Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eerste warmtenet gevoed met thermische zonnepanelen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Eerste warmtenet gevoed met thermische zonnepanelen

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en de Antwerpse schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud onthulden onlangs de thermische zonnepanelen die het warmtenet van Nieuw Zuid van duurzame, lokale energie voorzien. Een primeur. Achter het Antwerpse gerechtsgebouw wordt de duurzame woonwijk Nieuw Zuid gebouwd. Antwerpen zet met de realisatie van deze innovatieve wijk een belangrijke stap om te voldoen aan de stedelijke en Europese klimaatdoelstellingen.

Sinds kort is een nieuwe doelstelling in de realisatie van de duurzame wijk een feit: op één van de nieuwe gebouwen werd een veld met thermische zonnecollectoren in gebruik genomen. Deze systemen verhitten water dat zowel voor de gebouwverwarming, voor sanitair warm water als voor de aansturing van het warmtenet gebruikt kan worden.

In het voorjaar van 2015 werd de eerste leiding van het warmtenet gelegd. Eind 2015 werd het eerste gebouw van de wijk op dit systeem van collectieve energievoorziening aangesloten. Momenteel haalt het warmtenet zijn energie nog uit industriële cv-ketels op aardgas, geplaatst in mobiele containers.

Het doel is om de warmteproductie van de wijk voort te verduurzamen. Bovenop het dak van het studentengebouw, ook gekend als Campus Nieuw Zuid, bevindt zich een installatie met thermische zonnecollectoren. De warmte-energie van deze collectoren wordt gebruikt voor de gebouwverwarming, voor het sanitair warm water en voor het warmtenet. In totaal werd er 240 m² panelen geïnstalleerd, goed voor een jaarlijkse warmteproductie van 58 MWh, het equivalent van het warmwaterverbruik van alle studenten in het gebouw.

De stad Antwerpen kiest ervoor om zonnethermie te gebruiken om het warmtenet te voeden. Eerdere projecten in Denemarken en Duitsland tonen aan dat het ook op grote schaal toegepast kan worden. Deze goede ervaringen wil Antwerpen nu ook naar Vlaanderen halen en op Nieuw Zuid in de praktijk brengen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vinci Energies neemt Izen over

Vinci Energies neemt Izen over

Vinci Energies neemt de groep Izen over. Het bedrijf is een belangrijke speler in België en Nederland en is gespecialiseerd in fotovoltaïsche en andere hernieuwbare energiesystemen. Vinci Energies neemt een meerderheidsparticipatie van[…]

DEME plaatst funderingen grootste Belgische windpark op zee

DEME plaatst funderingen grootste Belgische windpark op zee

Luminus pompt 83 miljoen in groene energie

Luminus pompt 83 miljoen in groene energie

NMBS installeert 5.600 zonnepanelen in Melle

NMBS installeert 5.600 zonnepanelen in Melle

Meer artikels