Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eerste sociale woningen volgens design & build opgeleverd

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Eerste sociale woningen volgens design & build opgeleverd

Het trio Damman, Sileghem & Partners en Xavier Vanquathem heeft in Gullegem (Wevelgem) de eerste sociale woningen opgeleverd die volgens het design & build-concept werden gerealiseerd. Deze formule wordt uitgeprobeerd in West-Vlaanderen en Limburg. Limburg, waar de procedure moet worden overgedaan, loopt niet zo vlot als West-Vlaanderen, waar het concept aanslaat en steeds meer huisvestingsmaatschappijen de stap zetten. “In januari schrijft de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) een gelijkaardige opdracht uit  voor de andere Vlaamse provincies”, meldt Vera Van der Borgt, voorzitter van de raad van bestuur van de VMSW.

Bij de design & build-formule konden teams van aannemers en architecten zich kandidaat stellen voor een soort van raamovereenkomst om relatief snel ‘standaard’-woningen te realiseren op restgronden van sociale huisvestingsmaatschappijen. Door aannemer en architect vooraf samen te brengen, kan de doorlooptijd van zo’n doorgaans klein project ingekort worden van pakweg zes naar afgerond twee jaar. Nu de productie van deze woningen op kruissnelheid komt, kan de doorlooptijd misschien nog wat scherper.

Ontwerp

Architect Piet Sileghem ontwierp voor aannemer Damman twee typewoningen, een eengezinswoning en een duo-woning met twee wooneenheden boven elkaar, die relatief eenvoudig kunnen aangepast worden aan de omstandigheden op de bouwplaats of aan de bouwvoorschriften. Beide soorten woningen bestaan in een beperkt aantal gevelbreedtes, kunnen een schuin of een plat dak hebben en hebben vrijstaande en rijwoning-varianten. “Die flexibiliteit hebben we o.m. te danken aan het feit dat aannemer Damman ervoor koos om voor deze opdracht zoveel mogelijk traditioneel te metselen en niet met prefabelementen te werken”, stelt Sileghem.

De zopas opgeleverde sociale woningen in Gullegem komen in de plaats van vier verouderde sociale seniorenwoningen van sociale huisvestingsmaatschappij De Vlashaard. “Renovatie was geen optie. Voor de nieuwbouw deden we een beroep op de design & build-formule. En zo krijgen we vier duo-woningen (acht wooneenheden) met elk twee slaapkamers. Elke woning heeft een eigen ingang. De woningen op het gelijkvloers beschikken over een zonneboiler. Deze opdracht kostte de shm iets meer dan 1 miljoen €. Daarin zijn de omgevingswerken, erelonen, technieken, stabiliteit en veiligheid begrepen”, zegt voorzitter Agnes Baert van De Vlashaard.

De prijs per woning varieert in deze formule sterk volgens de aangeboden percelen, de bouwvoorschriften, het feit of er moet gesloopt worden of niet, het aantal woningen per opdracht, enz. “Volgend jaar willen we via dezelfde formule in dezelfde wijk zes woningen slopen en vervangen door vier duo-woningen (acht wooneenheden) en in de Boudewijnstraat nog eens zes sociale woningen slopen en op dat terrein opnieuw vier duo-woningen realiseren”, gaat Agnes Baert verder.

Nog plannen

De Vlashaard is niet de enige shm die kiest voor de design & build-formule. Ook de Brugse Maatschappij voor de Huisvesting, Het Lindenhof in Blankenberge, Helpt Elkander in Waregem, Eigen Haard in Zwevegem, Woonwel aan de kust en het Harelbeekse Mijn Huis kiezen voor deze snelle procedure en er zullen er vermoedelijk nog meer volgen, want de intekenperiode werd verlengd. Doorgaans wordt ingetekend voor restpercelen of kleine vervangingen zoals in Gullegem, maar net zo goed voor reeksen van wel 20 woningen.

Vooral de realisatiesnelheid speelt daarbij een bepalende factor, o.m. omdat nog heel wat shm’s flirten met de ondergrens van 1.000 sociale huurwoningen die minister Liesbeth Homans de Vlaamse huisvestingsmaatschappijen wil opleggen. Ook De Vlashaard haalt die ondergrens niet, zelfs niet met de sociale woningen die nog op programma staan. Maar deze gemeentelijke shm hoopt een uitzondering te krijgen zodat ze met enkele jaren extra bouw- en programmeertijd alsnog de ‘Homans-drempel’ kunnen halen.

Ten Anker

De intekenaars blijven overigens niet beperkt tot sociale huisvestingsmaatschappijen. Het was van bij de start ook de bedoeling dat steden, gemeentes en OCMW’s op dit raamcontract konden intekenen. Vzw Ten Anker zal via deze design & build-formule in Waregem vier studio’s laten optrekken door Damman-Sileghem-Xavier Vanquathem: eigenlijk vier duo-woningen, maar op de gelijkvloerse verdieping komt een gemeenschappelijke woon- en leefruimte voor de vier bewoners van de verdieping.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Beliris renoveert 80 appartementen in Anderlecht

Beliris renoveert 80 appartementen in Anderlecht

De Peterboswijk ligt ten noorden van de gemeente Anderlecht en is één van de grootste sociale wooncomplexen van het Brusselse Gewest. In die wijk gaat Beliris het gebouw nummer 9 renoveren. Het gaat om tachtig appartementen[…]

KU Leuven bouwt nieuwe campus in het Pachecogebouw in Brussel

KU Leuven bouwt nieuwe campus in het Pachecogebouw in Brussel

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

Meer artikels