Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eigenaars van nieuwbouw hebben laagste woonkosten

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Eigenaars van nieuwbouw hebben laagste woonkosten

Uit een recente analyse van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) blijkt dat je in de actuele energiecrisis met grote voorsprong het beste af bent als eigenaar van een energie-efficiënte woning.

 

Eigenaars hebben hun maandelijkse energiekosten onder controle en zij kunnen hun woonkosten beter beheersen. Huurders zien niet alleen de energiekosten toenemen, maar ook de huurprijzen stegen aanzienlijk. Dat laatste is het gevolg van indexatie. Uit de analyse blijkt bovendien dat het verschil tussen eigenaars van nieuwbouw en huurders steeds groter wordt.

Wie als eigenaar het afgelopen jaar een energierenovatie heeft afgerond, heeft haar of zijn energiefactuur tot een derde herleid. Zo verdienen zij op termijn hun investering terug. De totale woonkosten van verbouwers nemen daarom niet verder toe en dalen zelfs licht. De VCB wijst dan ook op de grote voordelen van energetische ingrepen voor je portefeuille, je comfort en de klimaatuitdaging.

In de analyse werden de volgende indicatoren opgenomen:

  • de gemiddelde leenlast voor een huis.

 

  • de gemiddelde huurprijs voor een huis.
     
  • de renovatiekosten (40.000 € voor label B) werden berekend voor een halfopen bebouwing met een vloeroppervlakte van 113 m², bouwjaar 1970.

“Duurzaam wonen begint bij energetische ingrepen. Zo krijg je vat op je woonkosten, zeker in de huidige energiecrisis en in een situatie van toenemende inflatie. Het voorbije jaar heeft dit onmiskenbaar aangetoond. Wie het zich kan veroorloven, dient daarom niet te wachten met een energierenovatie. Bovendien werden de steunmaatregelen onlangs aanzienlijk opgetrokken. Om bij een ingrijpende renovatie onnodige huurkosten te vermijden, kan het een voordeel zijn om tijdelijk een mobiele woonunit te benutten of door een gerichte aanpak te hanteren zoals het plaatsen van buitenmuurisolatie. Dat laat je toe in je woning te blijven”, aldus Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB. 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Buildmat haalt Doms aan boord

Buildmat haalt Doms aan boord

Buildmat nv heeft alle aandelen van Doms bv verworven. Buildmat, met hoofdzetel in Oostakker, is een Belgische groep van bedrijven, actief in de bouw en industrie, die inzet op de distributie van innoverende producten. Doms bv is een[…]

11/05/2022 | OndernemingenDistributie
Minder instroom van gedetacheerde Oekraïners

Minder instroom van gedetacheerde Oekraïners

Offshore installatieschip Orion te water gelaten

Offshore installatieschip Orion te water gelaten

E314 in Maasmechelen krijgt 7 km geluidsreducerend asfalt

E314 in Maasmechelen krijgt 7 km geluidsreducerend asfalt

Meer artikels