Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eiland- en Feestzaalproject Leuven speelt water uit als grote troefkaart

Eiland- en Feestzaalproject Leuven  speelt water uit als grote troefkaart

Projectontwikkelaar ViRiX, die in de Leuvense Vaartzone de twee woonprojecten Eiland en Feestzaal realiseert, heeft in de omgeving waar de beide complexen worden gebouwd de Dijle open gelegd. De rivier stroomt al meer dan een eeuw ondergronds. Pas nu wordt duidelijk welke impact het water op de omgeving zal hebben. De toekomstige bewoners krijgen een prachtig uitzicht op de waterpartijen en het nog aan te leggen Sluispark. In het zuidwesten van dit park zal de Dijle ook aanwezig zijn. Om de ecologische kwaliteit en belevingswaarde van de opengemaakte Dijle te versterken, wordt een vistrap voorzien. Die moet vismigratie op de rivier mogelijk maken. In totaal omvat deze fase van het hele DijleDelta-project 80 appartementen. Het ontwerp is van architectenteam SVR-Architects uit Antwerpen en Lava Architecten uit Leuven.

Aan de Vaartstraat, op de plaats waar zich tot vóór enkele maanden de vroegere feestzaal van brouwerij Artois bevond, verrijst binnenkort het wooncomplex Feestzaal. Wat verderop wordt gebouwd aan de heel wat grotere woonblok Eiland. Nu wordt duidelijk dat deze bouwplaats ook werkelijk een eiland geworden is. De Dijle werd in de vorige eeuw grotendeels ondergronds geleid en overbouwd. Door het openleggen van de rivier, die hier in twee splitst, ontstaat tussen de beide Dijlearmen een strook grond waarop het complex wordt neergezet.

De Dijle zal op verschillende plaatsen in de projectzone opnieuw in een open bedding worden heraangelegd zodat het water weer nadrukkelijk in de stad aanwezig zal zijn. Aan de zuidoostrand van het toekomstige Sluispark zal met natuurlijke oevers worden gewerkt. Ter hoogte van Eiland en Feestzaal wordt de originele stenen kaaimuur opnieuw zichtbaar gemaakt. Een private groenstrook van 2 tot 5 m waarin zich de toegangen tot het gebouw bevinden, scheidt Eiland van de Dijlearmen. Ter hoogte van de Vaartstraat zullen in de toekomst eveneens Dijleterrassen worden aangelegd. Soortgelijke projecten elders in Leuven kunnen rekenen op heel wat bijval van bewoners en werkten ook voor dit project inspirerend. De bewoners van Feestzaal zullen uitkijken over deze Dijleterrassen en de nieuwe houten brug die de Vaartstraat met het eiland zal verbinden. In deze brug zullen de oorspronkelijke waterschotten en de sluis worden geïntegreerd.

Het project Feestzaal groepeert 14 appartementen op vijf bouwlagen, Eiland biedt 66 appartementen op zes bouwlagen. De 80 appartementen variëren in oppervlakte van 80 m² voor een eenslaapkamerappartement tot 86 m² tot 124 m² voor een appartement met twee slaapkamers. De drieslaapkamerappartementen hebben een oppervlakte tot 155 m². Door het openmaken van de Dijle en de aanleg van het Sluispark krijgt het gebouw Eiland twee voorgevels. De appartementen hebben hun leefruimte met terras op het zuidoosten of op het westen aan de parkkant, in functie van de geveloriëntatie.

Het gebouw Feestzaal is gelegen tussen een Dijlearm en de Vaartstraat. Alle appartementen in dit gebouw zijn hoek­appartementen met een groot geveloppervlak. Er is gekozen voor een open architectuur met grote glaspartijen voor de leefruimtes en een meer gesloten gevel in metselwerk waar zich de slaapkamers bevinden. De gebruikte materialen verwijzen op een subtiele maar hedendaagse manier naar de industriële geschiedenis van de site: gevels in rood metselwerk en wit beton, een natuurstenen sokkel en een koperkleurig dakvolume. De gebouwen 'Eiland' en 'Feestzaal' hebben een lager dan wettelijk vereist E- en K-peil. Ook voor de volgende gebouwen in het DijleDelta-project van ViRiX zal dat zo zijn.

Tot nog toe is vooral ondergronds al veel werk verricht, voornamelijk voor de constructie van de parkeergarage en tijdens het openleggen van de Dijle, waarbij belangrijke restauratie- en verstevigingswerken moesten gebeuren. Op de vroegere brouwerijsite worden niet alle oude gebouwen afgebroken. De stokerij op de hoek van de Sluisstraat en de Vaartkom, de watertoren, het hoekgebouw waar café De Lantaarn is gehuisvest en het Zeelandgebouw aan de Dijlebrug zijn als industrieel erfgoed beschermd. De stad Leuven wil ook enkele niet-beschermde gebouwen behouden. De restauratie van de Smidse schiet aardig op. Het gebouw heeft nog geen bestemming, maar ViRiX droomt van een versmarkt, naar het voorbeeld van La Boqueria in Barcelona of de Foodmet in Anderlecht. Kandidaat-uitbaters mogen zich aanmelden bij de projectontwikkelaar.

De volgende deelprojecten in DijleDelta krijgen eveneens vorm. De bouwvergunning voor het woonproject op de Bottelarijsite werd op 5 juni toegekend. Hier komen 58 eengezinswoningen met tuin, 24 appartementen en elf duplexappartementen met tuin. Dit project start volgend jaar. Op 22 mei werd een aanvraag ingediend voor de bouw van 30 appartementen op de plaats waar de Voer in de Dijle stroomt. Dit gebouw werd Horenblazer gedoopt. De commercialisatie van dit project begint in september.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen. Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de[…]

14/01/2022 | Architecten
Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

DEME koopt Noors offshore installatieschip

DEME koopt Noors offshore installatieschip