Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eerste warmtenet gevoed met thermische zonnepanelen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Eerste warmtenet gevoed met thermische zonnepanelen

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en de Antwerpse schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud onthulden onlangs de thermische zonnepanelen die het warmtenet van Nieuw Zuid van duurzame, lokale energie voorzien. Een primeur. Achter het Antwerpse gerechtsgebouw wordt de duurzame woonwijk Nieuw Zuid gebouwd. Antwerpen zet met de realisatie van deze innovatieve wijk een belangrijke stap om te voldoen aan de stedelijke en Europese klimaatdoelstellingen.

Sinds kort is een nieuwe doelstelling in de realisatie van de duurzame wijk een feit: op één van de nieuwe gebouwen werd een veld met thermische zonnecollectoren in gebruik genomen. Deze systemen verhitten water dat zowel voor de gebouwverwarming, voor sanitair warm water als voor de aansturing van het warmtenet gebruikt kan worden.

In het voorjaar van 2015 werd de eerste leiding van het warmtenet gelegd. Eind 2015 werd het eerste gebouw van de wijk op dit systeem van collectieve energievoorziening aangesloten. Momenteel haalt het warmtenet zijn energie nog uit industriële cv-ketels op aardgas, geplaatst in mobiele containers.

Het doel is om de warmteproductie van de wijk voort te verduurzamen. Bovenop het dak van het studentengebouw, ook gekend als Campus Nieuw Zuid, bevindt zich een installatie met thermische zonnecollectoren. De warmte-energie van deze collectoren wordt gebruikt voor de gebouwverwarming, voor het sanitair warm water en voor het warmtenet. In totaal werd er 240 m² panelen geïnstalleerd, goed voor een jaarlijkse warmteproductie van 58 MWh, het equivalent van het warmwaterverbruik van alle studenten in het gebouw.

De stad Antwerpen kiest ervoor om zonnethermie te gebruiken om het warmtenet te voeden. Eerdere projecten in Denemarken en Duitsland tonen aan dat het ook op grote schaal toegepast kan worden. Deze goede ervaringen wil Antwerpen nu ook naar Vlaanderen halen en op Nieuw Zuid in de praktijk brengen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Leuven geeft meer steun voor energiebesparende maatregelen

Leuven geeft meer steun voor energiebesparende maatregelen

De stad Leuven wil uiterlijk tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Vermits woningen en gebouwen verantwoordelijk zijn voor 60% van de CO2-uitstoot in de stad, wil het stadsbestuur de steun voor inwoners die energiebesparende maatregelen nemen[…]

20/01/2020 | MilieuIsolatie
Installatie voltooid van funderingen voor offshore windpark

Installatie voltooid van funderingen voor offshore windpark

2,2 miljoen gezinnen krijgen groene stroom uit de Noordzee

2,2 miljoen gezinnen krijgen groene stroom uit de Noordzee

Jan De Nul bestelt nieuw kraanschip

Jan De Nul bestelt nieuw kraanschip

Meer artikels