Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eiffage bouwt nieuw hoofdkantoor BNP Paribas Fortis in Brussel

Gerelateerde onderwerpen :

,
Eiffage bouwt nieuw hoofdkantoor BNP Paribas Fortis in Brussel

Eiffage Benelux en Eiffage Construction wint het contract voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis aan de Warandeberg, vlakbij het Centraal Station in Brussel. Het gaat om een project ter waarde van 190 miljoen €.

De twee verouderde torengebouwen aan de Ravensteinstraat worden afgebroken, de historische gebouwen aan de Koningstraat en het Warandepark blijven behouden. Het nieuwe gebouw werd ontworpen door de architectenbureaus Baumschlager Eberle, Styfhals & Partners en Jaspers-Eyers Architects. Na een eerste fase in bouwteam werd het winnende ontwerp geoptimaliseerd. De werken starten begin augustus 2017 en worden opgeleverd in juni 2021.



In april 2012 maakte BNP Paribas Fortis zijn plannen bekend om een nieuw hoofdkantoor te bouwen aan de Warandeberg in hartje Brussel. Het huidige gebouw dateert uit 1971 en is niet meer aangepast aan de moderne eisen voor bedrijfsgebouwen. Zo kan het beschikbare volume niet optimaal worden omgezet in bruikbare kantooroppervlakte. Bovendien is het niet mogelijk om de onderhoudskosten en het energieverbruik efficiënt te beheren. Het gebouw voldoet evenmin aan de actuele regelgeving voor nieuwe gebouwen. Het gebouw was oorspronkelijk de hoofdzetel van de Generale Bank. Die financiële instelling fuseerde met de ASLK en de verzekeraar AG tot Fortis. In 2008 werd het gebouw de hoofdzetel van BNP Paribas Fortis.



Het idee om elders te bouwen of de bestaande gebouwen te renoveren werd reeds in 2012 afgevoerd. Renovatie zou alleszins een duurdere oplossing geweest zijn, waarbij men bovendien de beschikbare ruimte minder goed zou kunnen optimaliseren. Het optrekken van een nieuwe infrastructuur op dezelfde locatie biedt voor de bank de grootste meerwaarde. Niet alleen past het gebouw perfect in de stedenbouwkundige omgeving, het laat door zijn ligging vlakbij het spoorwegstation, de metro en bus ook toe om de mobiliteit van de medewerkers efficiënt te organiseren. Bovendien beantwoordt het zowel wat betreft de inrichting van de werkruimte als de beschikbare uitrusting en diensten aan de meest vooruitstrevende normen voor duurzaamheid en werkcomfort.

De Oostenrijkse architectengroep Baumschlager Eberle werd begin 2014 door een selectiecomité gekozen na een architectuurwedstrijd. Het Oostenrijkse architectenbureau werd in 1985 opgericht door Carlo Baumschlager (57) en Dietmar Eberle (61) en realiseerde wereldwijd al meer dan 300 gebouwen. Het kantoor ontwierp o.m. het ziekenhuis AZ Groeninghe in Kortrijk en het nieuwe opvallende torenkantoor van Imec in Leuven. Ook de  hoofdzetel van Vodafone in Amsterdam en de nieuwe luchthaven in Wenen is van hun hand. Baumschlager Eberle groepeert een tiental autonome architectenbureaus in Europa en China.



BNP Paribas Fortis selecteerde zeven architectenbureaus uit een lijst van vijfentwintig om aan de wedstrijd deel te nemen. Er was opvallend veel internationale belangstelling om de nieuwe hoofdzetel van de grootste Belgische bank te mogen ontwerpen. Door de crisis bleef het aantal echt grote kantoorprojecten in ons land de jongste jaren beperkt. Het project van BNP Paribas Fortis bevindt zich op een toplocatie, vlakbij de Wetstraat, het parlement en op een groot openbaar vervoersknooppunt van zowel trein, bus als metro. Voor een ambitieuze ontwerper valt hier heel wat prestige te behalen.

Het project betekent voor aannemer Eiffage Benelux een technische uitdaging. Aan de Ravensteinstraat wordt de hoofdzetel afgebroken, maar de hoger gelegen historische gebouwen aan de Koningstraat en het Warandepark moeten behouden blijven. De twee zwarte kantoorblokken, met zes ondergrondse verdiepingen, moeten worden vervangen door één gigantisch kantoorgebouw met minder verdiepingen dan vroeger. De Brusselse overheden wilden niet alleen minder verdiepingen maar vragen ook dat de historische kofferzaal die in 1972 voor de toenmalige Generale Bankmaatschappij werd ontworpen door interieurarchitect Jules Wabbes en de architecten Van Kuyck, Guillissen en Housiaux bewaard blijft.

De bouw van het futuristische maar toch functionele gebouw met een oppervlakte van 100.000 m², een werkplek voor 4.500 medewerkers, zal gebeuren volgens de criteria van hoge energie-efficiëntie en milieuprestaties. Het doel is de ontwikkeling van een duurzaam gebouw met grote flexibiliteit in de binneninrichting. De compacte structuur krijgt vier ingangen. De gevels evolueren in functie van de directe omgeving. De bouwhoogte overschrijdt nergens de structuren in de nabijheid. Het nieuwe kantoor krijgt een gigantisch groen dak, bijna te beschouwen als een verlenging van het Warandepark. In het gebouw komen ook drie groene patio’s.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Van SHM en SVK naar erkende woonmaatschappij

Van SHM en SVK naar erkende woonmaatschappij

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele wil tegen 1 januari 2023 woonmaatschappijen waarbij de activiteiten van de sociale huisvestingsmaatschappijen (shm's) en de sociale verhuurkantoren (svk's) geïntegreerd zijn in[…]

09/12/2019 | ImmoProjecten
Vlaamse regering wil btw op nieuwbouw naar 6%

Vlaamse regering wil btw op nieuwbouw naar 6%

Meer investeringen voor nieuwbouw en renovatie van sociale woningen

Meer investeringen voor nieuwbouw en renovatie van sociale woningen

58 flats op voormalige Torck-site in Deinze

58 flats op voormalige Torck-site in Deinze

Meer artikels