Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eerste winkelcentrum met Breeamcertificaat voor duurzame renovatie

Eerste winkelcentrum met Breeamcertificaat voor duurzame renovatie

Shopping Pajot in Sint-Pieters-Leeuw is het eerste winkelcentrum dat een 'Breeam International Post Construction'-certificaat in de wacht sleepte. Het certificaat, met de score 'good', bewijst dat de bouwwerken zo duurzaam mogelijk verlopen zijn. De site aan de Bergensesteenweg werd door investeerder Redevco in 2012 en 2013 volledig herontwikkeld voor een totaal van 20.000 m² winkeloppervlakte. Redevco heeft een Breeam-certificering voor ongeveer 67% van zijn Europese vastgoedportefeuille en wil dit op 100% brengen tegen eind 2016.

Breeam is één van de standaards voor duurzaamheidscertificering van gebouwen in Europa. Voor elk type gebouw heeft BRE een handboek over duurzaamheid uitgewerkt. Shopping Pajot werd beoordeeld op het handboek 'Breeam 2009 Europe Commercial - Retail'. Het is de eerste keer in België dat een commercieel complex een dergelijk certificaat krijgt voor zijn duurzame renovatie.

Shopping Pajot ontving vorig jaar al een Sustainability Award van de BLSC (Belgian Luxembourg Council of Shopping Centers).

'We zijn trots om als eerste in België dit certificaat te mogen behalen. Hopelijk is dit een voorbeeld voor de vastgoedwereld en de bouwsector. Het project kreeg in de ontwerpfase al de score 'good' en dit niveau hebben we kunnen behouden bij de oplevering. Het is één zaak om een renovatieproject duurzaam te ontwerpen op papier, het effectief zo realiseren is een andere kwestie. Dit is niet evident want je hebt de medewerking nodig van heel wat betrokkenen zoals huurders en aannemers', vertelt Eric Van Dyck, managing director van Redevco Belgium.

Hoge duurzaamheidsnorm

Architectenbureau Architeam bvba maakte het ontwerp en aannemer Verelst Industriebouw nv voerde de werken uit, allebei volgens de duurzaamheidsnormen van Breeam. Het project werd door Bopro beoordeeld op basis van de onderwerpen uit het Breeam-handboek: beheer, afval, transport, materialen, energie, ecologie, vervuiling, enz.

Enkele winkels zijn uitgerust met een warmtepomp.

Concreet werd het beton van de afbraakwerken hergebruikt in het wegdek. Het water- en energieverbruik werd tijdens de werken continu opgevolgd. Het afval op de bouwwerf werd strikt gescheiden ingezameld via een mini-containerpark. Er werd beter geïsoleerd dan de wettelijke norm. De parkingverlichting en de publiciteit van de winkels zijn uitgerust met led's. Een landschapsarchitect koos voor voldoende streekeigen groen als beplanting op en rond de parking.

Ook de huurders kregen bij de overhandiging van hun pand een handboek met vrijblijvende aanbevelingen voor een duurzame inrichting en beheer van hun winkelruimte. Zo zijn enkele winkels uitgerust met een warmtepomp om te voldoen aan hun koude- en warmtevraag. De aanwezigheid van laadpalen voor elektrische voertuigen en overdekte fietsenstallingen met een laadpunt voor elektrische fietsen zijn andere voorbeelden van duurzaam beheer op de winkelsite. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

De stad Antwerpen keurde het definitieve ontwerp goed voor de eerste fase van de publieke ruimte van de Slachthuiswijk. Autoluwe speel-, sport- en ontmoetingsruimtes zullen de nieuwe en bestaande delen van de wijk aan Antwerpen-Dam[…]

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse