Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eerste steen voor geavanceerd pmd-sorteercentrum in Ghlin

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Eerste steen voor geavanceerd pmd-sorteercentrum in Ghlin

In Ghlin, vlakbij Bergen in Henegouwen, is de eerste steen gelegd voor een nieuw sorteercentrum voor uitgebreid pmd-afval. Het gaat om een  design&build-contract van 30 miljoen €. Het centrum is een antwoord op de veranderde pmd-sorteerregels die sinds januari 2019 in België ingevoerd werden.
Dat werd eind vorig jaar door Val’Up (de nieuwe naam voor Valodec), de vereniging van Henegouwse intercommunales Idéa en Ipalle en de private afvalsorteerbedrijven Suez en Vanheede, gegund aan de tijdelijke maatschap Jan De Nul-Vauché.
 
Het sorteercentrum zal in minder dan een jaar worden gebouwd en tegen de zomer van 2021 operationeel zijn. De industriële installatie zal tegelijk nieuwe soorten plastic en het gebruikelijke pmd-afval kunnen sorteren. Eenmaal op kruissnelheid zal het centrum per uur 5.000 blauwe zakken pmd of 50.000 ton afval per jaar kunnen verwerken.
 
Aan de ingang van het terrein komt een groot opslagbad voor plastics, groter dan vijf olympische zwembaden. Meer dan 50 machines en 150 transportbanden zullen het uitgebreide pmd-afval sorteren.
 
Om het kwaliteitsniveau te garanderen, wordt het centrum uitgerust met de meest geavanceerde technieken: twintig optische sorteringen, lucht- en ballistische afscheiders. Eenmaal gesorteerd op soort, kleur en grootte, worden de kunststoffen samengeperst in kubussen. De lokale afvaldienst Fost Plus zal instaan voor de verkoop van deze restfracties.
 
De civiele afdeling van bagger- en bouwbedrijf Jan De Nul Group zal instaan voor de realisatie van het centrum en de infrastructuurwerken. Vauché, een Frans bedrijf uit Sedan, gespecialiseerd in het ontwerp en de bouw van complete afvalverwerkingsinstallaties, zal instaan voor het sorteersysteem zelf.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Unifiber en Amadys brengen samen glasvezel naar Wallonië

Unifiber en Amadys brengen samen glasvezel naar Wallonië

Unifiber, een joint venture van Eurofiber en Proximus, wil de komende jaren 600.000 Waalse gezinnen toegang tot optische vezel bieden. Om dat mogelijk te maken, tekende Unifiber zopas een contract met systeemintegrator Amadys voor de levering[…]

B-Close neemt Raepers over

B-Close neemt Raepers over

3.000 noodwoningen voor slachtoffers van overstromingen

3.000 noodwoningen voor slachtoffers van overstromingen

Sprimont krijgt meest innovatieve gezondheidscampus van Wallonië

Sprimont krijgt meest innovatieve gezondheidscampus van Wallonië

Meer artikels