Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eerste woonmaatschappij in Vlaanderen is een feit

Gerelateerde onderwerpen :

Eerste woonmaatschappij in Vlaanderen is een feit

Minister van Wonen Matthias Diependaele opende de allereerste woonmaatschappij in Vlaanderen.

De sociale huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen-West is de eerste woonmaatschappij in Vlaanderen met een goedgekeurde erkenning. Die werd zopas persoonlijk afgeleverd door minister van Wonen Matthias Diependaele, die meteen daarna de nieuwe woonmaatschappij officieel opende.

De woonmaatschappij Vlaamse Ardennen zal actief zijn in de gemeentes Oudenaarde, Kruisem, Wortegem-Petegem, Kluisbergen, Ronse, Maarkedal, Brakel, Lierde en Horebeke. Ze bundelt de activiteiten van sociale huisvestingsmaatschappij De Vlaamse Ardennen (die vorig jaar al fuseerde met De Nieuwe Haard) samen met een gedeelte van sociaal verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen, shm Denderstreek en het regionaal sociaal verhuurkantoor Waregem.
 
De sector sociaal wonen gaat door een grote herstructurering die tegen juli 2023 rond moet zijn. De huidige 82 sociale huisvestingsmaatschappijen en 48 sociale verhuurkantoren herorganiseren zich tot 42 woonmaatschappijen in 42 niet-overlappende regio’s of werkingsgebieden. 
 
Eén aanspreekpunt
 
Er komt per regio één aanspreekpunt voor alles wat met sociaal wonen te maken heeft. Dit moet zowel de huurders als de lokale besturen voordelen opleveren. De gefuseerde woonmaatschappijen zullen een stuk slagkrachtiger en efficiënter zijn. Alle 42 woonmaatschappijen moeten vóór 1 juli 2023 een erkenning van de Vlaamse regering krijgen omdat dan de bestaande erkenningen van de huidige sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren officieel eindigen.
 
Op dit moment zijn al tien van de 42 erkenningsaanvragen ingediend. Daarvan zijn er zeven volledig verklaard en in behandeling voor hun officiële erkenning, namelijk drie in de provincie West-Vlaanderen, drie in Oost-Vlaanderen, en één in Vlaams-Brabant.
.
“Ruim een jaar na de fusie met De Nieuwe Haard is onze vennootschap klaar om de woonmaatschappij voor de regio te worden. We zijn tevreden dat het harde werk van de voorbije jaren beloond wordt door als eerste in Vlaanderen onze erkenning als woonmaatschappij van de minister te ontvangen. We zullen samen met onze lokale besturen verder aan de slag gaan in de regio Vlaamse Ardennen waar we blijven kiezen voor betaalbare en kwaliteitsvolle huisvesting”, vertelt Stefaan Vercamer, voorzitter van woonmaatschappij Vlaamse Ardennen.

Nieuwbouwprojecten

De nieuwe woonmaatschappij heeft reeds voor 137 miljoen euro investeringen voorzien voor haar werkingsgebied. Iets meer dan de helft hiervan is bestemd voor nieuwbouwprojecten. 
 
“We zullen in de toekomst vooral actief zijn inzake sociale huur, sociale koop en sociale leningen. Naast onze eigen bouwprojecten kunnen ook eigenaars bij ons terecht om hun pand te verhuren. We zijn volop bezig met de verdere uitbouw van onze personeelsploeg om een klantvriendelijke en toegankelijke dienstverlening te blijven waarborgen”, aldus directeur  Jeanique Van Den Heede.
 
 In de komende dagen en weken zullen nog nieuwe erkenningen van woonmaatschappijen volgen. Het resterende deel, een dertigtal erkenningen, volgt in de eerste helft van 2023.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Zoals verwacht laat de schaarste op de markt van de studentkamers zich nu ook voelen op de gemiddelde huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Vlaanderen rondt voor het eerst de kaap van 450 euro. Dat blijkt uit een[…]

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Meer artikels