offshore installatieschip voor DEME

Nieuw offshore installatieschip voor DEME

Vrachtwagens onder bovenleidingen op de snelweg?

Vrachtwagens onder bovenleidingen op de snelweg?

Meer artikels