Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eerste steen van crematorium Stuifduin is gelegd

Gerelateerde onderwerpen :

Eerste steen van crematorium Stuifduin is gelegd

De officiële eerste steen werd gelegd door (vanaf l.) Bert Lenaerts (commercieel directeur Vanhout), Tom Wustenberghs (directeur Pontes), Carine Leys (voorzitter Pontes), Jef Lembrechts (ceo Vanhout), Jan Dalemans (burgemeester Hechtel-Eksel), Peter Vanvelthoven (burgemeester Lommel), Wouter Beke (burgemeester Leopoldsburg) en Luc Vanmuysen (zaakvoerder a2o architecten).

Een tijdje geleden werd de eerste steen gelegd van het crematorium Stuifduin in Lommel. Vlak naast de huidige begraafplaats heerst er intussen heel wat bedrijvigheid. Bouwteam VALE met a2o architecten uit Hasselt, Groep Vanhout, studiebureau Boydens, studiebureau Macobo en projectondersteuning door Bopro realiseert het project en leidt alles in goede banen. De werken zijn eind vorig jaar gestart en nemen ongeveer 1,5 jaar in beslag.

“Een crematorium is een grote vooruitgang voor de regio”, zegt burgemeester van Lommel Peter Vanvelthoven. “Vandaag kunnen de inwoners van Noord-Limburg voor crematies terecht in Turnhout, Hasselt of Nederland. Op basis van het bevolkingsaantal in de regio – ruim 270.000 inwoners – en de groeiende voorkeur voor crematie zullen naar verwachting jaarlijks 1.300 tot 1.400 overledenen gecremeerd worden in het nieuwe crematorium.”

De stad Lommel zocht naar een samenwerking met andere gemeentebesturen uit Noord-Limburg omdat de dienstverlening van een crematorium niet beperkt blijft tot het grondgebied van Lommel. Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Neerpelt, Overpelt en Peer zetten mee hun schouders onder het project. In de loop van 2013 beslisten de gemeenten om lid te worden van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Pontes.

Architect Luc Vanmuysen van a2o architecten beschouwt het crematorium en de aangrenzende parkbegraafplaats als één site. Het inkomgebouw van de begraafplaats blijft de hoofdtoegang van de site. Het crematorium takt aan op de hoofdas.
In het ontwerp staat de natuur centraal. Het gaat om een transparant gebouw waarbij interieur en exterieur nauw met elkaar verweven zijn en naadloos aansluiten op het landschap. Rond het gebouw wordt gespeeld met het dennenbos, de heide en een zandlandschap.
De materialen voor het gebouw zelf zijn eenvoudig. Er werd gekozen voor baksteen, beton en hout, omdat deze robuustheid uitstralen en moeiteloos de tand des tijds doorstaan. Flinterdunne glazen vliezen beschermen het interieur.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Leuven wil ondergrondse parking bouwen aan de Brouwersstraat

Leuven wil ondergrondse parking bouwen aan de Brouwersstraat

Het ontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) om een grote multifunctionele parking aan de Brouwersstraat in Leuven te realiseren, is klaar om gepresenteerd te worden aan de gemeenteraad. Daarin werden ook de opmerkingen uit de[…]

Deinze bekijkt tunnel of brug naar Brielmeersen

Deinze bekijkt tunnel of brug naar Brielmeersen

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Merelbeke bouwt eigen carnavalsloods

Merelbeke bouwt eigen carnavalsloods

Meer artikels