Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eerste spadesteek voor stadsvernieuwingsproject Turnova

Eerste spadesteek voor stadsvernieuwingsproject Turnova

Burgemeester van Turnhout Eric Vos en Mathé Heeren van projectontwikkelaar Heeren Group hebben op maandag 4 mei de eerste spade in de grond gestoken voor de realisatie van het stadsvernieuwingsproject Turnova (foto's).

Achter de schermen is de afgelopen tien jaar hard gewerkt aan dit nieuwe stadsdeel. Het stadsbestuur en Heeren Group zijn dan ook blij dat de bouwwerken officieel starten. Na jaren van overleg, studies en ontwerpen gaat de bouw van Turnova van start. Het wordt een bruisend nieuw stadsdeel met ruimte om te wonen, winkelen, werken en beleven.

Meer dan appartementen

Turnova is meer dan alleen appartementen. Heeren Group bouwt hier 40 winkels, een viersterrenhotel, een ondergrondse parking voor 650 auto's en 250 appartementen. 'Nu de laatste voorbereidende sloopwerken afgerond zijn, kunnen we eindelijk starten met de echte bouwwerken', zegt Mathé Heeren.

Ook burgemeester Vos is enthousiast. 'Veertig jaar geleden werd dit fabrieksterrein vlak bij de Grote Markt verlaten. Vandaag kunnen we het eindelijk nieuw leven inblazen. Het is een grote stap in de gezamenlijke realisatie van het masterplan door de stad Turnhout en Heeren Group.'

Vroegere drukkerij

Verspreid over Turnova bouwt Heeren Group in totaal 250 appartementen, in diverse segmenten en prijsklassen. 'We hebben gekozen voor moderne architectuur die toch goed past bij de stijl van het beschermde monument van de vroegere Brepols-drukkerij. Bovendien hebben we de architecten opdracht gegeven om alle appartementen uit te rusten met ruime terrassen. De grootste appartementen hebben een terras tot wel 50 m²', stelt Mathé Heeren.

Daarnaast zorgen de grote ramen voor veel lichtinval. Opvallend is dat alle gebouwen over grote en kleine appartementen beschikken, gaande van 53 tot meer dan 130 m². De eerste bewoners worden eind 2017 verwacht.

Kunstencampus

Via de nieuwe Academie voor Schone Kunsten en de Academie voor Muziek, Woord en Dans, investeert de stad Turnhout 15 miljoen ' in dit nieuwe stadsdeel.

Wat nu nog twee academies zijn die over een 10-tal locaties verspreid liggen in de stad, wordt straks één grote kunstencampus. De ondergrondse parking en de centrale ligging in Turnova vergemakkelijken ook de bereikbaarheid van beide academies. 'Eind 2017 nemen de 2.500 leerlingen van de academies hun intrek in Turnova,' blikt burgemeester Eric Vos vooruit.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

De multidisciplinaire bouwgroep Denys uit Wondelgem werd geselecteerd om mee te bouwen aan het Porthosproject, dat door Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en Energiebeheer Nederland werd ontwikkeld om bij te dragen aan het behalen van de[…]

'De  bouw is het voorbije jaar veel flexibeler geworden'

'De bouw is het voorbije jaar veel flexibeler geworden'

Studiebureau Jonckheere verhuist naar cohousingproject in Brugge

Studiebureau Jonckheere verhuist naar cohousingproject in Brugge

Restauratie eeuwenoude abdijhoeve in Heverlee is prachtig staaltje vakmanschap

Restauratie eeuwenoude abdijhoeve in Heverlee is prachtig staaltje vakmanschap