Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eiffage Benelux plaatst mobiele batterijen op al haar bouwwerven

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Eiffage Benelux plaatst mobiele batterijen op al haar bouwwerven

Vanaf l.: Stefan Eerens (gedelegeerd zaakvoerder Sodemat), Frank Vermeulen en Bart Meersman, beiden bestuurder van Near Grid Solutions.

Eiffage Benelux gaat mobiele stadsbatterijen installeren op haar bouwwerven. Near Grid Solutions ontwikkelde daarvoor de green box-batterij, een duurzaam alternatief voor dieselgeneratoren. De installatie van de eerste batterij is voorzien voor eind dit jaar. De Groep Eiffage wil de leiding nemen in het CO₂-arm bouwen.
 

 

“Aan deze bestelling gingen de jongste maanden vele metingen en tests op verschillende van onze Eiffage-werven vooraf. Op basis van deze bevindingen, werkten we met Near Grid Solutions aan de ontwikkeling van een green box-model op maat. Hiermee willen we vooral onze kleinere bouwwerven – die nu van stroom voorzien worden via één stroomgenerator – op efficiëntere wijze kunnen voeden. Ons Eiffage-batterijmodel zal concreet op al die werven stroom leveren voor bronbemalingen, één torenkraan, onze werfketen en meerdere werfkasten”, vertelt Stefan Eerens, gedelegeerd zaakvoerder van Sodemat, de materiaaldienst van Eiffage Benelux.
 
Behalve een gevoelige daling van de CO₂-impact, brengt de mobiele stadsbatterij nog enkele andere belangrijke voordelen voor de bouwwerven mee. Zo zullen de medewerkers voortaan zonder geluidshinder kunnen werken, worden mogelijke stilstanden voorkomen doordat periodiek onderhoud overbodig wordt en anticipeert het bedrijf op de energietransitie van de toekomst. De nieuwe toepassing is ook positief voor de omwonenden rond de bouwwerf.
 
“Als start-up zijn we een versneller van de energietransitie. Onze green box is een eerste succesvol product afgestemd op moderne bouwbedrijven. Eiffage Benelux - Sodemat, is onze eerste klant-verhuurder van materieel. Met Sodemat als klant kunnen we ons product en serivce snel en efficiënt op maat van het verhuurbedrijf afstemmen. We hebben dan ook uitzicht op mogelijke vervolgbestellingen om de huur vlot verder uit te bouwen. De omvang van Eiffage Benelux in België, dat actief is in alle gewesten van ons land, en zijn internationale aanwezigheid, meer bepaald in Frankrijk, is voor ons een ideaal lanceerplatform om onze duurzame ambities waar te maken”, zegt Frank Vermeulen van Near Grid Solutions over de samenwerking.
 
De voordelen van een mobiele stadsbatterij zijn volgens Vermeulen talrijk: een hoog energetisch rendement, door het gebruik van groene energie daalt de CO₂-impact gevoelig, er zijn geen roet- en geluidsemissies, er is geen periodiek onderhoud nodig, waardoor er dus ook geen stilstanden zijn op de bouwwerf. Ook de brandstofbevoorrading wordt overbodig. De bouwwerf kan door residentiële aansluiting snel worden opgestart en het verbruik blijft onder controle.
 
“Met deze aankoop zetten we onze ambitie als groene bouwonderneming kracht bij en zijn we verheugd de CO₂-uitstoot op onze bouwwerven aanzienlijk te kunnen verminderen. Ik ben trots dat we dankzij onze inspanningen op het vlak van circulair bouwen en onze focus op innovatieve oplossingen als deze ons steentje kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld”, besluit Christophe Van Ophem, de CEO van Eiffage Benelux.
 
Eiffage Benelux maakt deel uit van de Groep Eiffage, de derde grootste speler in Frankrijk en de vierde in Europa in bouw en concessies. Eiffage Benelux is via haar veertien filialen actief in gebouwen, burgerlijke bouwkunde, vastgoedpromotie, waterbouwkundige- en milieuwerken, schrijnwerk en industriële werken. Steunend op de ervaring van ongeveer 2.000 medewerkers, realiseerde Eiffage Benelux in 2019 een omzet van 645 miljoen €.
 
Sodemat vormt sinds haar oprichting in 2002 de materiaaldienst van Eiffage Benelux. De verschillende leden van de groep kunnen bij Sodemat terecht voor groot en klein materieel dat nodig is voor de uitvoering van hun bouw- en civieltechnische werven. Hiervoor staat een indrukwekkend park van torenkranen, mobiele kranen, graafkranen, stroomgeneratoren, compressoren, bekistingen, werfcontainers, voertuigen, … ter beschikking.
 
Near grid Solutions werd pas in 2020 opgericht. Het jonge bedrijf zet in op innovatieve oplossingen die de energietransitie versnellen. De energietransitie zal in grote mate een verder doorgedreven elektrificatie van onze economie inhouden. Dit stelt uitdagingen aan het elektriciteitsnet. Near grid Solutions ondersteunt deze elektrificatie door oplossingen aan te bieden die het elektriciteitsnet lokaal versterken en duurzame energie faciliteren. Near grid is jong maar kan terugvallen op een team dat meer dan 80 jaar ervaring heeft in energie engineering en business development.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tessenderlo krijgt vergunning voor gascentrale, Vilvoorde niet

Tessenderlo krijgt vergunning voor gascentrale, Vilvoorde niet

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weigert de omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe gascentrale van Engie in Vilvoorde. Zij levert wel een omgevingsvergunning af aan TDS voor een gascentrale in Tessenderlo, dat wel enkele stevige[…]

21/09/2022 | ProjectenVlaamse Regering
Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

Premieverlies dreigt door langere leveringstermijnen zonnepanelen

Premieverlies dreigt door langere leveringstermijnen zonnepanelen

Vanaf 01 januari 2023 wordt energiedelen volledig uitgerold voor bedrijven

Vanaf 01 januari 2023 wordt energiedelen volledig uitgerold voor bedrijven

Meer artikels